REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerija (URM), Seimo užsienio reikalų komitetas (URK) ir prezidentūra nepadarė namų darbų, – mano Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Lauras Bielinis. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus galvos reikalauti jis nelinkęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Atskirčiau dvi problemos dalis. Vienas klausimas – valdininkai. Čia atliekami tikslūs normatyviniai veiksmai, pagal galiojančias formalias normas.

REKLAMA

Kas kita yra politikų ir institucijų vadovų atsakomybė. Čia formalumai jau turi būti derinami ir su poilitiniu lauku. Būtent politinis laukas ir buvo prieštaringas. Trys institucijos – URK, URM ir prezidentūra siuntinėjo skirtingus signalus. Tai mes draugaujame su Aleksandru Lukašenka, tai vėl pykkstamės. Tai bendradarbiaujame, tai vėl taikysime sankcijas. Valdininkai, tokioje situacijoje, tematė vienintelę išeitį – elgtis pagal instrukcijas“, – pabrėžė politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot L. Bielinio, valdininkai gal ir būtų matę pagrindą atidžiau pažvelgti į reikalus, jei minėtos institucijos poziciją Baltarusijos ir konkrečiai jos režimo persekiojamų asmenų atžvilgiu, būtų suformulavusios aiškiai. „Nematyčiau čia asmeniškai didelės R. Šimašiaus kaltės. Tiesiog visos šios problemos, pagal funkcijas, susikerta jo vadovaujamoje institucijoje. Valdininkai turėjo būti aiškiai įspėti, kad į tokios šalies prašymus negalima žiūrėti vien tik formaliai“, – sakė jis.

Antradienį sušauktame URK posėdyje dalyvavo ir Teisingumo ministras R. Šimašius, ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai bei parlamentarai. Į posėdį taip pat iškviestas Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas Modestas Kaseliauskas bei aukšti Generalinės prokuratūros pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudaryta tarpinstitucinė komisija incidentui tirti, tačiau ministras iš pareigų trauktis neketina.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra pareiškusi, kad R. Šimašius turi įvertinti savo pavaldinių atsakomybę, tačiau jo paties atsakomybės nereikalavo. Incidentas kilo po to, kai Baltarusijos nevyriausybinės organizacijos „Viasna“ vadovas Alesis Beliackis buvo sulaikytas, nes Lietuva, pagal Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą, suteikė informaciją apie jo ir kito opozicionieriaus bankines sąskaitas. Vėliau, pati Lietuva dėl to pareiškė protestą, o institucijos ėmėsi aiškintis tarpusavyje – kas kaltas.

R. Šimašius atsistatydinti neketina

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų