REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek šalies darbo biržose dar ganosi mirusių sielų, už kurias parašus dėlioja tarnautojai? Toks klausimas kilo po to, kai Šiaulių apskrities teritorinės darbo biržos Kelmės skyriuje už rankos sučiuptas rajono meru dirbęs vyriausiasis specialistas Rimantas Motuzas, galėjęs klastoti įrašus. Paaiškėjo, kad tai – nebe pirmas atvejis, kai vietoj užsienyje uždarbiaujančių „bedarbių“ parašus dėlioja Darbo biržos specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiduoklis užsiregistravo prieš darbo pradžią

Skundą apie galimai klastojamus įrašus bedarbio asmens kortelėje gavo Šiaulių teritorinės darbo biržos direktorius. Jis tyrimą pavedė atlikti Kelmės rajono skyriaus vedėjui Stasiui Povilaičiui. Pastarasis nesigarsindamas sudarė komisiją ir ėmė laukti dienos, kada Darbo biržos padalinyje turėjo pasirodyti tariamas bedarbis. Kolegas vedėjas sakė pasitelkęs dėl to, kad nekiltų jokių abejonių dėl atliekamo patikrinimo.

REKLAMA

Operacija surengta birželio 30-ąją. Skyriaus vedėjas su komisijos nariais darbe pasirodė gerokai anksčiau. Su stebėjimo kameromis sujungtame monitoriuje matyti, kaip R. Motuzas pasirodė dešimt minučių iki darbo pradžios. Daugiau į specialisto kabinetą niekas nebeužsuko. Tačiau likus minutei iki darbo pradžios elektroninėje registravimo sistemoje pasirodė įrašas, kad bedarbis jau užsiregistravo. Ne bedarbis, o tikras vaiduoklis.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiduoklis atėjo dar kartą

Po kelių minučių į R. Motuzo kabinetą įgriuvę komisijos nariai čiupo už atlapų. Kaip bedarbis-vaiduoklis sugebėjo nematomas prasmukti į jo kabinetą. Pasak skyriaus vedėjo S. Povilaičio, specialistas paaiškinęs, jog žmogus jau išėjo. Paprašyta paskambinti bedarbio kortelėje nurodytu telefono numeriu, tačiau niekas neatsiliepė.

Kiek vėliau tą pačią dieną pastebėta, kad elektroninėje klientų registravimo sistemoje pasirodė įrašas, kad bedarbis buvo atėjęs dar kartą, po dvidešimties minučių. Tačiau stebėjimo kamerose ir vėl kliento – nematyti. Pagaliau pavyko prisiskambinti ir nurodytu telefono numeriu. Telefonu atsiliepęs žmogus pareiškė nieko bendro su darbo birža neturįs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čiupinėja“ prokuratūra

Darbo biržos Kelmės skyriaus specialistai netruko išsiaiškinti, jog bedarbis vaiduoklis – tai 35-erių metų vyras, Norvegijoje dirbantis vairuotoju ir Kelmėje turintis namą. Darbo biržoje jis registruotas jau treji metai, per tą laiką jam tik vieną kartą pasiūlytas darbas – pardavėjo. Žinoma, bedarbis-vaiduoklis neįsidarbino. Kilo abejonių ir dėl to, ar ir kiti registracijos kortelėje palikti parašai – nesuklastoti.

Skyriaus vedėjas S. Povilaitis sako, kad vyriškiui bedarbio pašalpa nemokėta, tačiau jis galėjo pretenduoti į socialines išmokas, lengvatas. „Dabar ir atiduota prokuratūrai suskaičiuoti“, - sako skyriaus vedėjas.

REKLAMA

Prašymas atlikti tyrimą pateiktas Šiaulių miesto apylinkės prokuratūrai, tačiau pastaroji persiuntė Kelmės rajono apylinkės prokuratūrai – pagal įvykio vietą.

R. Motuzas nuo darbo nenušalintas – laukiama prokuratūros išvadų. Prokuratūra aiškinsis, ar panašių atvejų nebuvo ir daugiau.

Mirusių sielų būta ir daugiau

Šiaulių teritorinės darbo biržos Kelmės skyriuje iš tiesų vaidenasi mirusios sielos. Aštuoniolika metų Kelmės darbo biržos direktoriumi dirbęs, o po reorganizacijos skyriaus vedėju tapęs S. Povilaitis sako, kad būta dar dviejų panašių atvejų, kai korteles už bedarbius pildė specialistai. Viena specialistė parašus dėliojo savo vyro, tuo metu dirbusio užsienyje, kortelėje. Vedėjo žodžiais, abiem atvejais sučiupti darbuotojai patys parašė prašymus atleisti iš darbo – su jais atsisveikinta, tačiau tyrimai nepradėti.

REKLAMA

S. Povilaitis svarsto, kad klastoti parašus atleistieji darbuotojai galėjo ryžtis dėl menkos kompetencijos.

Vadina burbulu ir sieja su politika

Iki reorganizacijos R. Motuzas dirbo skyriaus vedėju. Po reorganizacijos skyriuje iš 21 darbuotojo liko dirbti 14, o R. Motuzas tapo vyriausiuoju specialistu.

Telefonu atsiliepęs R. Motuzas pradžioje sakė nenorįs komentuoti įvykio, bet vėliau nusileido. „Tai čia dar niekas neaišku. Muilo burbuliukas, - sakė vyriausiasis specialistas. - Esu komiteto pirmininkas. Jeigu vykdydamas pareigas humaniškas, tvarkingas, jei neparsiduodi – užmini ant mozolio“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priklauso socdemų partijai

61-erių R. Motuzas nuo 2001-ųjų priklauso Socialdemokratų partijai, su kurios sąrašu jau ne pirma kadencija patenka į rajono Tarybą. Jis yra Antikorupcinės komisijos narys, vadovauja Biudžeto ir investicijų komitetui, Socialdemokratų partijos Kelmės grupės pirmininkas.

Nuo 1991-ųjų iki 1994-ųjų R. Motuzas buvo paskirtas Kelmės rajono valdytoju, kitaip tariant, ėjo mero pareigas. Rajono darbo biržoje jis darbuojasi nuo 1999-ųjų.

Trumpai

Politiko žmona Nijolė Motuzienė dirba Kelmės „Ąžuoliuko“ darželio-mokyklos direktore, šeima verčiasi individualia žemės ūkio, šienavimo, miško priežiūros veikla.

REKLAMA

***

Pora turi dvi dukras.

***

Eidamas į rinkimus pernai R. Motuzas deklaravo 72 tūkstančių litų vertės turtą ir 241 tūkstantį litų grynųjų.

***

2007-ųjų rinkimuose deklaravo 115 tūkstančių litų vertės nekilnojamojo turto, 37 tūkstančių litų vertės vertybinių popierių ir 122 tūkstančius litų grynųjų.

***

Pirkto, dovanoto nekilnojamojo turto deklaravo Kelmės mieste (du pastatus), Kelmės, Mažeikių, Kaišiadorių rajonuose.

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų