REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijos Fukušimos atominės elektrinės darbuotojai teigia, kad pamatas po įrenginiais skyla, o per susidariusius įtrūkimus į aplinką veržiasi radioaktyvūs garai, praneša naujienų agentūra RT.

REKLAMA
REKLAMA

Aušinimo sistema jėgainėje galutinai išėjo iš rikiuotės šių metų kovą, po žemės drebėjimo praūžus galingam cunamiui, nusinešusiam tūkstačius gyvybių ir Japonijoje sukėlusiam branduolinę krizę.

REKLAMA

Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad Fukušimos reaktoriai buvo pasmerkti dar prieš tai, kai juos pasiekė cunamio banga, teigia, Hirosimos taikos instituto profesorius Robertas Jacobsas. O apie blogą atominės elektrinės vamzdyno būklę buvo pranešama jau ne vienerius metus.

Aušinimo sistema galutinai sugedo ir nebesugebėjo sustabdyti besilydančių reaktorių, kai nukentėjo nuo 40 metrų aukščio cunamio bangos. Nepaisant visų pastangų suvaldyti situaciją, nuo to laiko radiacija nuolat patenka į aplinką.

REKLAMA
REKLAMA

Šie faktai, R. Jacobso teigimu, verčia nerimauti dėl visos Japonijos branduolinės pramonės saugumo.

„Yra tikrai daug įrodymų, leidžiančių manyti, kad pirmasis reaktorius, reaktorius  „Fukushima-1“, jau lydėsi, kai jį užliejo cunamis, – sakė R. Jacobsas, –  Tai, kad reaktorius pradėjo lydytis jau nuo žemės drebėjimo, o ne nuo cunamio, reiškia, kad panaši situacija (maždaug 9 balų stiprumo žemės drebėjimas) Japonijoje gali vėl pasikartoti, tad visų Japonijos branduolinių reaktorių saugumas ir patikimumas turi būti gerinamas“, – teigė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų