REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybė, vykdydama viešuosius pirkimus, nuo šiol reikalaus, kad prekių ir paslaugų tiekėjai įsipareigotų darbuotojams mokėti vidutinį darbo užmokestį Vilniaus mieste, kurį apskaičiuoja Statistikos departamentas prie Vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA

Vidutinis darbo užmokestis sostinėje, priklausomai nuo veiklos srities, svyruoja nuo nuo 1319,3 (apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikla) iki 3967,3 lito (finansinė ir draudimo veikla).

REKLAMA

„Kai kuriuos įmonės, dalyvaujančios viešuosiuose konkursuose, konkuruoja tik vieninteliu būdu – mažindamos savo darbuotojams atlyginimus. Tiekėjai stengiasi konkuruoti kaina, bet negalvoja apie geresnį įmonės valdymą. Dėl to formuojasi nelegali darbo rinka – atlyginimai mokami vokeliuose. Tuo tarpu socialiniai atsakingos įmonės, mokančios savo darbuotojams konkurencingus atlyginimus, negali dalyvauti viešuosiuose konkursuose“ , – sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybės viešuosius konkursus laimėjusios įmonės, vykdančios viešojo pirkimo sutartį, įsipareigos mokėti darbo užmokestį, ne mažesnį kaip 90 proc., kuris nurodytas Statistikos departamente pagal paskutinius oficialius pateikiamus duomenis.

Vidutinio darbo užmokesčio kriterijaus taikymas, atsižvelgus į Ūkio ministerijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos pastabas, nebus kvalifikacinis reikalavimas, o sutartinis įsipareigojimas, taikomas ne į praeitį, o į ateitį, todėl nė vienai įmonei nėra užkertamas kelias dalyvauti Vilniaus savivaldybės viešuosiuose pirkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkursą laimėjusios ir įsipareigojusios mokėti darbuotojams vidutinį darbo užmokestį įmonės Vilniaus mieste bus nuolat tikrinamos, kaip laikosi sutartinių įsipareigojimų. Vilniaus savivaldybei raštu pareikalavus, įmonės turės pateikti informaciją (deklaraciją, kompetentingų įstaigų išduotas pažymas), kad darbuotojams tikrai mokamas nustatytas vidutinis darbo užmokestis.

Vilniaus savivaldybė su įmonėmis, kurios nesilaikys šio įsipareigojimo, nedelsiant nutrauks sutartis.

Tikimasi, jog įsigaliojus naujai viešųjų pirkimų tvarkai, bus užkirstas kelias toms įmonėms, kurios moka darbuotojams atlyginimus vokeliuose, užtikrintas didesnis atlyginimas darbuotojams, o ne vadovams ar akcininkams, didės būsimos dirbančiųjų pensijos, mažės bedarbystė, emigracija ir žmonių, gyvenančių iš socialinių išmokų, skaičius.

REKLAMA

„Šiuo metu kiemsargiai už darbą į rankas gauna 400 litų. Įsigaliojus naujai tvarkai, tiekėjai turės įsipareigoti, kad jiems būtų mokamas ne mažesnis nei 1566,27 litų atlyginimas neatskaičiuos mokesčių. Manau, visi supranta, kad už 400 litų Vilniuje išgyventi neįmanoma“, – sakė miesto vadovas.

Europos Sąjungos ir kitos pažangios šalys viešuosiuose pirkimuose stengiasi mažinti kainos, kaip tiekėjų pasiūlymų vertinimo kriterijaus, įtaką. O kai kurios šalys, pavyzdžiui, Austrija vykdo analogišką vidutinio darbo užmokesčio taikymo metodą kaip Vilniaus savivaldybė.

Naujoji tvarka Vilniuje įsigalios nuo šių metų rugsėjo 1-osios. Vilniaus savivaldybė sieks, kad tokia tvarka viešuosiuose pirkimuose įsigaliotų ir visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų