REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norint būti išradėju reikia turėti didelę krūvą šlamšto, šiek tiek vaizduotės ir tikėti neįmanomu. Kai kurie išradimai pakeičia žmonijos istoriją, tačiau kiti atsigręžia prieš pačius išradėjus, rašo portalas „Business Insider“. Pastaruoju atveju tokių išradimų autoriai dažniausiai yra perkeliami į „Wikipedia“ puslapius ar gauna Darvino apdovanojimus.

REKLAMA
REKLAMA

Štai 10 istorijų apie išradėjus, kurie geriau jau būtų likę namuose tą dieną, kai bandė palikti savo žymę istorijoje.

REKLAMA

208 metai pr. Kr. Li Si buvo nukankintas iki mirties su jo paties sukurtu prietaisu

Tapęs pirmuoju Kinijos ministru pirmininku, Li Si sukūrė Penkių skausmų metodą, kuriuo buvo atliekami kankinimai ir egzekucijos.

Įrankis, su kuriuo buvo atliekami kankinimai ir egzekucijos (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Įrankis, su kuriuo buvo atliekami kankinimai ir egzekucijos (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Imperatoriui pripažinus Li Si kaltu už išdavystę, jam buvo paskirta mirties bausmė. Jos metu Li Si buvo nukirptos penkios kūno dalys ir jis mirė nukraujavęs.

REKLAMA
REKLAMA

1703 metais ant Henry Winstanley‘aus užgriuvo jo naujasis švyturys

Anglijos architektas Henry Winstanley‘us smarkiai tikėjo savo naujai pastatyto Eddystone švyturio tvirtumu.

Anglijos architektas Henry Winstanley‘us smarkiai tikėjo savo naujai pastatyto Eddystone švyturio tvirtumu (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Anglijos architektas Henry Winstanley‘us smarkiai tikėjo savo naujai pastatyto Eddystone švyturio tvirtumu (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

1703 metais jis ir dar penki asmenys žuvo, kai didžiulės audros neatlaikęs švyturys sugriuvo.

1863 metais Horace‘as Hunley‘us paskendo su savo naujuoju povandeniniu laivu

Povandeninių laivų technologijos JAV pilietinio karo metu dar nebuvo taip smarkiai išvystytos, tačiau tai nesukliudė laivų inžinieriui Horace‘ui Hurley‘ui sukurti ir išbandyti pirmąjį rankomis varomą kovinį povandeninį laivą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis rankomis varomas kovinis povandeninis laivas (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Pirmasis rankomis varomas kovinis povandeninis laivas (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Povandeninis laivas jau kartą buvo nuskendęs, kai H. Hunley‘us su dar 8 įgulos nariais išsiruošė atlikti eilinius bandymus. Laivas ir vėl nuskendo, o kartu su juo ir visi jame buvę asmenys. Iškėlus povandeninį laivą jam buvo suteiktas jo išradėjo H. Hunley‘aus vardas.

1867 metais Williamas Bullockas užsimetė naują spausdinimo mašiną sau ant kojos

1863 metais sukurta rotacinę spausdinimo mašina paspartino ir sužadino spausdinimo pramonę, tačiau to negalima būtų pasakyti apie jos išradėją Williamą Bullocką.

REKLAMA

1863 metais sukurta rotacinė spausdinimo mašina (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)1863 metais sukurta rotacinė spausdinimo mašina (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Praėjus ketveriems metams po pirmojo išradimo W. Bullockas sutraiškė savo koją įrenginėdamas ir išbandydamas naująją mašiną Filadelfijoje. Vėliau jo pėdai išsivystė gangrena, o bandant ją amputuoti mirė ir pats W. Bullockas.

1903 metais Williamas Nelsonas mirė važiuodamas pirmuoju mopedu

24-erių „General Electric“ darbuotojas Williamas Nelsonas 1903 metais bandė sukurti naująjį motorizuotą dviračio prototipą. Pirmojo bandomojo važiavimo metu kildamas į kalną jis nukrito nuo dviračio ir žuvo vietoje.

REKLAMA

Motorizuotas dviratis (nuotr. SCANPIX)Motorizuotas dviratis (nuotr. SCANPIX)

1912 metais Franzas Reicheltas nušoko nuo Eifelio bokšto su parašiuto kostiumu

Austrijoje gimęs prancūzų siuvėjas Franzas Reicheltas buvo pamišęs dėl aviacijos. Jis sukūrė parašiutą, kurį lėktuvų pilotai galėtų dėvėti skrydžių metu ir nelaimės atveju juo pasinaudoti.

Austrijoje gimęs prancūzų siuvėjas Franzas Reicheltas buvo pamišęs dėl aviacijos (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Austrijoje gimęs prancūzų siuvėjas Franzas Reicheltas buvo pamišęs dėl aviacijos (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Bandymų metu jis šoko nuo 84 metrų aukštyje esančios stebėjimo aikštelės ir nukritęs ant žemės žuvo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1944 metais Thomas Midgley‘us jaunesnysis netyčia pasismaugė savo lovoje

Kai jau atrodė, kad 51-erių paralyžiuotam Thomasui Midgley‘ui negali būti blogiau, mirtį jam atnešė jo sukurtas prietaisas, kuris turėjo jam pagelbėti.

Skridinių ir virvių prietaisai (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Skridinių ir virvių prietaisai (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Jis sukūrė skridinių ir virvių prietaisą, kuris turėjo padėti jam pakilti iš lovos. 1944 metais JAV chemikas ir inžinierius netyčia įsipainiojo į virves ir pasismaugė.

1973 metais Henry Smolinksis žuvo skraidančio automobilio katastrofoje

„The Mizar“ buvo išradimas, kuris turėjo sujungti greitkelį ir dangų. Šį skraidantį automobilį 1973 metais sukūrė Henry Smolinskio kompanija „Advanced Vehicle Engineers“.

REKLAMA

Šį skraidantį automobilį 1973 metais sukūrė Henry Smolinskio kompanija „Advanced Vehicle Engineers“ (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Šį skraidantį automobilį 1973 metais sukūrė Henry Smolinskio kompanija „Advanced Vehicle Engineers“ (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Prietaisas buvo sukurtas sujungus „Ford Pinto“ automobilį su „Cessna 337“ lėktuvo sparnais. Pakilimui buvo naudojamas automobilio variklis ir propeleris.

Dėl prasto dizaino ir konstrukcijos 1973 metų rugsėjo 11 dieną įvyko nelaimė, kai dešinysis sparnas atsiskyrė nuo automobilio. H. Smolinskis ir su juo kartu skridęs pilotas Haroldas Blake‘as katastrofos metu žuvo.

1985 metais Karelas Soucekas žuvo statinėje, kurią jis sukūrė, kad galėtų atlikti triukus kriokliuose

REKLAMA

Kanados kaskadininkas Karelas Soucekas kartu su savo sukurta „kapsule“, sutvirtinta statine, atvyko į Hiustone esantį „Astrodome“ stadioną. Jame buvo sukurtas 55 metrų krioklys.

Kanados kaskadininkas Karelas Soucekas kartu su savo sukurta „kapsule“ (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Kanados kaskadininkas Karelas Soucekas kartu su savo sukurta „kapsule“ (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Nelaimei, kapsulė nesėkmingai užsisuko ir nukrito ant baseino krašto. Incidento metu K. Soucekas patyrė smarkių sužalojimų ir kitą dieną mirė.

2009 metais Michaelas Dacre žuvo oro taksi aviakatastrofoje

Bandydamas pakeisti trumpųjų nuotolių oro keliones išradėjas ir pilotas Michaelas Dacre sukūrė skraidantį taksi pavadinimu „Jetpod“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandydamas pakeisti trumpųjų nuotolių oro keliones išradėjas ir pilotas Michaelas Dacre sukūrė skraidantį taksi pavadinimu „JetpodBandydamas pakeisti trumpųjų nuotolių oro keliones išradėjas ir pilotas Michaelas Dacre sukūrė skraidantį taksi pavadinimu „Jetpod" (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

2009 metais vykdant bandomąjį skrydį lėktuvas nuskrido kelis šimtus metrų, vėliau pradėjo smarkiai suktis ir nukrito ant žemės. 53-ejų M. Dacre žuvo vietoje.

2010 metais Jimi Heseldenas žuvo važiuodamas riedžiumi

Nors Jimi Heseldenas ir nėra riedžio išradėjas, tačiau jis vadovavo šios naujos transporto priemonės kompanijai. Vieną rugsėjo mėnesio rytą jis siaurame takelyje norėdamas praleisti šunų vedžiotoją nuriedėjo nuo 25 metrų skardžio.

Jimi Heseldenas žuvo važiuodamas riedžiumi (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Jimi Heseldenas žuvo važiuodamas riedžiumi (ekonomika.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Britanijos multimilijonierius ir filantropas buvo rastas negyvas netoliese esančioje upėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų