REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors šioje nuotraukoje matyti kažkas panašaus į varganai nupieštą ateivio portretą, iš tiesų tai – viena puikiausių kada nors sukurtų dirbtinių odų, kuriai nebaisios net kulkos.

REKLAMA
REKLAMA

Genų inžinerijos mokslininkai sugebėjo rasti būdą, kaip į ožkų pieną įdiegti tokį pat baltymą, iš kurio sudarytas voratinklinis šilkas. Kaip rašo dailymail.co.uk, šis piene atsiradęs baltymas išgryninamas ir supinamas į dešimt kartų už plieną stipresnę medžiagą. Pastarąją būtų galima pritaikyti žmonėms ir tuomet, pasak mokslininkų, būtume atsparūs kulkoms.

REKLAMA

Olandų mokslininkė Jalila Essaidi pasakojo, kad „vorų šilko“ projektas buvo pavadintas „2,6g 329m/s“ pagal 22-o kalibro kulkos svorį bei greitį. Dirbdama su „Forensic Genomics Consortium“ Nyderlanduose ji ketino rasti būdą, kaip mūsų odoje esantį keratiną pakeisti vorų šilku. Pirmojo etapo metu aplink kulkoms atsparios odos pavyzdį yra užauginamas tikros odos sluoksnis – tai užtrunka apie penkias savaites. „YouTube“ tinklapyje patalpintame vaizdo įraše matyti, kaip į pastarąjį mišinį paleidžiama kulka.

REKLAMA
REKLAMA

J. Essaidi teigė, kad šis projektas – tai tarsi mokslinės fantastikos virsmas realybe, nepaisant to, jog testų rezultatai nebuvę be priekaištų. Moteris sakė, jog šilkas buvo naudojamas kovose dar Čingischano laikais, kuomet pastarasis aprėdęs visus savo raitelius šilkinėmis liemenėmis – strėlė, pataikiusi į šilką, jame įstrigdavusi, todėl būdavo galima ją ištraukti ir panaudoti.

„Įsivaizduokite voratinklinio šilko liemenę, galinčią sugauti kulkas – šiuolaikinį Čingischano liemenių variantą, – kalbėjo mokslininkė. – Arba, jei žengtume dar toliau – kam gi vargintis su liemenėmis? Įsivaizduokite, kas būtų, jei pakeistume keratiną – žmogaus odoje esantį baltymą, atsakingą už josios tvirtumą – su vorų šilko baltymu. Tiesą sakant, tai įmanoma: reikėtų tik įdiegti šilką išskiriančius voro genus į žmogaus gemalą, ir sukurtume kulkoms atsparų žmogų. Gal tai ir mokslinė fantastika, tačiau sunku atsikratyti minties, kas gi būtų sumaišius tvirtą voratinklinį šilką su gyvo žmogaus oda“.

Nors kulkoms atsparios liemenės naudojamos jau dešimtmečius, jas sustabdanti oda išties atrodo kažkas neįtikėtino. Tačiau pats žymiausias žmogaus fantazijos sukurtas tokio fenomeno pavyzdys – tai Supermenas arba Plieninis žmogus: kulkos nuo jo paprasčiausiai atšokdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų