REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norėjo krauju nuplauti gėdą?

Jungtinei Karalystei priklausančioje Džersio saloje, esančioje netoli Prancūzijos krantų, trisdešimtmetis vyras peiliu užbadė šešis žmones, tarp jų – tris vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Užbadyti peiliu

Sekmadienio popietę vyras, dvi moterys ir trys vaikai buvo užpulti bute, esančiame Džersio salos sostinėje Sen Heljeryje.

REKLAMA

Atskubėję policininkai kelias minutes negalėjo patekti į pastatą, kol galiausiai išlaužė paradines duris. Įėję į vidų jie išvydo kraupų vaizdą – penkis lavonus kraujo klanuose. Visi, kurie buvo tame bute, buvo supjaustyti peiliu. Šeštas sunkiai sužeistas asmuo buvo išvežtas į ligoninę, bet mirė po operacijos.

Įtariamasis tą pačią dieną buvo sulaikytas. Paaiškėjo, kad tai išeivis iš Lenkijos – 30 metų Damianas Žešovskis. Prieš pat sulaikymą įtariamas žudikas mėgino nusižudyti, bet nesėkmingai. Po operacijos ligoninėje saugomo įtariamojo būklė yra kritinė, todėl kriminalistams jo prakalbinti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Policija nepaskelbė aukų pavardžių, tik pranešė, kad tie žmonės priklausė dviem šeimoms, kurios buvo atvykusios iš Lenkijos. Džersyje gyvena 3000–5000 Lenkijos piliečių.

Apklausus liudytojus paaiškėjo, kad klyksmai iš buto pasigirdo apie trečią valandą popiet. Vienas kaimynas teigė matęs pro langą persisvėrusią moterį siaubo iškreiptu veidu. Ji maldavo policininkų kuo greičiau padėti. „Po pietų išgirdau, kaip klykia vaikai. Tai nebuvo šūksniai žaidžiant – jie tikrai rėkė beprotiškai išsigandę“, – pridūrė kitas kaimynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkinių namų gyventojų teigimu, žudikas buvo apimtas afekto. „Aš su draugais buvau namuose, kai išgirdau klyksmą, – sakė Brajanas Odžas. – Mes išbėgome į gatvę. Kai tik atidarėme duris, pamačiau kraujo klane gulinčią mergaitę, o toliau kažkoks vyras mušdamas vijosi moterį. Ne iš karto supratome, kad jis ne muša ranka ar lazda, o bado peiliu. Po to jis įbėgo į butą ir užsirakino“.

Kerštas už neištikimybę?

Džersio policijai vadovaujantis Stiuartas Gulas, patyręs pareigūnąs, žurnalistams pareiškė, kad nusikaltimo aplinkybės kol kas neaiškios. „Akivaizdu, kad sudėtingas tyrimas dar yra labai ankstyvos stadijos. Be to, turime atsargiai elgtis su informacija – ši tragedija neabejotinai paveiks vietos bendruomenę, – teigė pareigūnas. – Ši žmogžudystė išskirtinė, nes čia tokie nusikaltimai itin reti. Džersio sala ypač saugi. Ją galima laikyti viena ramiausių visuose Vakaruose vietų“.

REKLAMA

Vietos politikai pareiškė, kad tai yra baisiausias dalykas, kada nors nutikęs Džersyje, tad visa ši sala esanti apimta šoko ir skausmo.

Vėliau žiniasklaida ėmė kelti sunkaus nusikaltimo versijas. Pasak kai kurių šaltinių, D. Žešovskis įsiuto sužinojęs apie savo žmonos neištikimybę. Tiek jis pats, tiek žmona ir vaikai kaimynų akyse buvo ideali šeima. Bet vėliau vyras sužinojo, kad žmona laukiasi, o vaiko tėvas – ne jis. Iš pradžių D. Žešovskis mėgino nusižudyti – kaip sakė jo draugas, prieš mėnesį prisigėrė antidepresantų, bet išliko gyvas. Netrukus D. Žešovskis ryžosi kraupiai žmogžudystei – peiliu užbadė žmoną, sūnų, dukrą, uošvį ir žmonos draugę su dukra.

REKLAMA

Bulvarinė Lenkijos spauda rašo, kad šios žudynės įvykdytos siekiant apginti savo garbę. Atseit katalikas ir šeimos vertybių saugotojas nepakėlęs gėdos ir nusprendęs ją nuplauti krauju.

Tik faktai

Džersis – sala Lamanšo sąsiauryje, maždaug 22 kilometrai nuo šiaurinių Prancūzijos krantų. Joje gyvena apie 90 000 žmonių.

Džersio sala priklauso Didžiajai Britanijai, tačiau nei į Jungtinės Karalystės, nei į Europos Sąjungos sudėtį oficialiai neįeina – turi autonomiją.

Nuo 2004 metų Džersyje nebuvo nė vienos žmogžudystės. Pernai nusikalstamumas Džersyje buvo mažiausias per pastarąjį dešimtmetį. 9 iš 10 suaugusių gyventojų laiko savo aplinką Džersyje labai arba pakankamai saugia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metais Džersio saloje užregistruota apie 4500 nusikaltimų, beveik pusė jų – nesunkūs (vagystės, sukčiavimai).

2008 metais paaiškėjo, kad bent jau prieš kelis dešimtmečius Džersio vaikų namų auklėtiniai buvo masiškai skriaudžiami. Policija vėliau nustatė, kad vaikai prieglaudoje tikrai nebuvo žudomi (būta net tokių gandų). Vis dėlto keli buvę vaikų namų vadovai buvo nuteisti dėl lytinės ir fizinės prievartos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų