REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tiria, ar Šiaulių apskrities policijos vadovas nesupainiojo interesų, kai jam buvo skirtas tarnybinis butas. Pareigūnų profsąjungos siūlo keisti tarnybinių butų skyrimo tvarką, Vyriausybė tai žada daryti centralizavus jų valdymą.

REKLAMA
REKLAMA

Į ką tik suremontuotą šimto kvadratinių metrų tarnybinį butą Šiauliuose turėtų įsikraustyti apskrities policijos vadovas. Jis laukiančiųjų eilėje – pirmas. Tačiau pareigūnų profsąjungos kreipėsi į etikos sargus, kad šie ištirtų, ar policijos viršininkas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų. Profsąjungos teigia esančios už tarnybinius butus, tačiau jei jie skiriami kam jų būtinai reikia.

REKLAMA

„Pareigūnas, naudodamasis savo valdžia, pradeda kurti sau visokias privilegijas, gerinti savo buitį, nors likę keletas metų iki jo kadencijos pabaigos. Realiai jam tas būstas nepriklauso, kada yra ekonominis sunkmetis. Būsto įrengimui metama tiek pinigų, kiek užtektų nusipirkti 2 kambarių butą“, – sako Vytautas Bakas, Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas.

Šiaulių apskrities policijos vadovas Egidijus Lapinskas teigia, kad ne pats nusprendęs įsikelti į tarnybinį butą, eilę esą sudarė Policijos departamentas. Jis iš Kėdainių vadovauti Šiaulių policijai atsikėlė prieš dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu eilėje yra 16 žmonių, pagal įstatymus aš esu vienas iš tų pareigūnų, kuris perkeltas. Man kaip ir priklausytų [tarnybinis butas], ar jis man bus skirtas, tikrai nežinau“, – teigia E. Lapinskas.

Pareigūnų profsąjungos siūlo iš esmės keisti tarnybinių butų skyrimo tvarką, numatyti sąlygas, kada ir kam tokie būstai turi atitekti.

„Turi būti kiekvienu atveju labai aiškiai paskaičiuojama, kas yra pigiau – ar nuomoti būstą, ar kompensuoti išlaidas,pvz., dalį banko palūkanų, ar tiesiog pirkti konkrečiai kiekvienai įstaigai. Toks sprendimas turi būti priimtas atsižvelgiant į sunkmetį“, – įsitikinęs V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybė jau ne pirmus metus svarsto keisti tarnybinių butų skyrimo tvarką. Tiesa, kol kas išvis jų atsisakyti neketinama, nors tokių siūlymų iš ministerijų būta.

„Centralizavus nekilnojamojo turto valdymą, centralizavus tarnybinių butų valdymą būtų aiškesnė politika ir būtų aiškiau, kaip efektyviausiai spręsti tas problemas, su kuriomis susiduria pareigūnai, valstybės tarnautojai, kai jie yra rotuojami, perkeliami į kitas vietas“, – sako Ministro Pirmininko kanclerio pavaduotojas Giedrius Kazakevičius.

Kiek Lietuvoje šiuo metu yra tarnybinių butų, nėra suskaičiuota. Daugiausia jų – įstaigose, turinčiose regioninius padalinius. Tai statutinės organizacijos, sveikatos priežiūros centrai, aplinkos apsaugos tarnybos.

Reda Gilytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų