REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei Jūs niekuo nesiskundžiate, dar nereiškia, kad esate visiškai sveikas. Žinoma, jaunam žmogui pakaktų bent kartą per metus pasidaryti kraujo, šlapimo, kraujospūdžio tyrimus, tačiau su amžiumi reiktų atlikti ir papildomus. Kokius, gali patarti šeimos gydytojas ir išrašyti siuntimą. Bet pravartu žinoti ir patiems.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai moterims

Vizitas pas ginekologą – gimdos kaklelio apžiūra, citologinis ištyrimas

Tikrintis reiktų pradėti nuo lytinio gyvenimo pradžios. Tai – standartinė apžiūra kartą į metus.

REKLAMA

Klinikos „Asmeda“ gyd. akušeris ginekologas Mamertas Kukčikaitis: „Mūsų klinika šiemet atliko profilaktinį patikrinimą 30 merginų, moterų. Ir tik viena iš jų buvo ginekologiškai sveika. O visos atėjusios juk – jaunos: nuo 16 iki 24 metų. Labai dažni buvo uždegimai, trečdaliui pacienčių – deformuoti gimdos kakleliai, žaizdelės. Taigi tikrintis pas ginekologą turėtų visos, pradėjusios lytinį gyvenimą“.

Reguliarūs ginekologiniai patikrinimai padės prailginti jaunystę. Sulaukus 45 – 50 metų, kai silpsta kiaušidžių funkcijos, neretai sutrinka miegas, neramina pastovus nuovargis, prakaitavimas, irzlumas, agresyvumas, verksmingumas. Periodiškai kyla kraujospūdis, pablogėja plaukų, odos, gleivinių būklė.

REKLAMA
REKLAMA

Esant šiems simptomams būtinai reikia eiti pas ginekologą. Gydytojas gali paskirti kraujo tyrimus, parodančius organizmo hormoninę būklę ir atsižvelgęs į parodymus (jokių rekomendacijų čia negali būti, nes viskas labai individualu) – pakaitinę hormonų terapiją.

Dauguma moterų būna tam pasiruošusios, nes supranta, kad kraujagyslių, odos būklė ir bendrai išvaizda tiesiogiai priklauso nuo to, kaip organizmas aprūpintas estrogenais. Galimas ir homeopatinis gydymas.

Po 45 – 50 metų pas ginekologą reiktų tikrintis kartą į metus arba (jei yra ritmo sutrikimai ir gausios mėnesinės) dažniau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Postmenopauzė taip pat reikalauja dėmesio. Makšties gleivinė tampa atrofiška, sausa, jos būklei atstatyti reikia naudoti kremus ir žvakutes su estrogenais. Kitaip lytinių santykių metu jausis diskomfortas ir gali atsirasti mikrotraumų.

Postmenopauzės metu (siekiant išsaugoti lytinį aktyvumą) tikrinkitės kartą per pusmetį.

Pasitikrinti galima bet kurioje poklinikoje, bet geriausia rinktis gydytoją, kuriuo pasitikite ir pas kurį pastoviai lankotės.

Žmogaus papilomos virusų tyrimai (PAP tepinėlio tyrimas)

PAP tyrimas – būdas patikrinti, ar nėra gimdos kaklelio vėžio. Šis tyrimas nepasaugo nuo ŽPV infekcijos, galimos gimdos kaklelio vėžio kaltininkės, bet leidžia pastebėti ankstyvus ligos požymius ir suteikia galimybę laiku pradėti gydymą. Lietuvoje PAP testas nėra įtrauktas į įprastinių tyrimų sąrašą ginekologinio patikrinimo metu.

REKLAMA

Pas mus valstybė šį tyrimą apmoka moterims nuo 25 iki 60 metų kas 3 metus.

Pasaulio mokslininkai rekomenduoja PAP tepinėlį kasmet atlikti visoms moterims, sulaukusioms 18 metų ir gyvenančioms lytinį gyvenimą. Dažniau turi būti tikrinamos moterys, kurios dažnai keičia lytinius partnerius, anksti pradėjo lytinį gyvenimą, daug kartų gimdė, daugiau kaip penkis metus vartoja kontraceptines tabletes. PAP tepinėlio tyrimas turi būti kasmet atliekamas ir 65 metų moterims.

Gyd. akušerė ginekologė Ingrida Pukėnienė: „Apskaičiuota, kad vakcinuojant nuo ŽPV viruso mergaites nuo 12 metų ir kas 3 metus atliekant PAP testą, sergamumas gimdos kaklelio vėžiu sumažėtų 94 proc.“

REKLAMA

Krūtų tyrimai dėl vėžio

Krūties vėžys – viena iš dažniausių onkologinių moterų ligų. Ji kyla netikėtai, be kokių nors išankstinių nusiskundimų. Jei būna pastebėta ankstyvoje stadijoje, sėkmingai gydoma.

Reprodukciniame amžiuje rekomenduojam tikrinti kartą į metus, atliekant echoskopiją. Pirmąją mamografiją PSO rekomenduoja pasidaryti kai moteriai 40 metų. Neturinčioms 40 metų šis tyrimas išvis nerekomenduojamas kaip neinformatyvus. Nuo 45 metų – kartą į metus echoskopija arba mamografija (kokį tyrimą pasirinkti rekomenduoja ginekologas arba mamologas)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, projekto „Nedelsk„ iniciatorė Agnė Zuokienė: „Kaip rodo mokslininkų rekomendacijos ir tyrimai, 96 proc. krūties vėžio atvejų yra nustatomi atlikus abu tyrimus – mamografijos ir echoskopijos. Atliekant tik echoskopijos tyrimą galima nustatyti 81,7 proc. krūtų navikų, vien tik mamografijos tyrimą – 75,8 proc.“.

Kaulų tankio nustatymas – densitometrija

Tyrimas leidžia išvengti osteoporozės (kaulinio audinio retėjimo), besivystančios dėl estrogenų deficito ir skatinančios kaulų lūžius.

REKLAMA

Mažėjantį kaulų tankį būtina nustatyti kuo anksčiau, kol kaulai dar nepradėjo lūžinėti. Laiku ėmus taikyti tinkamas priemones, osteoporozės galima išvengti.

Šis tyrimas rekomenduojamas visoms 35 – 40 metų amžiaus moterims. Anksčiau išsitirti verta sergančioms mitybos sutrikimais, aktyviai sportuojančioms, moterims, kurioms pašalinta gimda (atlikta histerektomija), sergančioms astma bei skydliaukės ligomis. Menopauzės pradžioje nustatyti kaulų būklę paprastai rekomenduoja ginekologas, terapeutas arba endokrinologas.

Tyrimas atliekamas ambulatoriškai ir neskausmingai, patikrinant aparatu – densitometru.

Asta GEIBŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų