REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio vakarą gauti du pranešimai, jog grupė jaunuolių šviečia lazeriu į lėktuvus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmas pranešimas gautas apie 22 h. Dviejų lėktuvų, pakilusių iš Vilniaus oro uosto, pilotai pasiskundė esą akinami. Policija skubiai nuvyko prie rasų kapinių, iš kur galimai ir šviesta lazeriu, tačiau nieko įtartina nepastebėta.

REKLAMA

Antras pranešimas gautas apie 23 h. Į policiją paskambino moteris, gyvenanti Subačiaus g., kuri pranešė, jog grupė jaunuolių, esančių ant tilto šviečia lazeriu į danguje skrendančius lėktuvus. Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai sulaikė du 21 metų ir du 22 metų jaunuolius.

Kitiems dviem pavyko pasprukti. Nusikaltimo įrankio pas jaunuolius nerado, Manoma, jog žiebtuvėlius išmetė. Policija ieško bėglių.

Ketveriukė sulaikytų asmenų buvo gerokai pasivaišinusi alkoholiu, tris iš jų pripūtė beveik tris promiles, ketvirtas - vos dvi.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuoliai per apklausą teigė nieko neakinę. Galimų pažeidėjų kvartetas po apklausos paleistas.

„Kol kas nieko komentuoti negaliu. Prasidėjo kažkokia masinė psichozė su lazeriais. Viską išsiaiškinsime, tada ir skelbsime išvadas", - sakė Vilniaus antrojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Robertas Daugėnas.

Tai jau penktas kartas šią savaitę, kai gaunami pranešimai apie akinamus pilotus. Lazeriai paleisti iš tos pačios vietos, kur sulaikyti jaunuoliai. Įvykis tiriamas.

Manoma, jog sulaikytieji prisidėjo prie incidento, kai antradienio vakarą buvo apakintas „Boeingo“ pilotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktorius Kęstutis Auryla portalui www.balsas.lt sakė, jog tokių atvejų daugėja: „Sudėtinga nustatyti chuliganų buvimo vietą, todėl jie beveik nesulaikomi. O ir bausti jų neį,manoma, mat Lietuvos Baudžiamajame kodekse dar nėra straipsnio, pritaikyto tokiems pažeidimams“.

Prieš kelis mėnesius Marijampolės policijai pavyko sulaikyti jauną vaikiną, kuirs lazeriu apakino spectarnybų sraigtasparnio lakūną. Oro technika tuo metu skrido į gelbėjimo operaciją.

Tačiau pažeidėjas nubaustas administracine tvarka skiriant jam baudą. Sulaikytas jaunuolis aiškino tik norėjęs išbandyti „žaisliuką“, bet nesitikėjęs, jog kam nors pakenks.

REKLAMA

Po to užfiksuotas atvejis, kai buvo apakintas keleivinio lėktuvo pilotas, kuris vėliau turėjo rūpesčių dėl akių.

CAA duomenimis,incidentų, kai lazeriu akinamas pilotas, įvyko daugiau ne dešimt.

„Lazerinių žibintuvėlių turėtojai taip smaginasi ne tik Lietuvoje, o ir JAV bei Rusijoje. Pastaroji šalis jau parengė Baudžiamojo kodekso pataisas. Pas mus dar tokio nėra“, - apgailestavo K.Auryla.

Pasak jo, lazeriniai žibintuvėliai parduodami visame pasaulyje ir, uždraudus tai daryti Lietuvoje, lazerių mėgėjai galės tai padaryti kitoje vietoje.

REKLAMA

Pasak specialistų, žalios spalvos lazeris gali apakinti lakūną, kai lėktuvas skrenda trijų kilometrų aukštyje.

„Lėktuvas, žinoma, nenukris, nes yra du pilotai, tačiau gali trumpam sutrikti rega", - teigė K.Auryla.

Pasak jo, ši „lazerinė liga“ prasidėjo prieš metus iš, kaip spėjama, chuliganiškų paskatų.

Taip pat skaitykite:

Ar panika dėl lazeriu apakintų lėktuvo pilotų – pagrįsta?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų