REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Radviliškio rajono Šiaulėnų miestelyje rasti prieš 50 metų iš kapinių koplyčios dingę piliastrai — dvi altoriaus dekoratyvinės kolonos. Jos pusę amžiaus gulėjo vienos sodybos ūkio pastate, kuriame buvo auginamos kiaulės.

REKLAMA
REKLAMA

Koplyčios altoriaus dekoratyvinius elementus — piliastrus — rado šiaulietis Stasys Bagdonas, gimęs bei augęs Šiaulėnuose ir po tėvų mirties dažnai su šeima aplankantis savo vaikystės namus.

REKLAMA

S. Bagdonas Šiaulėnuose lankėsi ir neseniai ten vykusios miestelio šventės dienomis. Nuėjo į kapines padėti gėlių ant tėvų kapo, užsuko į koplytėlę, kuri pastaruoju metu yra restauruojama.

Koplytėlėje sutiktas Šiaulėnų seniūnas Vitas Tutkus S. Bagdonui papasakojo apie atliekamus darbus, pasiguodė, kad nežinia kur yra dingusios altoriaus dekoratyvinės kolonos, kurias specialistai vadina piliastrais.

Jų vietoje dabar — tik vertikalios angos. Surasti piliastrus, pasak seniūno, nedaug vilties — jokiuose dokumentuose nėra išlikę, kaip jie atrodė.

REKLAMA
REKLAMA

Grįžęs į namus, S. Bagdonas ilgokai suko galvą dėl to, ką išgirdo. Vyras mintimis grįžo į metus, kai jam buvo maždaug 10 metų: kažką tokio, kas galėtų tilpti į koplyčios altoriaus vertikalias angas, jis, būdamas vaikas, yra matęs savo tėvų namuose!

Išnaršęs ūkio pastatą, šiaulietis jame aptiko vieną marmurinę koloną, kuri, neliko abejonių, ir buvo viena iš ieškomųjų.

Piliastras buvo gerai išsilaikęs: neapdaužytas, nepakeitęs spalvos. Rasta ir šio dekoratyvinio architektūros elemento viršutinė dalis — kapitelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Radinius perdavęs seniūnijai, S. Bagdonas tęsė paieškas — ėmėsi tėvų sodyboje ieškoti antrosios kolonos.

Gerai pasirausus atminties kloduose, iš vaikystės metų tarsi ataidėjo mamos pasvarstymai, ką, įrenginėjant kiaulių gardą, galima būtų panaudoti vietoje plytų, kurių tuo metu trūko.

S. Bagdonas ištyrinėjo iki šiol išlikusį kiaulių gardą, tačiau nepastebėjo nieko, kad būtų panašu į altoriaus koloną. Tada vyras nusprendė išardyti tvarto medines grindis ir patikrinti, ar ieškomosios kolonos nėra po jomis.

REKLAMA

Nuplėšus kelias lentas, po jomis subolavo marmuras.

Per valandą buvo nuplėštos visos tvarto grindys, ir paaiškėjo, kad koplyčios altoriaus dekoratyvinė kolona, suskaldyta į penkias dalis, vietoje plytų išdėliota po vandens vamzdžiais, kad juos prilaikytų.

Sudėliojus visas rastąsias dalis, atgimė antrasis piliastras. Abu jie bus perduoti specialistams restauruoti.

Šiaulėnuose, teigiama, nėra prisimenančių, kada iš tikrųjų iš koplyčios dingo abu altoriaus piliastrai, juo labiau nėra aišku, kaip jie atsidūrė S. Bagdono tėvų sodyboje.

„Svarbu, kad dingusius altoriaus dekoratyvinius elementus pavyko rasti, ir būtų puiku, kad jie grįžtų į savo vietą, kol koplyčia bus baigta rekonstruoti“, — patenkintas sakė piliastrus radęs S. Bagdonas.

Jadvyga BUIVYDIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų