REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kreditų reitingai buvo pradėti nustatinėti 19-ajame amžiuje, kai į Jungtinių Amerikos Valstijų geležinkelių kompanijas pradėjo plūsti didžiuliai kiekiai pinigų. Skubėdami pradėti verslą Amerikos žemyne investuotojai ieškojo informacijos, kuri galėtų jiems padėti geriau apsispręsti, rašo britų naujienų portalas „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias pasaulio kreditorius (Japonija) neturi visiems taip svarbaus trigubo A kreditų reitingo, tačiau jį turi didžiausias pasaulio skolininkas (JAV). Kylant pavojui, kad JAV gali netekti savo AAA kreditų reitingo, verta labiau pasigilinti, kuo gi svarbus yra šis prestižinis įvertinimas.

REKLAMA

Iš kur kilo AAA reitingas?

Pirmosios reitingų agentūros pradėjo kurtis dar 19-ajame amžiuje, kai pradėjo klestėti JAV geležinkelių pramonė. Skubant nutiesti geležinkelių bėgius ir pastatyti geležinkelio stotis visame Šiaurės Amerikos žemyne, investuotojai siekė gauti kuo daugiau informacijos, kad gautų pelno ir neprarastų visų savo pinigų. Tuomet nemažai geležinkelių kompanijų bankrutavo, o kai kurie verslininkai, dar vadinami „vagių baronais“, siekė sužlugdyti savo konkurentus, pasinaudodami nelegaliais veiksmais.

REKLAMA
REKLAMA

Henry Varnumas Pooras (vienas iš kreditų reitingų agentūros „Standard & Poor“(S&P) įkūrėjų) buvo vienas iš pirmųjų analitikų, bandžiusių pažaboti geležinkelių magnatus. Jis surinko ir paviešino kai kurių geležinkelių kompanijų finansinės veiklos analizes, kurios vėliau paplito po visą šalį. 20-ojo amžiaus pradžioje Johnas Moody pradėjo užsiiminėti panašia veikla ir įkūrė įmonę pavadinimu „Analyses of Railroad Investments“.

„Fitch“ teigimu tai buvo pirmoji agentūra, kuri 1924 metais abėcėlės tvarka išleido obligacijų emisijas pagal valstybes, dar vadinamas skolos vertybiniais popieriais, ir pagal kompanijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1957 metais „Fitch“, „Moody‘s“ ir S&P buvo pirmosios kompanijos, pripažintos statistinėmis reitingų agentūromis. Šiandien JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos duomenimis, iš viso yra 10 patvirtintų reitingo agentūrų.

Kuo ypatingas AAA reitingas?

Trigubas A reitingas yra didžiausias įmanomas reitingas, kurį gali gauti valstybė ar kompanija. S&P teigia, kad šį reitingą skiria tik tuomet, kai yra „labai daug pajėgumų įvykdyti finansinius įsipareigojimus“. Šis auksinis standartas reiškia, kad AAA reitingą turintis paskolos gavėjas gali gauti paskolą su mažesne palūkanų norma, kadangi yra mažiau rizikos, kad pinigai nebus grąžinti.

REKLAMA

Ar AAA reitingas užtikrina, kad paskolos gavėjas nebankrutuos?

Ne. Reitingų agentūros atsargiai pabrėžia, kad jų nuomonės egzistuoja kredito rizikos pasaulyje. Nors yra mažiau šansų, kad bankrutuos įmonė ar valstybė, turinti AAA reitingą, nei ta, kuri turi BBB reitingą, tačiau tokia galimybė visada išlieka.

Kiek pasaulio valstybių šiuo metu turi AAA reitinga?

Dėl to, kad reitingų agentūros naudoja šiek tiek skirtingas metodologijas, nėra vieno bendro AAA reitingo valstybių sąrašo. Pavyzdžiui, S&P AAA reitingą šiuo metu yra skyrusi Australijai, Austrijai, Kanadai, Danijai, Suomijai, Prancūzijai, Vokietijai, Lichtenšteinui, Liuksemburgui, Nyderlandams, Norvegijai, Singapūrui, Švedijai, Šveicarijai, Didžiajai Britanijai ir JAV. Šį reitingą taip pat turi teritorijos, nesančios suvereniomis valstybėmis: Gernsis, Honkongas ir Meno sala.

REKLAMA

Kodėl Kinija ir Japonija neturi AAA reitingo?

Japonija neteko savo AAA reitingo 2001 metais, kai S&P perspėjo, kad silpnas šalies ekonomikos augimas ir didelis biudžeto deficitas didina šalies kredito riziką. Šiuo metu S&P Japonijai yra priskyrusi AA– reitingą (ketvirtą geriausią reitingą).

„Credit Suisse“ analitikas Andrew Garthaite‘as ironiškai pastebėjo, kad didžiausias pasaulio kreditorius turi mažesnį kredito reitingą nei didžiausias pasaulio skolininkas (JAV).

Vis dėlto praktikoje žemesnis Japonijos reitingas neturi tiek daug reikšmės, kadangi didžioji Japonijos vyriausybės skolos dalis priklauso šalies piliečiams ar kompanijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant tvirto ekonomikos augimo, Kinija taip pat neturi AAA reitingo. S&P teigimu, „nenumatyti įsiskolinimai“ (nežinomi, tačiau galimi įsiskolinimai ateityje) Kinijos bankų sistemoje neabejotinai gali staiga užbaigti tokį ekonomikos augimą. Dėl šios priežasties reitingų agentūra skyrė Kinijai AA– įvertinimą.

Ar vienas reitingo sumažinimas priveda ir prie kito?

Kai valstybės kredito reitingas yra sumažinamas pirmą kartą, vėliau jis gali staiga labai nukristi. Taip nutiko ir su Graikija, kurios reitingas 2009 metų sausio mėnesį buvo sumažintas nuo A iki A–, o dabar šalis atsidūrė ant bankroto ribos. Analitikų teigimu, reitingo agentūroms sunkiausias yra pirmasis reitingo sumažinimas, tačiau tai padarius nekyla abejonių, kad ateityje seks dar ne vienas sumažinimas.

REKLAMA

Praradus AAA reitingą jis yra prarandamas visam laikui?

Ne, valstybės ar kompanijos gali atgauti reitingų agentūrų pasitikėjimą. 1994 metais „Moody‘s“ sumažino Kanados Aaa reitingą, remdamasi nerimu dėl didėjančios valstybės skolos. Praėjus septyneriems metams, kai griežta vyriausybės taupymo programa padėjo atstatyti šalies finansinę padėtį, Kanadai vėl buvo grąžintas Aaa reiginas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų