REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Vidaus reikalų ministerijoje vykusiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdyje  nuspręsta kreiptis į Lietuvos vyriausybę, kad būtų atšaukta birželio mėnesį paskelbta ekstremali padėtis dėl Lietuvoje besikaupiančių medicinos atliekų.

REKLAMA
REKLAMA

Po posėdžio VESK vadovaujantis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sakė, kad nuspręsta atliekų Lietuvoje toliau nekaupti. Jos bus išvežamos ir utilizuojamos užsienyje.

REKLAMA

Komisija, išklausiusi ekstremalios situacijos operacijų štabo pranešimą, nusprendė kreiptis į Vyriauybę, kad ekstremali situacija Lietuvoje būtų atšaukta. Nuspręsta nuo šiol nebekaupti medicinos atliekų UAB „Senovė“, jos bus išvežamos utilizuoti į Latviją. Šiuo metu įmonėje susikaupusios atliekos iki ekstremalios situacijos pabaigos bus utilizuotos vietoje“, – sakė R. Palaitis.

Kol tebegalioja ekstremali situacija, UAB Senovė“ utilizuoja atliekas pagal ekstremalios situacijos reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tarša įmonėje šiuo metu neviršija leistinų normų, tačiau poveikio aplinkai nėra, nes tai yra sprendimas ekstremalios situacijos sąlygomis. Vėliau atliekos UAB „Senovė“ nebus deginamos“, – sakė ministras.

Šiuo metu įmonėje sukaupta apie 37 t medicinos atliekų. R. Palaičio teigimu, jos turėtų būti sunaikintos per 10 dienų. Tačiau jeigu įmonė nespėtų sunaikinti susikaupusių atliekų kol galioja ekstremali padėtis, jos turės būti sunaikintos kitais būdais – konteineriuose išvežtos į užsienyje veikiančias įmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis teigė, kad šiuo metu ekstremali situacija jau beveik likviduota.

„Į Vokietiją ir Latviją per šį laikotarpį išvežta 87 t atliekų, Lietuvoje sudeginta 115 t medicininių atliekų, todėl situacija jau kontroliuojama“, – sakė jis.

Anot sveikatos apsaugos viceministro, medicinos atliekų utilizavimas Latvijoje bus pigesnis, negu Vokietijoje.

„Į Latviją atliekos vežamos toje pačioje taroje kaip ir utilizuojant Lietuvoje, todėl kaštai sumažėja, nes  nebereikės specialių plastikinių statinių, kurių reikėjo gabenant jas į Vokietiją. Medicinos atliekų tvarkymo kaštai bus 3 Lt už 1 kg be PVM“, – „Balsas.lt“ sakė A. Klišonis.

REKLAMA

Jo teigimu, dėl pasirinkto problemos sprendimo būdo atliekų naikinimo kaštai ligoninėms didės nedaug.

„Jeigu vežtume į Vokietiją, kaštai galėjo didėti nuo 2 iki 10 kartų, o mūsų dabar didės 1,5 – 2 kartus. Tačiau paslaugos pacientams dėl to neturėtų brangti“, – teigė A. Klišonis.

Sveikatos viceministro teigimu, Ūkio ministerijos siūlymo deginti atliekas  įmonėje „Palemono keramika“ Kaune , nors jų galimybės ir pajėgumai yra kelis kartus didesni negu UAB „Senovė“, atsisakyta.

„Įmonė neturi monitoringo sistemos, neturi galimybės sandėliuoti medicinos atliekas, mažesnė sanitarinė zona“, – vardijo priežastis A. Klišonis.

REKLAMA

Jis neatmeta, kad didžiosios gydymo įstaigos pačios įsirengs specialius uždaru ciklu veikiančius medicinos atliekų tvarkymo įrenginius.

„27 gydymo įsitaigos Lietuvoje tai jau daro – pačios rūšiuoja medicinos atliekas  ir apdoroja mikrobangų ir autoklavavimo  įrenginiais,  ir jose problemų dėl medicinos atliekų tvarkymo nekyla.  Apdorojus atliekas tokiais įrenginiais, jas galima gabenti į sąvartyną. Manau, kad didžiosioms gydymo įstaigoms tai ekonomiškai apsimokės, nes kaštai sumažės maždaug trigubai“, –  sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medicinos atliekos Lietuvoje pradėjo kauptis sustabdžius bandomąjį jų deginimą statomoje gamykloje UAB „Toksika“ Šiauliuose.  Sveikatos apsaugos ministras sakė tikįs, kad ateityje ji atnaujins veiklą. Tačiau vidaus reikalų ministras neprognozuoja, kada čia bus tai įvyks.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, ar pagal visus teisės aktus yra panaudojama ES parama bei dėl galimo dokumentų klastojimo ir kitų faktų“,– sakė R. Palaitis.

Birželį, kai dėl besikaupiančių pavojingų atliekų Lietuvoje paskelbta ekstremali padėtis, laikinai buvo leista jas naikinti bendrovėje „Senovė Vilniuje.

Anksčiau medicinos atliekos iš Lietuvos utilizuoti buvo vežamos į Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų