REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį kartą aptarėme, ką investuotojams reiškia buliai ir meškos. Apie tai dar kartelį galite pasižiūrėti čia.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien norime aptarti dar keletą terminų, su kuriais pradedantys investuotojai tikrai susidurs, tačiau jų reikšmė tikriausiai nebus aiški. Tikimės, kad skaitytojas jau yra bent minimaliai susipažinęs su investavimo pradmenimis. Investavimo terminologijos žinojimas yra labai svarbus dalykas, nes specifiniai žodžiai padeda tiksliai įvardinti konkrečius veiksmus ir atskirti skirtingus vertybinius popierius ar finansines operacijas. Dauguma jų yra tarptautiniai ir identiškai suprantami visame pasaulyje.

REKLAMA

Išvestinės priemonės. Akcija, obligacija ar indėlis – tai paprastos finansinės priemonės. O kas yra išvestinė priemonė? Išvestinėmis priemonėmis vadinami tokie finansiniai instrumentai, kurių kainos priklauso nuo kitų finansinių priemonių, pavyzdžiui, akcijos ar obligacijos. Išvestinių priemonių kaina nustatoma sudėtingais metodais, tad tai yra patyrusių investuotojų „ginklas“. Išvestinių priemonių pagalba paprastai investuojama į žaliavas - auksą, naftą ar grūdus, bet taip pat jų pagalba galima sukonstruoti sudėtingus finansinius sprendimus, kurie padėtų pasiekti iš anksto užsibrėžtą tikslą, pavyzdžiui, išvengti portfelio vertės kritimų.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginamasis indeksas. Jeigu rinksitės investicinį fondą, tikriausiai susidursite su lyginamuoju indeksu, kuris naudojamas tam, kad investuotojas galėtų įvertinti fondo valdytojo darbo rezultatus. Pavyzdžiui, norite investuoti į Baltijos šalių rinkas ir norite sužinoti, ar čia investuojantis fondas pateisina pasitikėjimą. Kaip tą sužinoti? Paprasčiausias sprendimas yra palyginti fondo rezultatus su bendru Baltijos šalių indeksu (fondo lyginamasis indeksas). Jeigu fondas lenkia indeksą, vadinasi, valdytojas savo veiksmais (parenka geriausias akcijas, laiku jas perka ir parduoda) pateisina pasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Short'inimas. Pasaulyje egzistuoja finansinės priemonės, kurios leidžia uždirbti ne tik rinkoms kylant, bet ir krentant. Neverčiant į lietuvių kalbą, tai vadinama short'inimu - trumpoji pozicija arba neturimų priemonių pardavimas. Lengviau tai suprasti pasitelkiant pavyzdį: tarkime, jūs manote, kad įmonės A akcijos yra per brangios. Tada iš finansų tarpininko pasiskolinate 1000 įmonės akcijų ir nedelsiant parduodate rinkoje. Jeigu jūsų prognozės pasiteisina ir po poros savaičių įmonės A akcijų vertė sumažėja 20 proc., jūs jau atperkate parduotas 1000 akcijų ir jas grąžinate finansų tarpininkui. Kadangi atpirkote 20 proc. pigiau nei pardavėte, vadinasi, uždirbote pelno. Tokia investavimo galimybė labai žavi, tik reikia nepamiršti, kad taip investuojant rizika yra didesnė nei investuojant paprastai. Akcijos linkusios brangti, tad, netinkamai pasirinkus pardavimo momentą, gali tekti atpirkti mokant žymiai didesnę kainą.

REKLAMA

Repas arba repo sandoris. Su muzika tikrai nieko bendro neturinti finansinė sutartis leidžia įkeisti turimas finansines priemones ir gauti už jas pinigų. Riziką mėgstantys investuotojai už gautus pinigus perka naujas akcijas, jas vėl įkeičia ir kartoja procesą iš naujo. Tokiu būdu skolintais pinigais galima įsigyti kur kas didesnį kiekį investicijų nei vien už nuosavas lėšas.

MiFID. Tai yra Europos Sąjungos direktyva, kuri reglamentuoja finansinių paslaugų teikimą ir siekia apsaugoti investuotojų, ypač pradedančiųjų, interesus. Vaizdžiai kalbant, tai yra tarsi nematomas investuotojo draugas, kuris, nors ir neduos patarimo, kur investuoti, bet užtikrins, kad jums bus taikomos didesnės apsaugos priemonės bei visada būsite informuotas apie galimas rizikas.

Darius Kuzmickas, Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius

Jums rūpimus klausimus apie investavimą galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų