REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvos pajūrio nekilnojamojo turto (NT) rinką įsisuko pirkėjai. Šiuo metu Palangoje beveik neįmanoma nusipirkti ekonominės klasės buto.

REKLAMA
REKLAMA

Palangoje veikiančios NT agentūros „Rolijona“ savininkė Ona Mackevičienė pasakojo, kad dažniausiai lietuvių lankomame kurorte jau išpirkti beveik visi ekonominės klasės butai. Kaip pagrindinę padidėjusios paklausos priežastį „Rolijonos“ savininkė nurodė sumažėjusias palūkanas kredito įstaigose: „Bankai sumažino palūkanas už indėlius, todėl lietuviai suskubo pinigus investuoti. Visa šalis domisi Palanga ir pasitaikius progai nori įsigyti čia pigaus turto“, – sakė O. Mackevičienė.

REKLAMA

Agentūros savininkės nuomone, Palangoje ekonominės klasės butus ypač noriai perka rusai: „Anksčiau rusai nekreipdavo dėmesio į kainą, o dabar pradėjo pirkti ne tik aukščiausios, bet ir ekonominės klasės butus. Pirkėjai iš Rusijos tapo šiek tiek išrankesni ir butus ėmė rinktis atidžiau“, – aiškino O. Mackevičienė.

NT rinkos suaktyvėjimas jaučiamas ne visuose pajūrio kurortuose. Uostamiestyje įsikūrusios NT agentūros „Avitera“ direktorės Vlados Simonaitienės teigimu, nei lietuviai, nei užsieniečiai butų Šventojoje ir Kuršių Nerijoje pirkti neskuba, nors jų kainos šiuose kurortuose nėra didelės. Žmonės mieliau renkasi butus Palangoje dėl miesto infrastruktūros.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdiečiai taupo

Uostamiestyje žmonės dažniausiai perka nedidelius butus, mat baiminasi augančių šilumos kainų. Pasak V. Simonaitienės, pastaruoju metu populiariausi yra ekonominės klasės butai. „Dabar perkamiausi yra naujos statybos nedidelės kvadratūros ekonominės klasės butai.

Jaučiama, kad žmonės pradėjo mąstyti jog šiluma nepigs, todėl renkasi vieno arba dviejų kambarių naujos statybos butus. Tokiuose būstuose mažiau atsieina šildymas“, – sakė V. Simonaitienė.

Pasak „Aviteros“ direktorės, dabar ekonominės klasės butus Klaipėdoje daugiausia perka lietuviai, o prabangią klasę renkasi rusai arba mišrios lietuvių ir rusų poros

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusiai aprimo

NT bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis sakė, kad sandorių pajūrio miestuose pagausėjo dėl bendros pagerėjusios šalies ekonominės situacijos. Taip pat įtakos sandorių skaičiaus padidėjimui turi šiltasis metų sezonas.

„Paprastai NT sandorių skaičius rinkose antrąjį ir trečiąjį metų ketvirtį padidėja visuose Lietuvos kurortiniuose miestuose, – sakė S. Vagonis. – Kita vertus, NT rinkos suaktyvėjimas yra susijęs ir su pozityviais pokyčiais rinkoje – auga BVP, jaučiamas didesnis stabilumas darbo rinkoje.

REKLAMA

Prieš keletą metų butų kainos buvo smarkiai kritusios, pirkėjai buvo išsigandę, kad turtas gali dar labiau nuvertėti, todėl pirkti nesiryžo. Dabar kylančios kainos skatina žmones pirkti.“

Pašnekovas pabrėžė, kad daugiausia perkama pigiausių –ekonominės klasės butų, nes aukštesnės klasės būstas Lietuvos gyventojams sunkiai įperkamas.

S. Vagonis, kaip ir NT agentūrų vadovės, teigė, kad brangesnius butus daugiausia renkasi rusai, o prieš porą mėnesių aktyviai Lietuvoje butus pirkę baltarusiai dėl pablogėjusios savo šalies ekonominės padėties ir devalvacijos trečiąjį šių metų ketvirtį pirkti nustojo.

REKLAMA

S. Vagonio nuomone, ekonominių butų augimo tendencijos jaučiamos ir kitose didesnėse Lietuvos NT rinkose.

FAKTAI:

• Registrų centro duomenimis, šiemet buvo sudaryta 520 nekilnojamojo turto sandorių.

• Šiuo metu naujos statybos uostamiesčio ekonominės klasės butų 1 kv. m kaina suvyruoja nuo 4 300 iki 4 600 litų, o senos statybos butų kainos – 2 400–2 600 litų už kv. m.

• 1 kambario naujos statybos ekonominės klasės butai Palangoje per metus vidutiniškai pabrango 10–20 tūkst. Litų.

• Klaipėdoje II metų ketvirtį perkamiausi butai kainavo 200–250 tūkst. Litų.

• Butų kainos uostamiestyje šių metų birželį buvo 46 proc. mažesnės nei 2007-ųjų pabaigoje.

Paulius Grinkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų