REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Interneto apsaugos ekspertai aptiko didžiausią iki šiol įvykdytą kibernetinių atakų kampaniją, kurios metu buvo įsilaužta į 72 organizacijų, tarp jų ir Jungtinių Tautų (JT), vyriausybių ir kompanijų kompiuterinius tinklus, praneša britų naujienų portalas „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Įsilaužimus aptikusi interneto apsaugos kompanija „McAfee“ teigė, kad atakas vykdė vienas „valstybinis veikėjas“, tačiau atsisakė jį įvardinti. Vienas iš saugumo ekspertų užsiminė, kad įrodymai veda link Kinijos.

REKLAMA

Per penkerius metus trukusią kampaniją nukentėjo JAV, Taivano, Indijos, Pietų Korėjos, Vietnamo ir Kanados vyriausybės, Pietryčių Azijos valstybių asociacija (ASEAN), Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK), Pasaulio antidopingo agentūra ir įvairių sričių kompanijos.

JT atveju programišiai 2008 metais įsilaužė į Ženevoje esančio sekretoriato kompiuterių sistemą, slapstėsi ten beveik dvejus metus, per kuriuos gavo prieigą prie didelių kiekių slaptos informacijos, teigia „McAfee“.

REKLAMA
REKLAMA

„Net ir mes buvome nustebinti nusikaltėlių įžūlumu ir tuo, kiek įvairių pasaulio organizacijų tapo šios atakos aukomis, – pranešime rašė „McAfee“ viceprezidentas Dmitrijus Alperovičius. – Klausimas vis dar išlieka dėl to, kas šiuo metu yra daroma su visais tais duomenimis. Nepaisant to, net jei ir labai maža dalis informacijos yra panaudojama sukurti geresnius produktus ar nugalėti konkurentus svarbių derybų metu, šie praradimai kelia didžiulę ekonominę grėsmę.“

D. Alperovičiaus teigimu, „McAfee“ apie atakas pranešė visiems nukentėjusiesiems ir šiuo metu visame pasaulyje yra atliekami tyrimai. „McAfee“ viceprezidentas atsisakė įvardinti nukentėjusias kompanijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Strateginių ir tarptautinių studijų centro kibernetikos ekspertas Jimas Lewisas teigė, kad yra labai tikėtina, jog už šių atakų įvykdymą yra atsakinga Kinija, nes kai kurios nukentėjusios organizacijos turėjo Pekiną dominančios informacijos.

Pavyzdžiui, į TOK ir kai kurių valstybių nacionalinių olimpinių komitetų kompiuterių sistemas buvo įsilaužta artėjant 2008 metų Pekino olimpinėms žaidynėms. Kinijos santykiai su Taivano provincija taip pat išlieka įtempti. Nors pastaruoju metu ekonominiai ryšiai ženkliai sustiprėjo, tačiau nėra sutariama dėl tam tikrų svarbių politinių klausimų.

REKLAMA

„Viskas krypsta link to, kad tai yra Kinija. Tai gali būti ir Rusija, tačiau labiau tikėtina, kad tai yra Kinija“, – teigė J. Lewisas.

Jis taip pat pridėjo, kad JAV ir Didžioji Britanija taip pat turi galimybių įvykdyti tokią kibernetinių atakų kampaniją, tačiau teigė, kad „mes (JAV) nešnipinėtumėme savęs, o britai nešnipinėtų mūsų (JAV)“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų