REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras ragina Marijampolės savivaldybės gyventojus patikslinti deklaracijas apie būsto gyventojus.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų rugsėjo 1 dieną Marijampolės apskrityje savivaldybių tarybų sprendimais buvo įvesta vietinė rinkliava atliekoms tvarkyti.

REKLAMA

Per praėjusius metus Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) specialistai pastebėjo, kad dauguma gyventojų suprato šios rinkliavos svarbą  kuriant ir įgyvendinant atliekų tvarkymo sistemą.

Jie sąžiningai moka vietinę rinkliavą, o sudariusieji sutartis – atliekų tvarkymo mokesčius.

Gyventojams buvo pasiūlyta pasirinkti vietinės rinkliavos skaičiavimo būdą: daugumai vietinė rinkliava skaičiuojama nuo nekilnojamojo turto, įregistruoto Registrų centre, ploto.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau gyventojams palikta galimybė kreiptis į MAATC ir, pateikus deklaraciją apie būste gyvenančius asmenis, mokėti vietinę rinkliavą pagal gyventojų skaičių.

Tačiau per praėjusius metus išryškėjo faktų, kai vietinės rinkliavos mokėtojai elgiasi ne visiškai sąžiningai. Yra nustatyta, kai žmonės, kuriems priklauso keletas būstų, kreipiasi į MAATC ir deklaruoja, kad kiekviename jiems priklausančiame būste gyvena po 1 asmenį.

Pavyzdžiui – viename bute deklaruojamas kaip ten gyvenantis šeimos vyras, kitame – žmona. Paaiškėja, kad viename tokių butų iš tiesų gyvena vyras su žmona, kitame – keleto asmenų jų vaikų šeimos ar butą nuomojanti kelių asmenų nuomininkų šeima. Pateikus melagingas deklaracijas vietinės rinkliavos atliekoms tvarkyti mokama net keletą kartų mažiau, nei privaloma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekų tvarkymo centro specialistams kelia įtarimų, kai į centrą deklaracijas pateikia ilgą laiką arba nuolat užsienyje gyvenantys asmenys, kuriems priklauso net po keletą būstų, o jie nurodo, kad būstai paliekami tušti, be jokių gyventojų. Galima numanyti, kad ten irgi gyvena deklaracijose nenurodyti gyventojai: giminaičiai, nuomininkai, už kurių atliekų tvarkymą nemoka niekas.

Paaiškėjus, kad kai kurių asmenų deklaracijos gali būti melagingos, MAATC specialistai pagal nustatytą tvarką turi teisę patikrinti duomenų teisingumą. Nustačius, kad deklaracijose pateikiami duomenys neatitinka realios padėties, tokių būstų savininkams ar valdytojams bus privalu susimokėti vietinę rinkliavą pagal būsto plotą nuo šios vietinės rinkliavos įvedimo pradžios (nuo 2010 m. rugsėjo 1 d).

REKLAMA

Primename, kad „Būsto savininko (valdytojo) asmenų deklaracijoje“ yra įtvirtinta ją teikiančio asmens parašu patvirtinama nuostata „Patvirtinu, jog prašyme pateikti duomenys yra teisingi, o jiems pasikeitus pažadu nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 10 kalendorinių dienų raštu pranešti apie pasikeitimus“.

Marijampolės atliekų tvarkymo centras prašo visus gyventojus, kurie yra pateikę „Būsto savininko (valdytojo) asmenų deklaraciją“, ir kurių pateikti duomenys po jos pateikimo yra pasikeitę, raštu pranešti MAATC įmokų skyriui apie tokius pasikeitimus, kad vietinė rinkliava būtų teisingai suskaičiuota ir sąžiningai mokama.

Liucija Burbienė

Marijampolės atliekų tvarkymo centro

specialistė ryšiams su visuomene

tel. 8 343 54204

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų