REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Likimas mums su vyru skyrė auginti proto negalios kamuojamą dukrą. Jau esame pensininkai, galėtume ja rūpintis patys, bet kiekvieną darbo dieną ji noriai išvyksta į Alytaus miesto socialinių paslaugų centrą.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau jos lankyta įstaiga vadinosi „Vilties pastoge“, dabar ši neįgaliesiems skirta veikla tęsiama minėtame centre, kuriam vadovauja ta pati direktorė Gita Špucienė.

REKLAMA

Iš dukros pasakojimų suprantame, kad centre jos likimo jaunuoliams smagu. Valstybė yra pasirūpinusi, kad tokie vaikai kaip mūsų dukra lankytų jų poreikiams skirtas įstaigas, tam jie gauna 765 litų slaugos išlaidų tikslinę kompensaciją. Tad labai gaila vaikų, kurių tėvai neišleidžia iš namų, o jų gaunamus slaugos pinigėlius panaudoja kitoms reikmėms, teisindamiesi, kad brangsta komunaliniai mokesčiai, maistas.

Bet juk socialinių paslaugų teikimas šiems žmonėms nugnyba nuo jų gaunamų išmokų tik dvidešimtąjį procentą, vadinasi, dar nemažai lieka ir kitoms reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA

Kaskart matydami, kokiu švytinčiu veidu namo grįžta mūsų atžala, raginame ir kitus tėvus nelaikyti savųjų tarp keturių sienų, o išleisti juos į bendraminčių būrį“, – rašo alytiškiai, besirūpinantys neįgalios dukros gerove. Jie prašo plačiau supažindinti su naujame centre vykdoma veikla.

Vasarą lanko ir moksleiviai

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Tamaševičienė teigė pritarianti šio laiško autorių mintims, kad neįgalieji turi lankyti jiems skirtas įstaigas. Tarp bendraminčių jie daug ko išmoksta, prasmingiau praleidžia laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytaus miesto socialinių paslaugų centrui vadovaujanti G.Špucienė sako, kad tėvų padėkų sulaukia ir darbuotojos. Sutrikusio intelekto asmenys, lankę neįgaliųjų globos dienos centrą „Vilties pastogė“, noriai eina ir į lanko socialinių paslaugų centro atskirą padalinį, naujos patalpos jų veiklos nepakeitė. „Ir lankytojai, ir darbuotojai persikėlė į rekonstruotas naujas patalpas.

Nuolatiniai lankytojai – suaugę žmonės, jau perkopę per dvidešimtmetį, turintys intelekto sutrikimų. Vasaros ir kitų moksleivių atostogų metu mūsų dienos globos centrą lanko sunkios negalios sutrikusio intelekto vaikai, kurie mokosi įvairiose miesto mokyklose. Jų tėvai yra dirbantys, tad mūsų siūloma paslauga jiems labai pagelbsti. Štai šiandien į centrą atvyko aštuoni mokyklinio amžiaus vaikai“, – supažindina direktorė.

REKLAMA

Tokių vaikų priežiūra sudėtingesnė, bet apsieinama be papildomų darbuotojų. Paprastai vasaromis sumažėja nuolatinių, suaugusių lankytojų, kurie šiuo metu su tėvais atostogauja pas senelius kaime. Kelių penkiasdešimtmečių tėvai jau pensininkai, vasaromis jie persikelia į sodus. Vyresniųjų poreikiams skirtos rankos apglobia prisijungusius moksleivius.

Centras – kiekvienam prieinama galimybė

„Vilties pastogės“ ir Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro specialistės teikė socialines paslaugas neįgaliesiems namuose. Dabar, susijungus po socialinio paslaugų centro skraiste, šešiolika darbuotojų pagelbsti šimtui neįgaliųjų jų namuose.

REKLAMA

Aišku, artėjant šaltajam sezonui, poreikis išauga. Pasak centro vadovės, vasarą sumažėjęs paslaugų į namus poreikis suteikia galimybę darbuotojams padėti atėjusiems mokyklinio amžiaus neįgaliesiems.

Pagal socialinių paslaugų katalogą žmonės gauna dvejopas paslaugas – priežiūros ir globos. Globos – silpnesniems ligoniams, priežiūros – lengvesniems.

Valandos įkainis už paslaugas priklauso nuo žmogaus gaunamų pajamų. Pavyzdžiui, už priežiūros paslaugą klientas moka tik tuomet, jei jo pajamos viršija 700 litų. Už vieną valandą suteiktų globos paslaugų namie arba centre kaina svyruoja apie du litus. Tikrai kiekvienam prieinama galimybė. Juk kas kitas sutiks globoti žmogų už šešiolika litų per darbo dieną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nustatyta socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu, priimta Alytaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu. Mokėjimo sutartis su klientais pasirašome ne mes, o savivaldybė. Norintieji gauti centro teikiamas paslaugas turi kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių“, – su numatyta tvarka supažindina G.Špucienė.

Naujos paslaugos – socialinės rizikos šeimoms

Socialinių paslaugų centre įkurdinta dvylika darbuotojų iš Socialinės paramos skyriaus. Vienuolika jų dirba su socialinės rizikos šeimomis.

Šiuo metu šios specialistės lanko apie šimtą šeimų, kuriose auga daugiau kaip pusantro šimto nepilnamečių vaikų. Nuo birželio 30 dienos centre veikia rizikos šeimų vaikų dienos centras, kasdien nuo 13 iki 17 valandos čia suguža apie šešiolika vaikų. Jie ir maitinami. Maistą šiems lankytojams bei globojamiems sutrikusio intelekto žmonėms gamina UAB „Alvintra“.

REKLAMA

Centro direktorei gailu, kad yra protinę negalią turinčių žmonių, kurie negali nulemti savo gyvenimo, negali tinkamai pasinaudoti valstybine išmoka, nusipirkti socialinių paslaugų pagal poreikius.

Socialinių paslaugų centro steigėja ir projekto vykdytoja – Alytaus miesto savivaldybės administracija. Skaitytojai klausia, ar yra numatyta jos darbe ir naujų veiklų, kada jos prasidės, ar bus priimta naujų darbuotojų?

„Numatyta teikti paslaugas socialinės rizikos šeimų vaikams, organizuoti šioms šeimoms krizių įveikimo pagalbą. Paslaugos bus teikiamos nemokamai. Dabar atliekame tyrimus, norime išsiaiškinti, kokių socialinės paskirties paslaugų pageidautų vieniši ir ligoti miestiečiai.

REKLAMA

Pagal patvirtintą centro etatų sąrašą, numatyta pora naujų darbo vietų, kada jos bus įkurtos, priklausys nuo finansavimo. Šių metų socialinių paslaugų centro veiklai Alytaus miesto savivaldybė skyrė 250 tūkstančių litų“, – teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja D.Tamaševičienė.

Alytaus socialinių paslaugų centras dar nešventė oficialaus atidarymo. Kada tai įvyks, pasak vedėjos, kol kas šio įvykio data dar nenumatyta. Svarbiausia, kad jame kasdien gausu patenkintų lankytojų.

Al­do­na KU­DZIE­NĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų