REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valandą davusi parodymus Elena Jaliniauskaitė pasijuto blogai,  medikai  iš teismo salės išvežė moterį į Santariškių ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik valandą parodymus davusi moteris nebegalėjo kalbėti, paskui paprašė pertraukos, po kurios teko kviesti greitąją medicinos pagalbą. „Nieko neprisimenu, net nežinau, ką sakiau prieš 10 minučių. Nesuprantu, kas su manimi darosi“, – skundėsi Eglės Kusaitės teta.

REKLAMA

Teisėjai pasiūlė jai duoti parodymus atsisėdus, tačiau moteris atsisakė tikindama, jog negali susikaupti ir kalbėti. Į Teismo rūmus, esančius Gedimino prospekte, atvykę medikai  išvežė moterį į Santariškių klinikas.

Prieš tai moteris spėjo teismui papasakoti apie įtariamos terorizmu vaikystę, išgyvenimus, patirtus po to, kai 13-metė E. Kusaitė susidraugavo su 16-mečiu čėčėnų tautybės berniuku Ali Saidulajevu, prasidėjusius santykius su Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojais bei išvykas į Angliją ir Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės saugumo departamento darbuotojai pasinaudojo šia gražia paaugliška draugyste ir nutarė įtraukti nepilnametę į savo žaidimus“, – pasakojo teta.

Anot jos, mergaitė buvo gabi, tik labai dažnai sirgo. E. Jaliniauskaitė ir E. Kusaitės Motina Virginija Kusienė daug pastangų dėjo lavindamos dukters ir dukterėčios motoriką.

„Mes aplakstėm visus gydytojus, rūpinomės mergaitės sveikata. Dėl dažnų ligų nutrūko jos ryšys su klasės draugais. Galbūt todėl VSD darbuotojai ir nutarė ja pasinaudoti, mat mergaitė gyveno nepasiturinčioje šeimoje, neturėjo didelio giminių rato, pažįstamų. Tokiais žmonėmis ir pasitelkia VSD darbuotojai“, – tikino E. Jaliniauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos 2003 metais ir atsirado Eglės gyvenime Arnas. Kortelėje, rodytoje mergaitei, vyro vardas buvo įrašytas kaip  Arnoldo Baranausko.

Teisėjų kolegijai paklausus, iš kur teta apie tai žino, E. Jaliniauskaitė atsakė, jog iš Eglės pasakojimų.

VSD darbuotojai, anot davusios parodymus tetos, darė viską, kad atitolintų Eglę nuo šeimos, organizavo kelionę į Angliją, Vokietiją: „ Kur tik mes nesibeldėme, visur girdėjome atsakymą – viskas yra gerai. Eglė buvo gera mergaitė, bet po to, kai ėmė domėtis islamo tikėjimu, pasidarė agresyvi ir nesukalbama. Manau, jai buvo duodami psichotropiniais vaistai, nes ji visiškai nesiorientavo gyvenime“.

REKLAMA

Į teisėjų klausimą, kokie požymiai rodė, jog mergaitė vartoja psichotropines medžiagas, E. Jaliniauskaitė atsakė, jog Eglė nesugebėjo nei apsirengti, nei normaliai išsakyti savo mintis, elgėsi neadekvačiai.

Po to, kai Eglė sugrįžo iš Anglijos, kur esą buvo išvežta prievarta, VSD darbuotojai vertė ją lankytis  maldos namuose, kur  meldėsi įvairių tautybių 15–16 metų vaikai.

Ten, anot E. Jaliniauskaitės , mergaitė buvo „apdorota“ musulmonų, kurie , jos nuomone, žino būdų, kaip paveikti žmogaus psichiką: „Ten klesti prekyba narkotikais, ginklais, žmonėmis. Ir visa tai šiuolaikiniame pasaulyje“.

REKLAMA

2007 metų rugpjūtį Eglė, instruktuojama Arno, išvyko į Vokietiją pas Patašinus.

„Ji pati negalėjo pati sugalvoti ten važiuoti, nes nežinojo vokiečių kalbos. O juk ten reikėjo nuvykti su dviem persėdimais. Ta vieta buvo kažkur tarp Bremeno ir Hamburgo“, – išgyvenimais dalijosi Eglės teta.

Anot jos, mergina išvyko į Vokietiją kaip stovi: „JI neturėjo nei kelionės dokumentų, nei sveikatos draudimo. Nieko. Prieš tai sunaikino visus čėčėno berniuko rašytus laiškus, paliko namie SIM korteles, kur radome paslaptingojo Arno telefono numerį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moterys kreipėsi į VSD, tačiau ten buvo atsakyt, jog viskas yra gerai. Vėliau paaiškėjo, jog Arnas mokėsi toje pačioje mokykloje, kaip ir Eglė, turėjo Chazizo pravardę.

„Patyrėm siaubą ir stresą. Policija atsisakė skelbti paiešką tikindama, jog mergaitė palakstys ir sugrįš. Tik tada, kai kreipėmės į Klaipėdos merą Taraškevičių, policija ėmėsi jos ieškoti“, – teigė E. Jaliniauskaitė.

Po kurio laiko Eglė paskambino iš Vokietijos. Eglės motina mėgino skambinti tuo telefonu, tačiau atsiliepdavo visai kiti žmonės. Po dviejų savaičių Vokietijos policija nustatė adresą, kur ji buvo ir išsiuntė į Lietuvą.

REKLAMA

Tačiau saugumo darbuotojai, tetos teigimu, ir tada nepaliko jos ramybėje, išnuomojo butą, kur veikė maldos namai.

E. Jaliniauskaitės apklausą teismas tęs penktadienį, rugpjūčio 19 dieną.

Po to, kai atvyko medikai, valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda teigė, jog išvadas apie VSD darbuotojų veiksmus padarys po to, kai teismas paskelbs verdiktą: „Žinoma, viskas yra labai keista, bet, matyt, taip dirba tos tarnybos žmonės“.

Salėje buvę žmonės tikino, jog VSD, slėpdami savo veiksmus, atliktus su nepilnamete, sugalvojo istoriją apie neva pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą Rusijos karinėje bazėje.

REKLAMA

„VSD reikėjo įeiti į kontaktą su Klaipėdoje gyvenančiais čėčėnais, kurie įtariami prisidėję prie narkotikų gabenimo į Lietuvą, prekybos žmonėmis. Kadangi Eglė draugavo su čėčėnu, nutarė ja pasinaudoti, o paskui „pakišo“. Tai baisu“, – kalbėjo salėje buvęs vyriškis, nepanoręs pasakyti savo pavardės.

Įtariamoji pasikėsinimu surengti teroro aktą Rusijoje E. Kusaitė sulaikyta jai vykstant į Rusiją 2009 metų rudenį. Mergina buvo laikyta Lukiškių tardymo izoliatoriuje, vėliau iš ten paleista.

Neseniai ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras Ignas Laucius pasiskundė gavęs E. Kusaitės grasinamą SMS žinutę. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Terorizmu įtariama Eglė Kusaitė su mama Virginija Kusiene (d) ir teta Irena Jeneliauskaite (k). Gedimino Savickio (ELTA) nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Terorizmu įtariama Eglė Kusaitė su mama Virginija Kusiene (d) ir teta Irena Jeneliauskaite (k) (ELTA nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų