REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija griežtai pasmerkė Jungtines Amerikos Valstijas dėl jų „priklausomybės nuo skolinimosi“ ir „trumparegiškų“ politinių ginčų bei pareiškė, kad pasauliui reikia naujos stabilios rezervinės valiutos.

REKLAMA
REKLAMA

Kinija per valstybinę naujienų agentūrą „Xinhua“ išsakė pirmuosius griežtus oficialius komentarus po to, kai penktadienį kreditų reitingų agentūra „Standard & Poor's“ sumažino JAV kredito reitingą.

REKLAMA

„Kinija, kaip didžiausia vienintelės pasaulio supervalstybės kreditorė, dabar turi visas teises reikalauti, kad JAV spręstų savo struktūrines skolos problemas ir užtikrintų Kinijos aktyvų doleriais saugumą“, – sakoma „Xinhua“ pranešime.

Kinija taip pat paragino JAV vadovautis „sveiku protu“ ir sumažinti karines bei socialinės rūpybos išlaidas, kad šalis galėtų „išsigydyti savo priklausomybę skoloms“.

„JAV vyriausybė privalo susitaikyti su skausmingu faktu, kad baigėsi tos senos geros dienos, kai ji galėjo tiesiog skolindamasi išbristi iš pačios susikurtų problemų“, – rašo „Xinhua“.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos teigimu, tolesnis kreditų mažinimas gali neigiamai paveikti pasaulio ekonomiką ir sukelti naują finansinės sumaišties ciklą.

Kaip pranešta, „S&P“ sumažino ilgalaikį JAV reitingą nuo aukščiausiojo AAA per vieną laiptelį iki AA+, suteikdama šaliai neigiamą perspektyvą dėl biudžeto deficito problemų. Agentūros teigimu, antradienį JAV Kongrese priimto deficito mažinimo plano nepakanka.

Po penktadienį paskelbto įvertinimo tarp Vašingtono pareigūnų ir JAV žiniasklaidos pasigirdo kalbų, kad „S&P“ analizėje įsivėlė didelių klaidų.

Neįvardyti šaltiniai sakė, kad šalies iždo departamento pareigūnai aptiko 2 trilijonų JAV dolerių klaidą agentūros analizėje. „Sprendimas, kurį nulėmė 2 trilijonų dolerių klaida, pats savaime iškalbingas“, – kalbėjo JAV iždo pareigūnas, daugiau paaiškinimų nepateikdamas.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų