REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose viename iš prekybos centrų nusipirkusi kanapių sėklų, šiaulietė stebėjosi: gal jau legalizuotos kanapės? Moteris teiravosi, ar ji nebus nubausta, jei savo darže pasisėjusi ką tik nusipirktų kanapių sėklų užsiaugins pati?

REKLAMA
REKLAMA

Policijos pareigūnai nustebo sužinoję, kad kanapių sėklų galima nusipirkti parduotuvėje, nes už tai esą taikoma baudžiamoji atsakomybė. Dar viena naujiena pareigūnams – Lietuvoje šią vasarą žaliuoja apie 80 hektarų kanapių.

REKLAMA

Stebėjosi pirkiniu

Šiaulietė, prekybos centre pamačiusi kanapių sėklų, nedvejodama nusipirko jų pakelį. Moteris, šeimą neretai palepinanti pačios kepta duona, seniai norėjo kanapėmis pagardinti naminį kepinį.

„Ar kanapės Lietuvoje jau legalizuotos, kad parduoda parduotuvėje? – teiravosi „Šiaulių krašto“ skaitytoja. – Dar prieš porą metų Žemaitijoje vieną kaimo močiutę dėl kanapių virkdė policininkai. Jie grasino baudomis, jei moteris jų akivaizdoje nenuraus darže užsiaugintų kelių kanapių. Žemaitė kanapių sėklų dėdavo į Kūčių patiekalus.“

REKLAMA
REKLAMA

Ant prekybos centre parduodamų kanapių pakelio buvo nurodyta jų kilmės šalis Kinija, eksportuotojas – lietuviško kapitalo prekybos tinklas Latvijoje, fasuotojas – Panevėžio įmonė. Pirkėją stebino tai, kad ant pakuotės nėra jokios informacijos apie narkotinių medžiagų kiekį sėklose.

Kanapių sėklų pakavimu užsiimančios Panevėžio įmonės kokybės vadovė Virginija Balčiūnienė „Šiaulių kraštui“ tvirtino, kad bendrovė masinės kiniškų kanapių prekybos ėmėsi gavusi valdininkų palankų šiai veiklai įstatymų išaiškinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija suglumusi

Šiaulių miesto Centro policijos nuovados viršininką Eugenijų Takuševičių žinia, kad Šiauliuose prekiaujama kanapėmis nustebino. Pareigūnas suglumo išgirdęs žurnalistės prisipažinimą, kad ir ji Šiauliuose nusipirko kanapių sėklų ir net ragavo.

„Pagal įstatymus nei maistinių, nei pluoštinių kanapių Lietuvoje nei auginti, nei pardavinėti negalima. Baudžiamoji atsakomybė gali būti taikoma ir pirkėjams ar kitiems platintojams“, – apie gresiančią atsakomybę prabilo pareigūnas ir pridūrė, kad už narkotinių augalų įsigijimą galiu būti sulaikyta 48 valandoms.

REKLAMA

Paaiškinus, kad kanapių sėklų galima laisvai nusipirkti prekybos centre, pareigūnas suglumo:

„Sunku patikėti... Bet gal prekybos centras gavo leidimus iš aukščiau? Būtinai išsiaiškinsime, – pažadėjo nuovados viršininkas ir prisipažino, kad dar tą pačią dieną savomis akimis įsitikins, ar iš tiesų prekybos centre pardavinėjamos kanapės.

Sėklose narkotikų nerasta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios gydytojos Aurelijos Načienės teigimu, Lietuvoje parduodamos Kinijoje augintos kanapių sėklos buvo ištirtos.

REKLAMA

Rizikos vertinimo instituto laboratorijoje tyrimui pateiktuose sėklų mėginiuose aktyvios svaiginimo poveikį sukeliančios medžiagos kiekiai esą mažesni, už nustatytą ribą.

VMVT specialistai teigia, kad pagal kinų užaugintas kanapes lydinčius dokumentus, šios sėklos yra skirtos žmonių maistui, „ todėl galėtų būti nedaigios“ .

Teisinė kolizija

Nacionaliniai teisės aktai draudžia visų rūšių kanapes, kaip narkotinių medžiagų turintį augalą, auginti, parduoti ar kaip nors kitaip platinti. Tačiau Europos Sąjungos (ES) šalyse šio augalo pramonines veisles augina ūkininkai ir gauna ES paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visoje ES svaiginamųjų medžiagų nekaupiančios pramoninių kanapių rūšys yra laikomos subsidijuojama žemės ūkio kultūra.

Dėl to Lietuvoje ši kultūra yra atsidūrusi teisinėje kolizijoje, – „Šiaulių kraštui“ aiškino Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio ir maisto departamento Kokybės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Vingrienė.

Ji patvirtino, kad pagal Lietuvos įstatymus kanapes tiekti šalies rinkai yra draudžiama, tačiau pagal ES įstatymus, prekyba pramoninių kanapių sėklomis ir žaliava leidžiama visose ES šalių rinkose.

REKLAMA

Kaimiečiamsteismai ir baudos

Prieš porą savaičių vienas Akmenės rajono gyventojas, netoli sodybos darže auginęs lysvę kanapių, sulaukė policijos pareigūnų. Jie nurovė kaimiečio kanapes, o patį išsivežė apklausai. Po jos buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Uždraustą augalą auginęs akmeniškis turės stoti prieš teismą. Nurautas nebaigusias sėklų brandinti kanapes policininkai pasvėrė ir užfiksavo: kaimiečio darže rasta 62 kilogramai narkotinių augalų žalios masės.

Šiaulių apskrityje už šių augalų auginimą administracinės baudos paskirtos penkiems gyventojams, savo daržuose auginusiems nuo 18 iki 40 uždrausto augalo stiebų.

REKLAMA

Šie žmonės tikino, kad kanapes augino savo reikmėms, jų reikėję ir kulinarinį paveldą puoselėjančioms šeimininkėms.

Lietuvojekanapių laukai

Lietuvoje šią vasarą žaliuoja apie 80 hektarų kanapių. Jas augina ūkininkai ir viena žemės ūkio bendrovė Panevėžio rajone. Šių plotų policija naikinti negrasina.

„Kanapių augintojams patariu: parodykite vietos policijos pareigūnams kur pasėtos kanapės, sėklos sertifikatą ir praneškite apie savo lauką Valstybinei augalininkystės tarnybai“, – kaip apsisaugoti nuo gresiančių sankcijų ir pasėlių naikinimo augintojams patarė Baltijos pluoštinių kultūrų augintojų ir perdirbėjų asociacijos direktorius Andrius Osadžis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei niekas neparašys skundo, nieko ir nedarysime“, – tokį atsakymą iš policijos pareigūnų dažniausiai išgirsta ūkininkai.

„Nacionalinėje mokėjimo agentūroje mums pasakė, kad teoriškai deklaruoti pramoninių kanapių plotus galime, tačiau praktiškai – to daryti neverta, nes kanapės, kaip žemės ūkio kultūra, Lietuvoje nelegalizuotos, ES parama neteikiama“, – sakė A. Osadžis, įsitikinęs, kad Lietuva neliks vienintele iš ES šalių, draudžiančia auginti kanapes.

Apgynė Europos teismas

Kad Lietuvos teisės aktai, draudžiantys auginti visų rūšių kanapes, prieštarauja ES teisei yra išaiškinęs Liuksemburgo Teisingumo Teismas.

REKLAMA

2006-aisiais vienas Rokiškio rajono ūkininkas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, kai jo 6 hektarų lauke sužaliavo kanapės. Baudžiamosios atsakomybės kanapių augintojas išvengė tik gavus Europos teisingumo institucijos išaiškinimą.

Dokumente buvo konstatuota, kad Lietuvos teisės aktai, draudžiantys auginti visų rūšių kanapes, prieštarauja ES teisei, todėl jų taikyti nevalia.

„Po šio įvykio šalyje ėmė daugėti kanapių augintojų. Mūsų asociacijos tikslas, kad pramoninių veislių kanapės būtų atskirtos nuo narkotinių, o jų augintojai galėtų gauti tiesiogines išmokas, kaip ir visi, kanapes auginantys ES ūkininkai“, – sako A.Osadžis pabrėždamas, kad dėl parlamentarų neapsisprendimo ir Bažnyčios kišimosi į žemės ūkio reikalus ir įtakos sprendžiant pramoninių kanapių legalizavimą Lietuvoje, ne vienerius metus klesti teisinis absurdas, o žemdirbiams ribojamos galimybės užsiimti pelningos kultūros auginimu.

REKLAMA

Kanapės Lietuvoje ir Europoje

Lietuvoje nuo 2006-ųjų ūkininkai siekia legalizuoti kanapes. Neišskiriant veislių, visos kanapės yra laikomos narkotinių ir psichotropinių medžiagų turinčiais augalais, dėl to draudžiamais auginti, parduoti.

Lietuvoje kanapių auginimo technologija yra išbandyta Upytės bandymų stotyje. Specialistų pastebėjimu, be kita ko, kanapės išvalo dirvą nuo piktžolių.

Kanapės Lietuvoje augintos nuo neatmenamų laikų. Jų plotai mažėjo ir išnyko 6-ajame dešimtmetyje, ėmus klestėti sintetinių medžiagų pramonei. 1956 metais Lietuvoje dar buvo auginama 331 ha kanapių.

REKLAMA
REKLAMA

Kanapės sėklai ir pluoštui Europoje auginamos nuo 1993 metų. Leidžiama auginti tik tas jų veisles, kurios turi ne daugiau kaip 0,2 procento tetrahidrakanabinolio (THC), laikomo narkotine medžiaga.

Kanapių pluoštas yra perdirbamas ir naudojamas automobilių, baldų pramonėje, statybose, kanapių spaliai naudojami kuro briketams gaminti.

Lietuvos Baudžiamojo kodekso straipsnis sako, kad tas kuris neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno, siuntė, pardavė ar kitaip platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Europoje kanapes draudžiama auginti Lietuvoje ir Baltarusijoje.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų