REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių laukuose jau kurį laiką ūžia kombainai. Jei gamta bus gailestinga, planuojamas geras ir kokybiškas derlius. Tačiau tikroji padėtis paaiškės kiek vėliau šią savaitę, kai pradės plaukti didesnis nukultų grūdų kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosiomis dienomis ūkininkams kaip niekada rūpi orai – prasidėjo javapjūtė ir pirmieji grūdai jau iškeliavo pas perdirbėjus. Krakmolo gamintojos „Amilinos“ bendrovės generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas sakė, kad grūdų supirkimas turėtų prasidėti jau nuo šio trečiadienio.

REKLAMA

Pirmieji rezultatai neblogi

Grūdai vežami jau ir dabar, tačiau dar gana vangiai. Įmonė iš ūkininkų superka kviečius. Pasak M. Gedvilo, pasakyti apie grūdų kokybę dar gana sunku. Kaip ir minėta, atvežta dar labai nedaug. Vis dėlto pirmieji rezultatai rodo, kad kokybė gera. Kita vertus, M. Gedvilo teigimu, bandomieji kūlimai dar nieko nelemia. Viskas priklausys nuo artimiausių savaičių orų. Jei bus saulėta, nepliaups lietus, tuomet ir kokybė bus gera. Įmonės vadovas nemanė, kad šiemet bus didelių problemų dėl kviečių kokybės – prognozuojami orai kol kas javapjūtei palankūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Rizikos yra, bet manau, kad bus gerai“, – tikėjosi jis.

Beje, šiemet ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės sėjo gerokai daugiau kviečių nei ankstesniais metais. Pernai Lietuvoje, pasėlių deklaravimo duomenimis, buvo 517 tūkst. ha kviečių, o šiemet – 555 tūkst. ha. Šiemet sėta daugiau vasarinių kviečių, nes nemažai žieminių iššalo ir juos pavasarį teko atsėti.

Laukia stabilumo

M. Gedvilo teigimu, kol kas startinė antros klasės kviečių kaina vidutiniškai apie 640 litų už toną. Prieš trejetą mėnesių už juos mokėta apie 900 litų. Tad kainos kritimas ženklus. Tačiau, pasak įmonės vadovo, praėjusiais metais startinės kainos už toną kviečių sukosi apie 500 litų, tad realiai šiemet už naujo derliaus kviečius mokama daugiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Amilinos“ vadovas priminė, kad 2010 metais supirkimo kainos labai greitai šoktelėjo į viršų dėl derliaus problemų Rusijoje ir mokėta iki 700–800 litų už toną. Dabar situacija kitokia – gamtos kataklizmų nebuvo, draudimas eksportuoti Rusijoje atšauktas, o Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane derlius labai geras. Tad, M. Gedvilo manymu, akivaizdu, jog šiemet tokių didelių kainų kaip pernai nebus. Nebent dar koją pakištų dideli gamtos kataklizmai minėtose šalyse. Didieji Europos kviečių augintojai – prancūzai, vokiečiai, lenkai – šiemet skundžiasi dėl lietaus suprastėjusia kokybe, tačiau paklausa bus patenkinta. Tad realiai laukiama kainų stabilumo.

REKLAMA

Šiemet Panevėžio įmonė planuoja ir greitesnį atsiskaitymą su augintojais – per 5–30 dienų. Anksčiau būdavo atsiskaitoma maždaug per 30–60 dienų.

Iš pradžių įmonė, kaip ir kasmet, planuoja supirkti trečdalį metinio poreikio. Pirmajame etape paprastai superkami kviečiai iš smulkesnių ūkininkų, vėliau sudaromos sutartys su stambesniais ūkininkais dėl tiekimo, o artėjant pavasariui perka iš perpardavėjų.

Visko neperdirba

Šiemetinis kviečių derlius planuojamas didesnis nei pernai. Pernai prikulta apie 1,6 mln. tonų kviečių, šiemet prognozuojama prikulti apie 1,8 mln. tonų. Kaip ir kasmet, pasak M. Gedvilo, Lietuva turės didelį grūdų perteklių, tad didelę dalį eksportuos. Pati „Amilina“ šiemet planuoja supirkti apie 260 tūks. tonų kviečių.

REKLAMA

ES eksportuojama tik apie 10 procentų išaugintų kviečių, o Lietuva eksportuoja daugiau nei 50 procentų. Džiugu, kad Lietuva šioje srityje yra konkurencinga užsienio rinkose ir ūkininkai sugeba išauginti gerą derlių, tačiau gaila, kad nesugebama konkurencingai perdirbti. Tokiu atveju būtų parduodama aukštesnės pridėtinės vertės produkcija.

Pati įmonė nemažai investuoja į naujus produktus, ir maždaug nuo 2013 metų kviečių poreikis išaugs daugiau nei 2 kartus. Planuojama, kad po kelerių metų Panevėžyje bus perdirbama jau apie 600 tūkst. tonų kviečių.

Paprastai didesnis poreikis skatina aukštesnes supirkimo kainas, o tai savo ruožtu skatina ūkininkus daugiau auginti. Tad įmonė nesibaimina, kad po kelerių metų gali pritrūkti žaliavos.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų