REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antarktida, nors ir pamažu, tačiau užtikrintai kyla vis aukščiau. Dėl klimato pokyčių tirpstantis ledas lengvina plūduriuojančio žemyno masę.

REKLAMA
REKLAMA

Donaldas Argusas iš NASA laboratorijos Kalifornijoje kartu su kolegomis panaudojo 15-os metų GPS duomenis atskleist, kad Vakarų Antarktidoje išsidėsčiusių Ellswortho kalnų dalys pakyla maždaug penkiais milimetrais kasmet. Kitose žemyno dalyse kilimas taip pat pastebimas, tik ne toks spartus.

REKLAMA

Taip pat gana greitas kilimas pastebėtas ir Grendlandijoje, kuri per metus pakyla po apytiksliai keturis centimetrus, rašo newscientist.com.

Vykstantys klimato pokyčiai yra iš dalies kalti dėl tokių tendencijų. Antarktida praranda po maždaug 200 gigatonų ledo kasmet, Grendlandija – apie 300. Pasaulio žemynai stūkso ant klampios magmos, taigi tokio praradimo efektas panašus į naštos nuėmimą nuo tankaus putplasčio čiužinio

Bet be klimato kaitos egzistuoja ir kita priežastis. „Žemė turi labai gerą atmintį“, – dėsto D. Argusas. Taigi šiuo metu vysktatis Antarktidos iur Grendlandijos kilimas yra taip pat ir ledo praradimo, vykusio prieš 5000 – 10000 metų.

Nepaisant anksčiau vykusio ledo tirpimo įtakos, abejuose poliuose kylantys paviršiai rodo akivaizdžią šiuo metu vykstančią klimato kaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų