REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savarankiškai dirbantiems pensininkams už 2010 metus susidariusios socialinio draudimo pensijų nepriemokos bus grąžintos šių metų gruodį. Dėl pensijų perskaičiavimo gyventojams niekur nereikia kreiptis, jokių prašymų ar dokumentų pateikti nereikia. Susidariusi pensijos nepriemoka ar permoka bus apskaičiuota pasitelkus informacines sistemas, informuoja „Sodra“.

REKLAMA
REKLAMA

„Taikant Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatas, pensijos už praėjusius metus savarankiškai dirbusiems bus perskaičiuojamos nuo spalio 1 d., kadangi tuo metu dauguma jau būna deklaravę pajamas. Pensijas perskaičiuosime remdamiesi Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, todėl gyventojams nereikia kreiptis į teritorinius “Sodros„ skyrius. Perskaičiavimas bus vykdomas automatiškai, informacinių sistemų pagalba. Nepriemokos bus išmokėtos gruodį“, - išplatintame pranešime cituojama Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Pensijų skyriaus vedėja Janina Daunoravičienė.

REKLAMA

Anot „Sodros“, įvertinus tai, kad pajamų ir pelno deklaravimas yra metinis, metinė deklaruotų pajamų ar pelno suma bus dalinama iš 12 mėnesių, ir apskaičiuojama mėnesiui tenkanti pajamų dalis. Atsižvelgiant į šią sumą, žmogui bus apskaičiuojama nepriemoka už kiekvieną mėnesį, kai pensija jam buvo mažinama kaip savarankiškai dirbančiam. Jei palyginti su deklaruotomis pajamomis paaiškėtų, kad pensija turėjo būti mažinama labiau, gali tekti grąžinti permoką.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, savarankiškai dirbantiems pensininkams pensijų nepriemoka galėjo susidaryti dėl sunkmečio 2010-2011 metais laikinai sumažinus pensijas. Savarankiškai dirbantys pensininkai pajamas deklaruoja tik kartą per metus ir už praėjusius metus. Dėl to mažinant pensijas nebuvo galimybių atsižvelgti į realiai gaunamas draudžiamąsias pajamas ir atitinkamai sumažinti pensiją. Dėl šios priežasties, savarankiškai dirbantiems pensininkams buvo mokama tik pagrindinė pensijos dalis ir priedas už stažo metus, bet nemokama papildoma pensijos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pensijos bus perskaičiuotos maždaug 2 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų - individualių įmonių savininkams, vykdantiems individualią veiklą, ūkininkams ir jų partneriams, tikrųjų ūkinių bendrijų bei komanditinių ūkinių bendrijų tikriesiems nariams. Tuo atveju, kai žmogus dalį metų deklaravo nevykdantis veiklos, deklaruotų pajamų ar pelno suma bus dalinama tik iš tų mėnesių, kai buvo vykdyta veikla. Jei jis visus metus dirbo savarankiškai, o pensininku tapo ne nuo metų pradžios, deklaruotų pajamų ar pelno suma bus dalijama iš 12 mėnesių, o nepriemokos apskaičiuojamos būtent tiems mėnesiams, kai jis buvo pensininkas.

Tokia pat perskaičiavimo tvarka savarankiškai dirbantiems pensininkams bus taikoma sumažintoms valstybinėms pensijoms ir kompensacijoms už ypatingas darbo sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų