REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Europos krepšinio čempionato karštinė po 72 metų grįžta į Lietuvą. Kaip jai rengiasi Lietuvos miestai, kuriuose vyks krepšinio kovos?

Didžioji Europos krepšinio čempionato karštinė po 72 metų grįžta į Lietuvą. Kaip jai rengiasi Lietuvos miestai, kuriuose vyks krepšinio kovos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt Savaitė“ tęsia publikacijų ciklą apie Lietuvos miestus, kuriuose jau visai netrukus vyks aršiausios Europos krepšinio kovos dėl visų geidžiamų aukso medalių ir tiesioginių kelialapių į Olimpines žaidynes. Praėjusią savaitę pasakojome apie Klaipėdą, šį straipsnį galite perskaityti čia.

REKLAMA

Dabar keliamės į Šiaulius. Kuo gi šis, ketvirtas pagal dydį Lietuvos miestas, dar vadinamas Saulės miestu, džiugins atvykstančius krepšinio sirgalius ir čempionato dalyvius?

Krepšinį švęs minėdami gimtadienį

Šiauliams naujos arenos rengiantis čempionatui statyti nereikėjo, nes dideliems sporto ir kultūros renginiams miestas tinkamą pastatą jau turėjo. Prieš beveik ketverius metus Šiauliuose atidarytas universalus sporto, masinių ir kamerinių kultūros renginių kompleksas bus naudojamas ir krepšinio rungtynėms. Čia tarpusavyje savo jėgas grupės rungtynėse išbandys rinktinės iš Serbijos, Prancūzijos, Vokietijos, Izraelio, Italijos ir Latvijos.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Indrė Žiedienė teigė, kad būsimo čempionato grupės varžybos jų mieste bus vienas iš įspūdingesnių įvykių.

„Kad ir kokios tos varžybos bebūtų, tai vis tiek yra neeilinis įvykis. Galvoju, kad tai nebus vienas iš renginių, o bus pats ryškiausias ir spalvingiausias laikotarpis per šį turizmo sezoną Šiauliuose“, - sakė pašnekovė.

Taip jau sutapo, kad rugpjūčio 31 – rugsėjo 5 dienomis, kuomet bus žaidžiamos grupės rungtynės, Šiauliai minės ir savo  gimtadienį, 775 metų miesto sukaktį, todėl, pašnekovės teigimu, parengtoje šventės programoje kur akį paganyti turėtų rasti ir sirgaliai: veiks amatų mugės, vyks muzikiniai koncertai, tautinių šokių ansamblių pasirodymai, skulptūrų, fotografijos, piešinių parodos, filmų peržiūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kambarius svečiams skuba siūlyti ir vietiniai

Mieste, siaučiant krepšinio manijai,  su atvykusių turistų srautais turėtų pagelbėti susitvarkyti čempionato savanoriai – tikimasi sulaukti 10 tokių pagalbininkų: „Su jais mūsų turizmo informacijos centras planuoja sirgaliams padėti nukakti į apgyvendinimo vietas bei Šiaulių traukinių bei autobusų stotyje teikti visą su miestu susijusią informaciją.  „Šiaulių arenoje“ visų varžybų metu turėsime informacijos mažą centriuką, kur taip pat reikės ir rankų ir galvų. Tai yra didelis iššūkis mums, bet manau, kad susitvarkysime“, - tikino Šiaulių turizmo centro vadovė.

REKLAMA

Anot jos, nemenku galvosūkiu tapo ir apgyvendinimo problema, nes viešbučių kambariai geriausiose miesto vietose išgraibstyti akimirksniu: „Viešbučiai iš tikrųjų yra jau senokai užimti. Pats didžiausias bumas ir susidomėjimas buvo iš karto ištraukus burtus. Buvo tokia apgultis, kad atrodė, kad čempionatas prasidės už savaitės. Paskui atėjo toks trupučiuką štilis, nes vietos buvo rezervuotos ir galėjome tik pasiūlyti už miesto ribų esančias apgyvendinimo paslaugas – kaimo turizmo sodybas ir pan. Dabar pastarąsias tris savaites labai sukrutęs yra privatus sektorius, galbūt ir dėl to, kad buvo kažkiek reklamos per televiziją, žmonės plačiau informuoti, kad gali registruotis pas mus į sąrašus ir mes jiems padedame išnuomoti sirgaliams savo turimus butus, kambarius, namus, sodybas ir t.t. Prieš mėnesį turėjome devynių tokių privačių asmenų sąrašą, dabar jis yra gerokai ilgesnis“, - pasakojo I. Žiedienė.

REKLAMA

Net turizmo centro darbuotojai teigė pastebėję, kad vietinių gyventojų sujudimas, siūlant savo būstus sirgaliams, pastaruoju metu itin išaugęs – visi skuba pasiūlyti savo paslaugas.

Verslininkai fantazijos nepritrūks

Laisvų vietų nakvynei dar surasti įmanoma, tikino turizmo centro vadovė, tačiau moteris neslėpė, kad iš pradžių buvo kiek baugu, ar visiems visko užteks: „Yra buvę tokių atvejų, ypač masinių renginių metu Šiauliuose, kad nebuvo kur turistų siųsti, tada būna labai nesmagu, tačiau bent jau dabar atrodo, kad taip neturėtų atsitikti“, - svarstė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausiama, apie viešbučių kambarių kainas, pašnekovė vardijo, kad jos svyruoja nuo maždaug 50-100 litų iki 230 litų.

„Nusiskundimų, kad kainos būtų neįkandamos neesame gavę. Burtus ištraukus buvo skambesio, kad Šiauliuose viskas brangu, nežinau niuansų, susitarimų dėl kainų, kur krepšinio komandos yra apsistojusios, tačiau tos vietos, kurios yra siūlomos sirgaliams, yra įperkamos, jie turi iš ko rinktis – nuo normalių kainų iki truputėlį aukštesnių, jei kokybė apartamentų yra geresnė“, - dėstė I. Žiedienė.

REKLAMA

Pasak jos, krepšinio šurmuliui rengiasi ir vietinės kavinės, nors dauguma jų neišduoda paslapties, kuo stebins atvykstančius krepšinio sirgalius. I. Žiedienė tikino, kad svetingumo šiauliečiams nepritrūks: „Visi tikrai labai ruošiasi, sako dirbsim, kiek reikės, puošimės, kaip galėsime ir siūlysime, ką turėsime. Manau, kad kiekvienas verslininkas nešioja galvą ant pečių ir nepritrūks fantazijos ir mes tikrai pasistengsime svetingai priimti sirgalius“, - žadėjo Šiaulių turizmo centro direktorė.

Teko statyti viešbučiui priestatą

Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas teigė, kad visi klausimai dėl  atvykstančių sporto delegacijų apgyvendinimo, transporto, maitinimo, kultūrinės programos jau išspręsti.

REKLAMA

Krepšinio delegacijos ir kiti čempionato dalyviai apgyvendinti keliuose viešbučiuose, tekę pasukti galvą, kaip visus sutalpinti.

Keturios komandos gyvens viešbutyje „Medžiotojų užeiga“, dvi komandos apsistos „Šiaulių“ viešbutyje,  teisėjai ir FIBA Europe komisarai paskirstyti per tris vietas –vieniems teko „Šaulio“ viešbutis,  kitiems pasiūlytas Pakruojo dvaras ir „Audruvio“ viešbutis Joniškio rajone. Pirmosios keturios komandos pageidavo gyventi tik keturių žvaigždučių viešbutyje, kadangi tokių Šiauliuos mažai – nebuvo ir daug svarstymų, ką pasiūlyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viešbučio „Medžiotojų užeiga“ savininkams teko statyti naują priestatą, praktiškai naują viešbutį, jis atidarytas tik prieš kelias savaites“, - atskleidė pašnekovas.

Čempionato dalyviams, rugsėjo 3 dieną, kada jiems bus laisva diena, G. Jasiūno teigimu, bus organizuojama 2-3 val. ekskursija po miestą ir į Kryžių kalną. „Su keliais tūkstančiais žiūrovų nepadirbsime, jiems turizmo informacijos centras yra parengęs 12 ar 14 maršrutų, jeigu sirgaliai pirks tuos maršrutus, tai jais ir naudosis“, - dėstė savivaldybės darbuotojas.

REKLAMA

Sieks išvengti transporto spūsčių

Kaip esminį dalyką, kuris dar neramina, pašnekovas įvardijo transporto srautus ir visuomenės informavimą apie juos.

„Prie arenos bus pramogų zona, esančios automobilių aikštelės bus praktiškai užimtos organizacinėms reikmėms. Planuojame sukurti būdą, kaip informuoti visuomenę apie keleivinio transporto maršrutus, kad nebūtų spūsčių ir nereikalingų problemų. Dabar tai yra pagrindinis mūsų iššūkis“, - tvirtino G. Jasiūnas.

Anot jo, informaciją apie transportą bus platinama per žiniasklaidos priemones, savivaldybės įmonė organizuos specialius maršrutus gyventojams veždami juos prie pat arenos, kad nereikėtų stumdytis kamščiuose savuose automobiliuose.

REKLAMA

Investuoja į miesto grožį

„Pagal turimus duomenis, kiek yra parduota bilietų, matosi, kad apie 70 proc. arenos užims užsienio piliečiai. Iš jų 30 proc. bilietų yra nupirkti latvių, kadangi Šiauliuose žais jų rinktinė. Pats miestas dabar labai įtemptai rengiasi čempionatui tuo būdu, kad kiek įmanoma tvarkomas miesto įvaizdis, grožis. Sodinamos gėlės, šienaujamos pievos. O kalbant apie finansinę pusę, be abejonės naudą turės viešbučiai, maitintojai, pramogų teikėjai. Deja, Lietuvoje yra tokia mokesčių politika, kad gyventojų PVM, akcizai viskas suplaukia į valstybės biudžetą, savivaldybės biudžetas yra formuojamas gyventojų pelno mokesčių dalimi. Tai čia nauda bus sąlyginė. Jeigu bus sukurtos naujos darbo vietos čempionato metu, tada savivaldybė turės naudos“, - svarstė Šiaulių miesto savivaldybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Jasiūnas atskleidė, kad  didžioji dalis bilietų į varžybas Šiauliuose jau išpirkta, kai kuriomis varžybų dienomis bilietų išvis nėra, tačiau dalį bilietų turi verslo partneriai, „Iki“, „Statoil“ ir kiti, kurie platina bilietus per akcijas.

„Nemažai bilietų yra pas partnerius, o statistikoje rodoma, kad jie jau yra parduoti. Jeigu partneriams nepasiseks išplatinti, tai prieš čempionatą tie bilietai vėl grįš į kasas“, - teigė G. Jasiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų