REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kairių (Šiaulių rajonas) gyventojams iš galimybės gauti šilumą pigiau, kai pradės veikti biojėgainė, deginanti uždaryto Kairių sąvartyno dujas, išėjo šnipštas. Šiluma bus gaminama kone dvigubai pigiau, nei deginant rusiškas dujas, bet šiluma Kairių miestelio gyventojams nepigs. Žmonės mano, jog turėtų pigti vien dėl to, kad ilgus metus kentė sąvartyno kaimynystę ir smarvę.

REKLAMA
REKLAMA

Šiluma — į bendrą katilą

Kairių biojėgainę pastatė UAB „Energijos parkas“. Į dujų išgavimą iš sąvartyno investavo 7,1 milijono litų, iš jų — 3,56 milijono litų yra europinė parama. Pagaminta šilumos energija bus parduodama bendrovei „Šiaulių energija“, kuri dabar gyvenvietę aprūpina šiluma.

REKLAMA

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) bendrovę „Energijos parkas“ jau pripažino nepriklausomu šilumos energijos gamintoju. Tačiau nusprendė nereguliuoti jos gaminamos šilumos kainų penkerius metus. Komisija konstatavo, jog biojėgainės įtaka Šiaulių regione bus nereikšminga nei pagamintos šilumos kiekiu, nei kaina.

Biojėgainės pagaminta šiluma sudarys 0,46 procento „Šiaulių energijos“ tiekiamos šilumos bendrame katile, o įtaka galutinei „Šiaulių energijos“ šilumos kainai — 0,31 procento.

REKLAMA
REKLAMA

VKEKK dar paaiškino: „Nereguliuojamo nepriklausomo šilumos gamintojo statusas reiškia, kad tokioms įmonėms netaikoma privaloma šilumos gamybos kainodara, tačiau papildomais saugikliais yra užtikrinama, kad šilumos energijos kaina vartotojams nedidės.“

Taigi Kairių gyventojai turėtų džiaugtis, jog kainų sargai bent „užtikrina“ šilumos kainos nedidėjimą.

Galėtų pigti kone dvigubai

Pagal pateiktus skaičiavimus matyti, aišku, kad Kairių gyventojams šiluma galėtų pigti net 43,6 procento.

Planuojama, jog biojėgainė gamins tiek šilumos, kad užteks patenkinti 94,9 procento Kairių gyvenvietės centralizuoto šildymo poreikių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biojėgainės šilumos gamybos planuojama kaina — 10,96 cento už kilovatvalandę. „Šiaulių energijos“ šilumos gamybos kaina Kairių gyvenvietei dabar yra beveik dvigubai didesnė — 20,28 cento už kilovatvalandę ( birželio mėnesio kainomis).

Jeigu iš tiesų iš biojėgainė tiektų 94,9 procento reikiamo gyvenvietei šilumos kiekio, tai kairiškiams šilumos kaina galėtų mažėti nuo 20,28 cento už kilovatvalandę (be PVM, skaičiuota birželio kainomis) iki 11,44 cento.

Skaičiavimai — tik teorija?

Bendrovės „Šiaulių energija“ ekonomikos direktorė Audronė Čepulienė „Šiaulių kraštui“ patvirtino, jog Kairių gyvenvietei šilumos kainos neketinama keisti. Kodėl?

REKLAMA

Todėl, kad biojėgainės šiluma pateks į bendrą „Šiaulių energijos“ vartotojams tiekiamos šilumos katilą. O „Šiaulių energijos“ šilumos kaina nėra diferencijuojama: ji vienoda ir Šiaulių miestui, ir aplinkinėms rajono gyvenvietėms, tarp jų ir Kairių.

Be to, anot A. Čepulienės, skaičiavimai, kiek atskirai galėtų kainuoti šiluma Kairių gyventojams, yra tik teoriniai.

„Kol nėra sutarties, negalime pasakyti, nei už kokią kainą pirksime iš „Energijos parko“ šilumos energiją, nei kokie šilumos kiekiai bus iš tiesų parduodami, — sakė A. Čepulienė. — „Energijos parkas“ gali derėtis ir dėl didesnės nei 10,99 cento už kilovatvalandę šilumos pardavimo kainos. Turi tokią teisę, nes kaina jam nereguliuojama.“

REKLAMA

Galimybė yra, reikia tik iniciatyvos

„Šiaulių energijos“ bendrovės ekonomikos direktorė neneigia, jog Kairiai galėtų gauti pigesnę šilumą. Tam reikia patvirtinti diferencijuotą kainą. Teisės aktai nedraudžia to daryti, bet reikia inciatyvos.

„Šiaulių rajono savivaldybė turėtų tartis su didžiausia „Šiaulių energijos“ akcininke Šiaulių miesto savivaldybe, — sakė A. Čepulienė. — Jeigu šie bendrovės savininkai inicijuotų kainos diferencijavimą, skaičiuotume Kairiams atskirą kainą“.

Tačiau, anot direktorės, diferencijuota kaina dar nereiškia visada mažesnės kainos. Kairių gyvenvietėje centralizuotos šilumos vartotojų nedaug — septyni daugiabučiai su per 130 vartotojų ir dar keturi visuomeniniai pastatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilumos tiekimo kaštai yra didesni. Šiluma Kairius aprūpinti kainuoja 17— 20 procentų brangiau, nei gyventojai moka. A. Čepulienės, teigimu, būtent tiek brangiau, nei dabar, Kairių gyventojams tektų mokėti, jeigu kainą diferencijavus, biojėgainė dėl kokių nors priežasčių sustotų ar iš sąvartyno dujų gamintų mažiau šilumos.

Savivaldybėje — jokio judesio

Iš Šiaulių rajono valdžios atstovų „Šiaulių kraštas“ išgirdo tik prisipažinimus, jog apie “situaciją nieko nežino“ ir pažadus „aiškintis“.

REKLAMA

Meras Algimantas Gaubas abejojo, ar pavyktų iškovoti Kairiams mažesnes šilumos kainas. Prisiminė, kad rajonui nepavyko gauti jokių kompensacijų nė dėl pavojingų atliekų sąvartyno kaimynystės.

Anot Šiaulių rajono savivaldybės adminsitracijos direktoriaus Kęstučio Lukšio: „Mes tokie ten „Šiaulių energijos“ savininkai — nulis nulis, šeimininkai — Šiaulių miestas. Kairių žmonės, aišku, mūsų žmonės — aiškinsimės. Aš tik gavau informaciją, kad iš sąvartyno jie surenka dujų daug mažiau, nei planavo.“

Ar Kairių žmonės tikisi pigesnės šilumos?

Genovaitė JANULIENĖ (Kairiuose sąvartyno šiluma 03 GBs): — Nieko nesitikiu. Labai brangiai dabar mokame, nes mūsų daugiabutis mažas. Už 56 kvadratus — 400 litų. Kas iš to, kad tą biojėgainę pastatė.

REKLAMA

Ar įmanoma iš mūsų valdžios ko nors tikėtis? Visos kainos tik kyla. Mano vaikai — vienas Anglijoje, kitas — Danijoje, kai grįžta ir pamato, kokios pas mus kainos, už galvų griebiasi. Sako, už degalus mokate kone 5 litus, kaip Danijoje. O mes gauname tik po 600— 700 litų atlyginimo ir turime išgyventi.

Viktoras PLEIKYS (Kairiuose sąvartyno šiluma 14 GBs):

— Kol kas niekas mums neaiškina, ar pigs šiluma. Bet, manau, jeigu iš sąvartyno dujų gamins šilumą, tai turėtų pigti. Dabar už 74 kvadratų buto — trys kambariai — šildymą sausį mokėjau beveik 600 litų. Gerai, kad nuolaidą kaip invalidas gaunu, o jeigu ne, tai visos pensijos vien šildymui reikėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irena BRAJIENĖ (Kairiuose sąvartyno šiluma 12 GBs):

— Bent jau mūsų gyvenvievietei turėtų šiluma pigti — kaip kompensacija vien už tai, kad sąvartynas teršė tiek metų. Bet, manau, tikimybė tokia pat, kaip ant alksnio obuolių sulaukti.

Visa Kairių bendruomenė turėtų eiti išvien.

Laimutis BRAJA (Kairiuose sąvartyno šiluma 10 GBs):

— Netikiu, kad pigiau būtų. Vis praneša tik apie pabrangimus. Mačiau trasą, žinau, kad vamzdžius atvedė nuo šiukšlyno. Jeigu pajungs ir šilumą gamins pigiau, tai kodėl negalėtų mums šiluma būti pigesnė?

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų