REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijoje areštuotas pilietis, savo namuose eksperimentavęs su radioaktyviosiomis medžiagomis, tačiau nežinojęs, kad tokia jo veikla yra neteisėta, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Švedijos policija sulaukė vyriškį ir pateikė jam kaltinimus dėl neteisėto branduolinių medžiagų laikymo. 31-erių Richardas Handlas teigė, kad jį visuomet domino fizika ir chemija. Smalsuolis tik norėjo įsitikinti, ar yra įmanoma suskaldyti atomą namuose.

REKLAMA

Vyriškis prisipažino bandęs suskaldyti radžio, americio ir urano atomus savo namuose, tačiau tai jam buvo hobis. Pradėjęs abejoti, ar tokie jo bandymai yra teisėti jis nusiuntė užklausą Švedijos radiacijos tarnybai. Tuomet į jo namus buvo nusiųsti policijos pareigūnai.

„Policija man įsakė palikti pastatą iškeltomis rankomis, tuomet trys vyrai su Geigerio skaitikliais apieškojo mane“, – rašė R. Handlas savo tinklaraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Jei R. Handlas bus pripažintas kaltu, jam gresia piniginė bauda arba iki dvejų metų kalėjimo.

Nors, kaip teigė pats R. Handlas, policija neaptiko pavojingo kiekio radioaktyvių medžiagų jo namuose, tačiau pripažino, kad jo projektas nebuvo gera mintis.

„Nuo šiol aš pasinersiu vien tik į teoriją“, – sakė R. Handlas.

Ankstesni bandymai namie pasigaminti bombą

R. Handlas nėra pirmas asmuo, kuris buvo suimtas už bandymus namie suskaidyti atomą. 1994 metais 17-metis Davidas Hahnas, dar žinomas kaip „radioaktyvusis berniukas skautas“, JAV, Mičigano valstijoje savo namo kieme bandė sukurti veikiantį branduolinį reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Hahnas surinko reaktoriaus sudedamąsias dalis iš įvairių namų apyvokos daiktų: americį paėmė iš dūmų detektoriaus, o radį – iš laikrodžių. Jis netgi sugebėjo apgauti profesorius ir suaugusius mokslininkus, teigdamas, kad yra jų kolega, o ne vidurinės mokyklos mokinys.

Paauglio sukelta branduolinė reakcija nepasiekė kritinės masės, tačiau jos metu išsiskyrė pavojingi kiekiai radiacijos. Slapta vaikino laboratorija buvo atrasta po netikėto susidūrimo su policija. Valymo darbai kainavo 60 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų