REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai raginami grąžinti neteisėtai laikomus su KGB veikla Lietuvoje susijusius dokumentus. Grąžinę tokius dokumentus pagal pusmetį galiojantį laikinąjį įstatymą išvengs administracinės ir baudžiamosios atsakomybės – galimos baudos iki 2 tūkst. litų ar kalėjimas iki 6 metų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Jau antrą kartą valstybė skelbia amnestiją tiems, kurie turi neteisėtai įgiję, laikę ir neperdavę archyvams Lietuvoje veikusių buvusios Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų dokumentus. 2007-aisiais galiojant laikinajam įstatymui sulaukta vos keleto bylų.

REKLAMA

„Niekas nežino, kokie [dokumentai] nebuvo sunaikinti. Nes nurodymai sunaikinti dokumentus, ypatingai tuos aktualiuosius – 1988–1989 metų, buvo duoti labai aiškūs. Buvo plėšoma, deginama, bet kai kas to nedarė. Kiek man yra tekę tų grąžintų dokumentų matyti, tai saugojo agentų pasižadėjimus, anketas ir pan.“, – teigia Arvydas Anušauskas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Lietuvos ypatingasis archyvas laukia visų su sovietų specialiosiomis struktūromis susijusių dokumentų nuo pat 1940-ųjų – iš tokių ir apie tokias struktūras kaip Vidaus reikalų liaudies komisariatas, Valstybės saugumo ministerija, Vidaus reikalų ministerija, vėliau Valstybės saugumo komitetas, NKGB, MGB, KGB, NKVD ir kiti sovietinių struktūrų padaliniai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra ne tie dokumentai, kurie buvo, pavyzdžiui, KGB išduoti įvairiais laikotarpiais – įvairios pažymos, o būtent tie, kurie iš buvusio KGB buvo išnešti neteisėtai, įvairiais būdais ir dabar saugomi pas kai kuriuos asmenis.

Taip pat norėčiau paprašyti žmonių, kurie žino apie tuos dokumentus ar asmenis, kurie dokumentus turi, apie tai pranešti“, – sako Kęstas Remeika, Lietuvos ypatingojo archyvo direktoriaus pavaduotojas.

Gyventojai, atnešę turimus dokumentus, net ir anonimiškai, bus atleidžiami nuo baudžiamosios ir administracinės atsakomybės. Baudžiamasis kodeksas numato baudą, areštą ar net kalėjimą iki šešerių metų.

Pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą už dokumentų neperdavimą archyvams gresia bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų.

Panorusieji grąžinti su sovietų specialiosiomis struktūromis susijusius dokumentus gali kreiptis į bet kurį valstybės archyvą iki kitų metų sausio 19-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų