REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Šiaulių teritorijos skyriaus specialistai nubaudė net 46 asmenis, kurie nelegaliai statė statinius ar atliko būsto kapitalinį remontą. Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vedėjas Alfonsas Dankisas sako, kad buto savininkui, kuris be leidimo įstiklino balkoną, tenka ne tik sumokėti baudą, bet ir gauti visus reikalingus leidimus. Ką daryti ir kur kreiptis, kad būsto kapitalinis remontas būtų legalus ir nekiltų problemų nei būsto savininkui, nei kaimynams?

REKLAMA
REKLAMA

Griaunant kapitalines pertvaras reikia leidimų

Vasarą daugiabučių gyventojai suskumba remontuoti būstus – keisti išplanavimą griaunant laikančiąsias sienas ir pertvaras, stiklinti balkonus įprastai ar keičiant pačias balkonų konstrukcijas. Statybų priežiūros specialistai įspėja, kad naivu tikėtis, jog vasarą nusprendus kapitališkai remontuoti būstą, darbai tuoj ir prasidės. Norint atlikti kapitalinį remontą, apie leidimus reikia pradėti galvoti jau žiemą.

REKLAMA

Pasak Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Šiaulių teritorijos skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vedėjo A. Dankiso, prieš atliekant kapitalinį remontą arba tada, kai ketinama griauti kapitalinę sieną, reikia kreiptis į Savivaldybės administracijos Architektūros skyrių ir parašyti prašymą išduoti leidimą rengti kapitalinio remonto projektą. Jei ketinama griauti tik pertvarą (nelaikančiąją konstrukciją), kontroliuojančių institucijų leidimo nereikia. Toks remontas prilygsta einamajam remontui, tačiau, be abejonės, reikia laikytis triukšmo prevencijos taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybei reikia pateikti daugiau nei pusės namo bendrasavininkių raštišką sutikimą. Tik gavus kaimynų sutikimą yra išduodamas projektavimo sąlygų sąvadas.

Sudėtingiau gauti leidimą buto rekonstrukcijai blokiniuose namuose, nes juose visos pertvaros yra nešančiosios. Taip pat neleidžiama naikinti visos buto sienos, galima padaryti tik angą, kuri turi būti sutvirtinta metaline konstrukcija.

Už nelegalų kapitalinį remontą – baudos

Gavus Savivaldybės leidimą reikia kreiptis į projektuotoją, kuris parengia projektą. Pastarąjį vėl reikia pateikti Savivaldybės administracijos Architektūros skyriui. Atsakingi specialistai jį įvertina ir išduoda leidimą būstą remontuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikus būsto kapitalinį remontą tenka kreiptis į statybos inspektorius arba internete susiradus atsispausdinti ir užpildyti statybos deklaracijos formą. „Mes visada konsultuojame žmogų, kaip deklaraciją užpildyti ir ją patvirtiname per 3 dienas. Patvirtintą deklaraciją dar reikia užregistruoti Registrų centre“, – sakė A. Dankisas.

Jau pora metų galioja tvarka, kad Savivaldybės leidimo reikia net norint paprastai įstiklinti balkoną. Sutikimą stiklinti balkoną turi duoti ir bendrija arba daugiabutį eksploatuojanti bendrovė. Savivaldybės architektūros skyriui tokiu atveju pateikiamas įstiklinto balkono eskizas. Jei ketinama griauti balkoną, keisti konstrukcijas, įstiklinti nuo pat apačios, reikalingi savivaldybės leidimai jau ne buto kapitaliniam remontui, o rekonstrukcijai. Ši procedūra užtrunka ilgiau, nes dokumentų derinimo procedūra ilgesnė.

REKLAMA

Inspektoriai niekam nepataria butą rekonstruoti ar kapitališkai remontuoti be leidimų. Nelegalus remontas gali būti „apdovanotas“ bauda nuo 1 iki 4 tūkstančių litų. Maža to, sumokėjus baudą vis tiek reikės gauti privalomus leidimus.

Statybos įstatymo pataisos numato, kad visa, kas nelegaliai pastatyta, turi būti nugriauta, o kas nelegaliai rekonstruota – atstatyta. Todėl be leidimų pradėjus buto rekonstrukciją gresia ne tik bauda, bet ir atstatymo darbai.

Nelegaliai atliktos buto rekonstrukcijos įteisinti negalima, tad parduodant butą, jei pirkėjas ima kreditą iš banko, prireikia turto vertintojo paslaugų. Turto vertintojas negali pasirašyti buto vertinimo akto, jei rekonstrukcija yra neįteisinta Registrų centre.

REKLAMA

Nelegalius remontus skundžia kaimynai

Be abejonės, remontuojant būstą savininkai turėtų laikytis paprasčiausio mandagumo. Konfliktų su kaimynais kyla mažiau, jei remontuojamo buto šeimininkai juos iš anksto įspėja, kiek laiko truks remontas, atsiprašo dėl kilsiančių nepatogumų ir nepalieka šiukšlių laiptinėse, lifte, prie šiukšlių konteinerių.

Dažniausiai į statybas kontroliuojančias institucijas kaimynai kreipiasi būtent dėl triukšmo. Reikalavimai yra tokie, kad nuo 8 val. iki 18 val. triukšmo lygis daugiabučiuose namuose gali būti iki 55 decibelų. Nuo 18 iki 22 val. – iki 50 decibelų. Nuo 22 iki 6 val. – iki 45 decibelų. Įprasto pokalbio metu triukšmo lygis būna maždaug 65 decibelai, o šaukiant paprastai siekia apie 80 decibelų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko, kad žmonės, davę sutikimą rekonstruoti butą, gailisi – skundžiasi netvarka laiptinėje ir nepakeliamu triukšmu savaitgaliais. Neretai skambina inspektoriams ir skundžia kaimynus. Šiemet šalyje inspektoriams anoniminiu telefonu paskambino 113 žmonių, skųsdamiesi dėl galimai nelegalių remontų ir statybų. 75 tokie skambučiai buvo melagingi, kiti – pasitvirtino, tad pažeidėjus teko bausti.

Oksana LAURUTYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų