REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lyjant ir žaibuojant buvo sutrikęs net elektros tiekimas Šiaulių mieste – turgavietėse pardavėjos tamsoje mūru stojo saugoti prekių, o teleradijos aparatūros ir buities technikos taisymo meistrai sukosi it vijurkai – gyventojai vienas po kito nešė žaibo sugadintus televizorius.

REKLAMA
REKLAMA

Žaibai nuostolių sukelia ne tik trenkdami tiesiogiai į pastatą

Šiaulietis Darius, po naktinės darbo pamainos grįžęs namo, buvo ramus – televizoriaus budėjimo režimas buvo išjungtas, tad ir minties, kad žaibas galėjo sugadinti 1600 litų kainavusį turtą, nebuvo. Deja, 27-erių šiaulietis klydo – plačiaekranis televizorius nebeveikė. Nuvežęs į televizorių remonto dirbtuvę vaikinas išgirdo, kad jam teks „suploti“ apie 100-200 litų, o tokių nelaimėlių kaip jis – ne vienas.

REKLAMA

Meistras Vincas sako, kad žaibai nuostolių sukelia ne tik trenkdami tiesiogiai į pastatą. Užtenka jam trenkti į laidus ir visus veikusius elektros prietaisus gali tekti išmesti.

Būtina ištraukti ir anteną

Anot televizorius taisančio vyriškio, per kelias pastarąsias dienas žaibo sugadintų televizorių vien tik į pietinėje Šiaulių miesto dalyje esančią aparatūros ir buities technikos taisyklą atvežta apie dešimt.

„Visi jie sugedo trenkus žaibui. Žmonės klysta manydami, kad išjungtas budėjimo režimas ar iš elektros lizdo ištrauktas kištukas tikrai apsaugos jų turtą. Būtina ir iš televizoriaus ištraukti anteną. Tai – vienintelis variantas norint apsisaugoti“, – sako Vincas.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę dažniausi gedimai, anot miestro, – perdegę maitinimo blokai: „Tai reiškia, kad šiais atvejais žaibas atėjo per elektrą. Tokius gedimus dar įmanoma pašalinti, o jei žaibas ateina per anteną, nudega masiniai takeliai ir nežinai net ką daryti“.

Nuo žaibo neapsaugojo net išsuktas fazinis saugiklis

Vyriškis sako prisimenantis, kaip praėjusiais metais žaibas Birutės gatvėje trenkė į dviejų lygių pakopos elektros stulpą ir viską sudegino. Šiomis dienomis į meistrus kreipėsi ne tik Šiaulių miesto Šatrijos, Birutės gatvių, bet ir Ginkūnų, Joniškio bei Pakruojo gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesvarbu, kelintame daugiabučio aukšte gyveni – į mus kreipėsi ir penkto, ir septinto aukštų gyventojai. Šiandien kaip tik vienas klientas pasakojo, kad nuo žaibo neapsaugojo net išsuktas fazinis saugiklis – sulydyta antena, o televizorius – nebepataisomas“, – vakar „Šiaulių naujienoms“ sakė televizorių meistras Vincas.

Televizorių gedimo dėl perkūnijos bumas

Kitos televizorių taisyklos, esančios Dainų gatvėje, vadovas Pranas Škirius taip pat sako, kad ši vasara – tikras televizorių gedimo dėl perkūnijos bumas.

REKLAMA

„Per pastarąsias dienas tokių gedimo atvejų buvo apie šešis, kai seniau per vasarą buvo vos vienas kitas. Dažniausi – maitinimo blokų gedimai, tačiau pasitaikė ir nepataisomas gedimas, kai žaibas ateina per anteną“.

Anot Prano Škiriaus, neištraukus antenos žaibas be jokių trikdžių eina į schemą, o tada jau meistrams belieka skėsčioti rankomis.

Kineskopinių televizorių taisymas – pigesnis

Paklaustas, kiek žaibai paplonina gyventojų pinigines, taisyklos vadovas atsakė, kad tai priklauso nuo to, koks televizorius sugedo. „LCD tipo televizoriai būna nepataisomi arba jų taisymas kainuoja brangiau, o kineskopinių televizorių taisymas – pigesnis. LCD televizoriai greičiau pažeidžiami, mikroschemos – gerokai brangesnės. Žmonėms, atvežusiems taisyti televizorius, tenka sumokėti daugiau nei šimtą litų.“

REKLAMA

Pranas Škirius pridūrė, kad televizorių išjungti derėtų ne tik išeinant iš namų, bet ir juose esant. „Dabar gi patys matote, kas dedasi... Nuolat žaibuoja, todėl žaibuojant vertėtų pakentėti be naujausių žinių, transliuojamų per televizorių, ir jį išjungti“.

Viršįtampių rizika

Svarbu nepamiršti, kad žaibolaidis apsaugo tik patį pastatą, bet ne jame esančius daiktus, todėl žaibuojant būtina išjungti visus buitinius elektros prietaisus.

Draudimo ekspertai pastaruoju metu vis dažniau atkreipia dėmesį į tai, kad nuo žaibų žalos apsisaugoti norintys gyventojai draudimo sutartyse turėtų numatyti ugnies ir viršįtampių rizikas.

Jeigu žaibas trenkia į antenas, elektros laidus ir panašiai, o dėl šios priežasties kyla viršįtampis ir perdega elektros prietaisai, tuomet nuostoliai padengiami pagal šią riziką.

Aušra LAURINKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų