REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji valdžia daugiau nei tris mėnesius sprendžia Šiaulių problemas, tačiau iki šiol miesto įvaizdį formuoti galinčios padėti Miesto teigiamo įvaizdžio komisijos nėra. Neabejotina, kad Šiauliuose kuriantys menininkai turi idėjų, tačiau kam jas teikti ir kieno pagalba tos idėjos gali būti įgyvendintos, kūrėjams nėra su kuo pasitarti, kam pasiūlyti.

REKLAMA
REKLAMA

Dizaineris Vilius Puronas įsitikinęs, kad praėjusios kadencijos Teigiamo įvaizdžio komisija buvo neveiksni ir net trukdė dirbti.

REKLAMA

Ar mieste atsiras meno prasmė?

„Aukso amžiumi“ V. Puronas vadina užpraėjusios kadencijos suformuotą Teigiamo įvaizdžio komisijos veiklą. Jai pritariant mieste buvo įkurtas „Beržynėlio“ parkas su medžio skulptūromis–rentiniais, Šiauliuose įgyvendinta daug studentų idėjų, atsirado naujų švenčių, tradicijų.

Neverta ginčytis, kiek vertingi tie „skardiniai“ miesto puošybos elementai. V. Puronas sako, kad jie buvo laikmečio sprendimai. „Nei „Rėkyvos Karpio“, nei „Geležinės Lapės“ prie Talkšos nebūtume turėję – Lietuvos tūkstantmetis sutapo su krize. Vis dėlto, šių skulptūrų atsiradimas mieste atskleidė svarbią ir džiugią tiesą – verslininkai mielai linkę pinigais, technika, įranga ir darbo jėga padėti tiems, kurie jau turi aiškų sumanymą ir prašo pagalbos konkrečiam tikslui“, – sako V. Puronas.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės „Venta“ ir „Elga“ už dyką miestui pagamino suoliukus. Praėjusią savaitę dizainerio pastangomis mieste atsirado trys eksperimentiniai „šuniukai“ – šunų tualetai. „Gubernijos“ kaimynystėje, dilgėlynais apaugusiose dykvietėse vaikų ir Liepų g. 26 namo gyventojų iniciatyva įkurta futbolo aikštelė vaikams.

Mieste turint būrį kuriančių studentų, pasaulyje pripažintų menininkų ir į pagalbą mielai ateinančių verslininkų, Šiaulius būtų galima po truputį dabinti ir puošti, tačiau generuoti idėjas, kalbėtis su menininkais, formuoti miesto įvaizdį kol kas nėra kam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Praėjusią kadenciją neveikliosios Miesto teigiamo įvaizdžio komisijos kelių narių iniciatyva pernai liepos 10-ąją buvo priimtas „Viešųjų išorinių dailės kūrinių idėjų ir projektų pateikimo bei jų patvirtinimo tvarkos aprašas“. Šis 12-os puslapių „popierinis paminklas“ užkirto kelią bet kokiam meno kūrinio atsiradimui mieste: begalės derinimų, visa paletė baudų! Tokią formą surado miesto meno biurokratija: net juridiškai įteisino savo dykinėjimą, tylų pratupinėjimą kabinetuose“, – įsitikinęs pašnekovas.

REKLAMA

2008-aisiais tautodailininkas G. Pyragas pabandė prie Katedros pastatyti Kristaus skulptūrą. Vietoj to, kad būtų nuspręsta, kurioje miesto vietoje įteisinti tokią skulptūrą-dovaną, menininkas buvo padarytas nusikaltėliu, iškviesta policija.

„Liūdna istorija ir su kasmete V. Kinčinaičio kūrybine „Kontrapunktų“ tradicija (2003–2009). Naikintojai – konkretūs meno biurokratai, gaunantys algą ir kelias kadencijas tebetupintys šešėlyje. Komisijos nariai turi būti geranoriškai nusiteikę žmonės, ne draudikai, ne atsitiktiniai politikai ar jų statytiniai, bet kuriantys ir rimtai dirbantys menininkai, dizaineriai, architektai.

REKLAMA

Miesto įvaizdžiui būtinas strateginis kryptingumas. Reikia įteisinti istorinius akcentus, numatyti zonas, kuriose galėtų atsirasti reprezentaciniai, monumentalūs meno kūriniai ir kur – antriniai. Komisija turi galvoti, kaip miestą padaryti patraukliu turistams. Tada Šiauliuose atsiras „meno prasmė“, jo kryptingumas. Komisijos nariai turėtų rinktis reguliariai, nustatytu laiku ir išsikalbėti. Antraip vėl pasipils kritika, anoniminės pagiežos ir negudrūs komentarai, o tai prie progreso neveda“, – sako dizaineris.

V. Purono teigimu, tautodailininkai neseniai pasiūlė šaunią idėją – iš akmenų sumūryti didžiausią aukurą Europoje, prie kurio galėtume minėti Baltų vienybės dienas. „Kur jį sumontuoti, gal prie Salduvės? Miesto teigiamo įvaizdžio komisijos patariamojo žodžio tokiam sumanymui dabar labai reikėtų. Kiek gerų minčių kasdien sklando virš Šiaulių!“ – įsitikinęs dizaineris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisiją meras formuos pats

Šiaulių meras Justinas Sartauskas savaitraščiui „Šiauliai plius“ teigė pats besiimsiantis iniciatyvos formuoti Teigiamo miesto įvaizdžio komisiją. Nors pastaroji komisija įprastai formuojama administracijos direktoriaus įsakymu, meras įsitikinęs, kad ji turi būti itin profesionali, aukščiausio lygio ir bendradarbiaujanti su verslu, kuris galėtų finansuoti idėjų įgyvendinimą.

„Komisijos pagrindinė funkcija turi būti – pagerinti miesto įvaizdį. Priešingai nei praėjusios kadencijos komisija, kuri svarstė kitų pateiktas idėjas, nauja komisija pati turės jas generuoti“, – sakė J. Sartauskas.

REKLAMA

Mero teigimu, šiuo metu tariamasi, kokie žmonės galėtų dirbti komisijoje. Manoma, kad ją sudarys 15 aktyvių kuriančių žmonių. „Turime Universitetą, Architektų sąjungos Šiaulių skyrių, kolegijas, būrį kuriančių aktyvių žmonių, kurie ir bus pakviesti dirbti miesto labui“, – sakė meras.

Ar teigiamo įvaizdžio komisija išties gali būti aktyvus darinys? J. Sartauskas sako, kad užpraėjusios kadencijos metu komisija buvo tarpininku, kad būtų įgyvendinta Šiaulių savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Videtos Samienės idėja birželio 1-ąją Šiauliuose rengti akciją „Aš mažasis šiaulietis“.

REKLAMA

Komisija taip pat daug prisidėjo, kad spalio 1-ąją Šiauliuose būtų minima pagyvenusių žmonių diena, surengtas vaikų piešinių konkursas naujametei atvirutei sukurti bei konkursas – „Idėjos mano miestui“, per Velykas surengta akcija, kad Šiauliai, turintys „Gaidį“, turėtų ir „Vištą“, Užgavėnių proga surengtos kepėjų varžytuvės, apdovanoti geriausių realizuotų idėjų generatoriai.

Anot J. Sartausko, šiuo metu yra tęsiamas buvusios komisijos pradėtas įgyvendinti projektas – „Beržynėlio“ parke jau kitą savaitę atsiras vaikams žaisti skirtas „Labirintas“. „Jį projektavo Universiteto studentai, komisija atrinko geriausią variantą. Labirintas jau pagamintas ir šiuo metu yra statomas“, – teigia meras.

Oksana LAURUTYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų