REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompiuterijos veteranai, pirmaisiais IBM PC asmeniniais kompiuteriais dirbę MS-DOS operacinės sistemos aplinkoje, šiandien gali paminėti šios OS 30 metų jubiliejų.

REKLAMA
REKLAMA

Lygiai prieš 30 metų prasidėjo bendrovės „Microsoft„ operacinių sistemų verslas: 1981 m. liepos 27 d. ji iš kitos JAV bendrovės „Seattle Computer Products“ nusipirko visas nuosavybės teises į operacinę sistemą QDOS (Quick and Dirty Operating System). Tą pačią dieną „Microsoft„ pakeitė jos pavadinimą į MS-DOS, praneša „Neowin.net“.

REKLAMA

„Microsoft„ už QDOS bendrovei „Seattle Computer Products“ sumokėjo 50 000 JAV dolerių. Netrukus bendrovė IBM pateikė rinkai savo IBM PC tipo asmeninį kompiuterį – tai įvyko tų pačių metų rugpjūtį. „Microsoft„ pavyko parduoti IBM MS-DOS naudojimo licenziją , ir nuo tos dienos į „Microsoft“ sąskaitą pradėjo plūsti vis didėjantis  pinigų srautas. IBM PC kompiuteriai buvo tiekiami su pirmąja „Microsoft„ operacine sistema  – 16 bitų MS-DOS 1.0.  Netrukus IBM naujovė tapo kone visų asmeninių kompiuterių standartu, o  „Microsoft“ operacinė sistema buvo įdiegta beveik visuose tokio tipo kompiuteriuose ir jų klonuose.

REKLAMA
REKLAMA

Metams bėgant „Microsoft„ tęsė MS-DOS plėtojimą, išleido visą eilę naujų jos versijų, ir nors konkurentai 1981 – 1995 m. laikotarpiu rinkai siūlė savas DOS (Disk Operating System) atmainas, tarp jų PC-DOS, DR-DOS, Free-DOS ir kt., nė viena iš jų nesugebėjo nustelbti MS-DOS. Net ir „Microsoft“ 1985 m. pateikus grafinę vartotojo sąsają naudojančią operacinę sistemą „Windows„, bendrovė ir toliau plėtojo MS-DOS, nes daug programuotojų ją naudojo savo produktams, ypač kompiuteriniams žaidimams. Nuo MS-DOS žaidimų kūrėjai pasitraukė tik 1995 metais pasirodžius „Windows 95“ versijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė atskirai platinama MS-DOS versija, kurią buvo galima įsigyti mažmeninėje rinkoje , buvo 1994 m. išleista MS-DOS 6.22. 7-oji ir 8-oji MS-DOS versijos buvo įtrauktos į „Windows 95„ ir „Windows Me“ sudėtį.

Na o tie, kuriems neteko susidurti su MS-DOS, susipažinti su ja gali šiame vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų