REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europinių lėšų skyrimu su buvusiu ūkio ministru Dainiumi Kreiviu siejamomis įmonėmis turėtų domėtis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, – mano Seimo audito komiteto pirmininkė, Darbo partijos narė Loreta Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L. Graužinienės, kyla klausimas ne tik dėl to ar tai nėra „savų rėmimas“ ir dėl sutapimų, kad lėšos vėl plaukia į jau skandaluose minėtas įmones. „Manau, turėtų domėtis būtent tas padalinys, kuris stebi europinių lėšų panaudojimą. Kyla klausimas – ar minėtos lėšos panaudotos efektyviai? Ar to profilio įmonės apskritai galėjo surengti tokio masto mokymus ir kokia buvo sudaryta jų programa? Juk valstybė turi galvoti apie tų pinigų  grąžą“, – sakė L. Graužinienė.

REKLAMA

Aš netikiu sutapimais, ten, kur skirstomi Europos Sąjungos (ES) pinigai ir kur jie, per tos pačios partijos ministrų pasirašomus popierius, byra į saviškių kišenes, – portalui „Balsas.lt“ sakė opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos (TPP) frakcijos Seime lyderis Valentinas Mazuronis.

„Kreiviados“ tęsinys?

Portalas „delfi.lt“ paviešintą informaciją apie tai, kad su skandalais atsistatydinusio Ūkio ministro Dainiaus Kreivio motinos iš dalies valdomos įmonės galėjo penėtis ES pinigais ir per Socialinės apsaugos bei darbo ministeriją. Anot pateiktos informacijos, du Tėvynės Sąjungai–Lietuvos krikščionims demokratams (TS–LKD) atstovaujantys socialinės apsaugos ir darbo ministrai – Rimantas Dagys ir Donatas Jankauskas – savo parašais nutarė pamaloninti su bendrapartiečiu, būsimu TS–LKD kandidatu į Seimą ir itin artimu premjerui Andriui Kubiliui žmogumi – D. Kreiviu – siejamas įmones.

REKLAMA
REKLAMA

„Personalo kvalifikacijos kėlimo paslaugas už ES lėšas gaus dvi su eksministru susijusios bendrovės – „Specializuota komplektavimo valdyba“ (SKV), kurios laimėti Vilniaus mokyklų renovavimo konkursai D. Kreiviui kainavo postą, ir statybinių medžiagų prekybos tinklą „Moki–veži“ valdanti kompanija „Makveža“. Abiejų šių įmonių valdyme dalyvauja buvusio ministro mama Florentina Kreivienė – jai priklauso SKV akcijos bei „Makvežą“ valdančios bendrovės „Stamija“ akcijų paketas, kurį D. Kreivys savo mamai už simbolinę sumą pardavė vos papuolęs į valdžios viršūnę“, – primena delfi.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal R. Dagio pasirašytus, o vėliau D. Jankausko pakoreguotus įsakymus, SKV ir „Makvežai“ tenkai kiek daugiau kaip 1 mln. bendros projektui skirto finansavimo sumos: atitinkamai 585,6 tūkst. ir 421,2 tūkst. Lt. „Murestos prekybai“ liko beveik 129 tūkst. Lt, „Valsvai ir ko“ – 180 tūkst. Lt. Perskirsčius ir sumažinus paramą,  „Valsva ir ko“ dalis projekto lėšų dalybose sumažėjo beveik 30 tūkst. Lt, restruktūrizuojama „Murestos prekyba“ prarado beveik 176 tūkst. litų. Bankrutavusios „Broksitos“ dalis, kurią perėmė „Makveža“ susitraukė maždaug 50 tūkst. Lt, o SKV kąsnis išaugo daugiau kaip 37 tūkst. Lt.

REKLAMA

Lietuvos statybinių medžiagų prekybos įmonių asociacijai (LSMPĮA) 2009 m. pavasarį skyręs tuometis socialinės apsaugos ir darbo ministras, konservatorius R. Dagys tikina nežinojęs kokios būtent įmonės gaus paramą ir neigia padaręs ką nors neteisėto.

Opozicija netiki

TT lyderis V. Mazuronis sakė nesąs nustebęs, kad minima bendrovė „Makveža“ iš savo profilio įmonių per krizę dirbo itin sėkmingai. „Kažkas kažkur matyt tikrai „labai gerai dirba“, – šaipėsi jis.

Pasak V. Mazuronio, vos Seimui sugrįžus iš atostogų, jo frakcija kels šį klausimą. „Man tai panašu į situaciją, kai tiesiog savi saviems dalina pinigus, remia saviškius ir tiek. Pradžioje buvo  mokyklų renovacijos konkursai, kuriuos pas konservatorių Dainių Kreivį laimėjo tos pačios įmonės, o dabar joms lėšos personalo apmokymams per kitas konservatorių ministerijas. Įmonėse , kurias valdo D. Kreivio mama ir verslo partneriai, tos pačios LSMĮA nariai“, – sutapimais stebėjosi V. Mazuronis.

REKLAMA

J. Razma: reikia aiškintis

TS-LKD frakcijos Seime lyderis Jurgis Razma portalui „Balsas.lt“ sakė nesąs detaliai suspiažinęs su šiais pinigų skyrimais, tačiau ragino opoziciją nepolitikuoti. „Manau, kad tos įmonės, su kuriomis susiję politikai ar jų artimieji, negali būti prakeiktos niekada niekur nedalyvauti ir negauti paramos, o detaliau viską turėtų paaiškinhti patys ministrai“, - sakė J. Razma.

Seniūnas pabrėžė, kad kylančias abejones reikia aiškintis, nes bent jau ministras J. Dagys tikriausiai net negalėjo žinoti, kad dalis pinigų atiteks būtent su D. Kreiviu siejamoms įmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos užuominas apie galimus piktnaudžiavimus J. Razma atmetė. „Jei imsime, tarkime, darbiečius ir prisiminsime, kiek su jų lyderiu Viktoru Uspaskich siejamų įmonių laimi Kėdainiuose, tai kokiai nors „Vikstatai“ turėsime uždrausti dalyvauti konkursuose? Bet juk tai nesąmonė“, - juokavo jis.

Seimo pirmininkės atstovas ryšiams su visuomene Juozas Ruzgys portalui „Balsas.lt“ sakė, kad artimiausiomis dienomis jokio pirmininkės komentaro šia tema nebus.

D. Kreivys visus įtarimus neigia

Pats D. Kreivys visus įtarimus neigia, o ketvirtadienio pavakare išplatintame pranešime teigia manantis, jog su jo aplinka susijusių įmonių finansavimu domimasi dėl politinių motyvų. Esą dėmesys jam padidėjo ir pranešus apie galimą dalyvavimą ateinančiuose Seimo rinkimuose.

Taip pat buvęs ūkio ministras neigia ir tai, kad su juo susijusioms įmonėms skiriant finansavimą, kokiems nors asmenims ar organizacijoms yra daręs bet kokią įtaką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų