REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Osamos Bin Ladeno likvidavimo reidas Pakistane buvo iš anksto suplanuota misija, ir niekada nebuvo minties, kad jis gali būti sulaikytas gyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis paskutiniais tyrimais pranešama, kad pasaulinio teroristo Osamos Bin Ladeno nužudymas Abotabade buvo kruopščiai suplanuota misija. „New Yorker“ žurnale publikuojama, kad „al–Qaedos“ lyderis gal ir būtų sulaikytas, jei jis būtų savo noru pasidavęs.

REKLAMA

Vienas Amerikos specialiųjų pajėgų (Seal) pareigūnas tikino, buvęs gerai susipažinęs su Bin Ladeno nužudymo operacija. „Nebuvo net minties, kad ji sulaikysime ir paimsime į nelaisvę, – sakė jis. – Niekas to nenorėjo“.

Straipsnio autorius, Nicholas Schmidle, sakė, kad „misija buvo nukauti bin Ladeno sargybinius, užmušti patį Osamą ir nugabenti lavoną atgal į Afganistaną“. Johnas Brennanas, pono Obamos kontrterorizmo vadovas, gegužės mėnesį sakė, kad desantininkai nebūtų bin Ladeno iškart nušovę, jei būtų įsitikinę, kad jis „nedėvi jokių sprogstamųjų prietaisų ar neturi užslėptų ginklų“.

REKLAMA
REKLAMA

Schmidle praneša, kad viena arba abi bin Ladeno žmonos greičiausiai dėvėjo savižudžių liemenes, tačiau sužeidus vieną jo žmoną į blauzdą, paaiškėjo kad, ji nedėvėjo sprogstamųjų medžiagų ar apsisaugojimo liemenių.

Kitam „Seal“ operacijos nariui „M4“ ginklu iššovus Bin Ladenui į krūtinės ląstą ir vėliau į galvą per radiją buvo skanduojama: „Dievui ir šaliai – Geronimo, Geronimo, Geronimo“ (Osamos bin Ladeno kodinis vardas per jo likvidavimo reidą).

Pasak Schmidle, po įvykdytos operacijos, privačiame susitikime, ponas Obama „net nesiteiravo, kas paleido lemiamą šūvį į bin Ladeną, o „Seal“ nariai ir neketino, jam to atskleisti “. Autorius taip pat pasakoja, kad visi vyrai, dalyvavę teroristo likvidavimo reide, prisiekė iki savo mirties operacijos smulkmenas laikyti paslaptyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eskadros lyderis, James, apibūdinamas kaip „30 – metis stambaus sudėjimo vyras“, kurio „figūra greičiau primena disko metiko nei plaukiko figūrą“. Vyriausiasis pareigūnas „Mark“, manoma, kad savo komandą vedė į vidinius kiemus, kad likviduotų teroristo sargybinius. Operacijos „Seal“ nariai dėvėjo maskuojančius kostiumus ir turėjo energijos gelio ginklus. Sakoma, kad prieš teroristo likvidavimo operaciją, jie mokėsi tankiuose Šiaurės Karolinos miškuose bei Nevados dykumoje balandį.

Autorius taip pat atskleidžia, kad vienas iš „Black Hawk“ sraigtasparnių buvo priverstas nutūpti avariniu būdu, sugedus vienam jo rotoriui.

REKLAMA

Žurnale publikuojamas straipsnis, daugiau informacijos pateikia apie Bin Ladeno pasiuntinį, Abu Ahmed al–Kuwaiti. Jis neva buvo pastebėtas su vienu Islamabado gyventoju, kuris niekada neišeidavo toliau jungtinio kiemo. Ten nebuvo nei telefono, nei interneto linijų, o visos šiukšlės buvo sudegintos.

Ponas Obama ir jo patarėjai buvo įsitikinę, kad su bin Ladeno pasiuntiniu pastebėtas žmogus buvo ne kas kita, kaip pats bin Ladenas, todėl jie svarstė galimybę pėsčiomis prisiartinti prie jungtinio kiemo Abotabade, tačiau bijojo, kad ten atvyks pernelyg išvargę.

REKLAMA

Taip pat teigiama, kad „Team Six“ komandos pareigūnai, atlikę reidą, anksčiau Pakistane įvykdė tuziną misijų, kad atrastų teroristą ir jo leitenantus.

Po galutinio sprendimo pradėti naktinį reidą iš oro, ponas Obama susisiekė su misiją prižiūrinčiu pareigūnu, admirolu Williamu McRavenu ir sakė jam: „Telaimina jus ir jūsų pajėgas Dievas. Prašau perduoti jiems mano asmeninę padėką.“

Kaip matyti populiarioje nuotraukoje, ponas Obama ir keli jo artimiausi patarėjai kontroliavo operaciją tiesiog iš Baltųjų Rūmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po operacijos, kai Osama bin Ladenas buvo nukautas, į įvykio vietą atvyko medikas, kuris paėmė kūno kaulų čiulpų mėginius, kad įsitikintų ar tai išties buvo „al–Qaedos“ grupuotės lyderis. Galiausiai bin Ladeno kūnas buvo išmestas į Arabijos jūrą. Praėjus penkioms dienoms po operacijos, ponas Obama nuvyko į Kentukį, kad susitiktų su „Seal“ pajėgų didvyriais.

Nors „Seal“ komanda buvo pasitikta didelėmis ovacijomis, pasak Schmidle, ne visi buvo sužavėti operacija. Vienas gynybos departamento atstovas, lygindamas kitas „Seal“ įvykdytas misijas, tikino, kad ši operacija buvo eilinis nakties reidas, tarsi „vejos šienavimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų