REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apskrities savivaldybės sulaukė šeimų prašymų dėl paramos mokinio reikmėms ir nemokamo maitinimo. Atskirose savivaldybėse, prognozuojama, vėl teks remti kas antrą trečią ar net du trečdalius mokinių.

REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose tėvai ypač suaktyvėjo

Šiauliečiai aktyviau nei pernai prašo paramos mokiniams. Miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyrius jau gavo prašymų paremti 1256 vaikus mokinio reikmėmis ir nemokamu maitinimu. Praėjusiais metais tuo laiku prašymų buvo sulaukta keturis kartus mažiau.

REKLAMA

„Manau, jog taip yra dėl to, kad tiesiog tėvai tapo aktyvesni, nori, jog vaikas gautų nemokamą maitinimą nuo pat rugsėjo 1-osios, — sako Šiaulių miesto Socialinės paramos skyriaus vedėja Rita Blauzdavičienė. — Mes patys raginome tėvus anksčiau teikti prašymus, kad nebebūtų tokio antplūdžio rugpjūčio paskutinėmis dienomis, kaip buvo pernai.“

Praėjusiais metais Šiauliuose mokinio reikmėms įsigyti paramą gavo 3768 vaikai. Nemokamai maitinti 5600 mokinių — kas trečias moksleivis.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais mokslo metais Šiauliuose buvo 16300 moksleivių. Šį rugsėjį, prognozuojama, jų sumažės tūkstančiu.

R. Blauzdavičienė neprognozuoja, jog paramos poreikis mokiniams mažėtų, nes socialinės pašalpos gavėjų mieste tik daugėja.

Praėjusių metų II ketvirtį socialinėmis pašalpomis remta 7218 asmenų iš 3941 šeimos, šiemet II ketvirtį socialinę pašalpą gavo 8675 asmenys iš 4801 šeimos. Pernai per tą ketvirtį socialinėms pašalpoms mokėti reikėjo 3,8 milijono litų, šiemet — jau 4,7 milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akmenės rajone — kas antras

Akmenės rajone moksleivių yra apie 4000, iš jų valstybės paramos praėjusiais mokslo metais reikėjo kas antram — beveik 2000.

„Šiemet mokinio parama išsilaikys panašiame lygyje“, — sako Akmenės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aleksandra Vismantienė.

Pernai per liepą tėvai prašymų pateikė 930 mokinių suteikti paramą, šiemet — 960.

„Ateina paramos prašyti tie patys žmonės — naujų mažai, — sako vedėja. — Prašo bedarbių šeimos, tėvai, gaunantys minimalų atlyginimą, visos gausios šeimos.“

REKLAMA

Vedėja įžvelgia, jog rajone situacija stabilizavosi, „išsigrynino“ tikrieji paramos gavėjai. Socialinės pašalpos gavėjų Akmenės rajone dabar yra 3000 iš 1380 šeimų, metų pradžioje buvo 3400 iš 1590 šeimų.

„Manau, įtaką daro vasaros sezonas: daugiau viešųjų darbų, daugiau žmonių išvažiavo dirbti sezoninių darbų, emigravo“, — sako A.Vismantienė.

Remia daugiau nei pusę mokinių

Radviliškio rajone praėjusiais metais paramą nemokamu maitinimu gavo 55 procentai mokinių, Joniškio — 64 procentai, Pakruojo — 61 procentas. Panašiai remta ir mokinio reikmenimis.

REKLAMA

Radviliškio rajone pernai beveik 3000 vaikų reikėjo paramos įsigyti mokinio reikmenis, o nemokamą maitinimą gavo beveik 3600 iš 6500 mokinių, lankiusių mokyklas.

Kol kas Radviliškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrius yra gavęs tik per 560 prašymų mokinio paramai gauti. Skyriaus socialinių išmokų specialistė Alma Dailidonienė didžiausio prašymų antplūdžio laukia rugpjūčio pabaigoje, rugsėjį. Dėl mokinio reikmenų prašymai gali plaukti iki pat spalio 20 dienos, o dėl maitinimo visus metus.

Anot specialistės, paramos reikės ne mažiau nei pernai. Radviliškio rajone socialinės pašalpos gavėjų tik daugėja. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu jų skaičius išaugo daugiau nei trečdaliu: nuo 3600 iki beveik 4300. Šiais metais kas mėnesį išmokama vidutiniškai po 1 milijoną litų socialinių pašalpų .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakruojo rajone 615 šeimų jau paprašė paramos 1138 moksleiviams. Pernai ir paramos mokinio reikmenims įsigyti, ir nemokamo maitinimo reikėjo 2100 vaikų iš lankiusių mokyklas 3400.

Iš socialinės pašalpos Pakruojo rajone gyvena 855 šeimos, kuriose yra beveik 2200 asmenų, praėjusiais metais tuo laiku buvo mažiau — 700 šeimų ir per 1800 asmenų.

Joniškio rajono savivaldybėje tėvai paramos paprašė jau beveik 800 mokinių, pernai tuo laiku prašymų buvo 100 mažiau. Praėjusiais mokslo metais iš 3900 rajono moksleivių nemokamai maitinti apie 2500 tūkstančio.

REKLAMA

Socialinės pašalpos gavėjų Joniškio rajone yra 140 daugiau, nei tuo pačiu praėjusių metu laiku. Jų padaugėjo iki 3244.

Joniškio rajono Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolita Puidokienė pastebi, jog realiai socialinės paramos poreikis yra didesnis: „Dėl kai kurių veiksmų, kurių ėmėsi valstybė, pavyzdžiui, iš darbo biržos braukiama, jeigu turi atitinkamai žemės. Bet net šie veiksmai didesnio efekto nepadarė.“

Šiaulių rajone remtinų — du trečdaliai

Šiaulių rajone paramos mokiniams rugpūčio pradžioje ieškojo daugiau nei pusė tūkstančio šeimų.

REKLAMA

1006 vaikams 572 šeimos prašo paramos mokinio reikmenims įsigyti, o nemokamo maitinimo — 993 mokiniams 568 šeimos.

Praėjusiais metais paramą mokinio reikmėms gavo 3215 rajono vaikų. Nemokamas maitinimas buvo skirtas 3607 mokiniams arba 66 procentams visų moksleivių. Praėjusį rugsėjį rajone į mokyklas atėjo apie 5400 vaikų.

Skyriaus vedėja Irena Simanauskienė, kaip kiti jos kolegos, tvirtina:„Vėl teks remti panašų skaičių mokinių“. Mokinio reikmėms, kaip pernai, planuojama 0,5 milijono litų. Nemokamam maitinimui — per 2,5 milijono litų arba 0,3 milijono daugiau nei praėjusiais mokslo metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Situacija negerėja, — teigia I. Simanauskienė. — Maisto paketais remiame 11 tūkstančių asmenų, o kai prieš penkerius metus pradėjome juos dalyti, buvo tik 3— 4 tūkstančiai. Prieš dešimtmetį socialinėms pašalpoms mokėti užtekdavo 200 tūkstančių litų per mėnesį, šiemet buvome pasiekę rekordą — per mėnesį išmokėjome 900 tūkstančių litų.“

Socialinės pašalpos gavėjų rajone dabar yra 3364. Liepą pašalpų jiems išmokėta  700 tūkstančių litų. Bet šį mažėjimą I. Simanauskienė sieja su darbo biržos veiksmais: „Griežtai braukia bedarbius“. Jeigu žmogus neteko bedarbio statuso, netenka ir socialinės pašalpos gavėjo statuso.

REKLAMA

Kelmės rajone — beveik du trečdaliai

Per liepą Kelmės rajone 582 šeimos paprašė paramos daugiau nei 1000 mokinių.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausiasis specialistas išmokoms Steponas Tamkus sako, jog paramos ateina prašyti, ne tik ant skurdo ribos gyvenantys ar iš minimalios algos besiverčiantys. Kreipiasi ir „vidutiniokai“, jeigu šeimoje auga daugiau mokyklinio amžiaus vaikų.

Pernai mokinio reikmenis padėta įsigyti beveik 2900 rajono moksleivių iš 1665 šeimų. Nemokamai maitinta beveik 3200 arba 65 procentai moksleivių.

REKLAMA

Irena Janušienė, rajono Švietimo skyriaus vedėja, tikisi, kad moksleivių šį rugsėjį dar bus 5000 — mažėtų apie 100. Bet ji mano, jog šeimų, leidžiančių vaikus į mokyklą, poreikis paramai nemažės: „Rajone didesnės pramonės nėra, gyvename pamiškėse išsibarstę iš pašalpų.“

Kelmės rajone be socialinės pašalpos neišsiverčia beveik 2000 šeimų, jose asmenų — per 4100. Per mėnesį jiems dabar išmokama 1 milijonas litų pašalpų. Praėjusiais metais rugpjūtį tokių šeimų buvo beveik 200, o asmenų 330 mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

SKAIČIAI

„Šiaulių mieste remiamas kas trečias moksleivis, Akmenės rajone — kas antras, Radviliškio, Joniškio, Pakruojo, Kelmės rajonuose — nuo 55 iki 65 procentų, Šiaulių rajone — du trečdaliai.

Paramos kartelė

Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio — 525 litai.

Mokinio reikmenims įsigyti skiriama 156 litų suma vienam mokiniui per kalendorinius metus.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų