REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara - atostogų metas, o atostogos - tai kelionės. Apie keliaujančius biržiečius, jų pomėgius, poreikius ir galimybes kalbamės su Biržų turizmo informacijos centro vyr. specialiste, kelionių biržiečiams organizatore Raminta Indriulėniene.

REKLAMA
REKLAMA

- Gal trumpai primintumėte, kokių paslaugų, pasiūlymų, pagalbos biržiečiai gali tikėtis iš Turizmo informacijos centro?

REKLAMA

- Jei labai trumpai, pagrindinė mūsų centro veikla - informacijos teikimas ir platinimas. Kalbant plačiau, Turizmo informacijos centras renka, kaupia ir nemokamai teikia informaciją apie vietovės turizmo išteklius ir turizmo paslaugas; rengia, leidžia ir platina informacinius bei kartografinius leidinius apie vietovės turizmo išteklius ir turizmo paslaugas; teikia turizmo informaciją internete ir turizmo išteklių duomenis Lietuvos turizmo informacijos sistemai; Turizmo informacijos centras gali užsakyti (rezervuoti) apgyvendinimo paslaugas, transporto bilietus, bilietus į teatrus, koncertus, sporto ir kitus renginius, prekiauja suvenyrais ir vykdo kitą, savo įstatuose numatytą veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomai atliekame kelionių agentūros veiklą, nes norime užsidirbti pinigų reklamai, suvenyrams. Į reklamą investuojame daug, bet biržiečiai iš to gauna didelės naudos. Visus leidinius daliname nemokamai, o juk juos reikia iš kažkur paimti. Todėl bendradarbiaujame su „Novaturu„ ir „Grūda“, parduodame pažintinių, poilsinių kelionių paketus, taip pat keltų, lėktuvų bilietus. Kartais žmonės mano, kad kitame mieste tas pačias keliones gaus pigiau, tačiau kainos tiek pas mus, tiek kitur yra vienodos.

Pas mus galima gauti informacijos apie bet kurį Lietuvos miestą. Dažnai tenka aiškinti, kaip nusigauti iki Rygos oro uosto ar kelto Taline. Biržiečiams aktualu jų pamėgtos Rundalės pilies, Rygos zoologijos sodo darbo laikas ir t. t. Tiesiog jau žinome pagrindinius klausimus ir esame pasirengę į juos atsakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitaiko, kad žmonės ieško geriausių siuvėjų ar pigiausių kirpėjų Biržuose, todėl stengiamės sekti viską, kas vyksta mieste, kad galėtume atsakyti net į tokius buitinius klausimus, kurie iš tiesų nėra mūsų sritis.

- Ar ši vasara Jūsų veikloje kuo nors išskirtinė? Gal siūlote ypatingų kelionių, maršrutų, atsirado kokių nors naujovių?

- Kiekvienas sezonas vis kitoks. Šiemet didžiausią dėmesį skiriame ekskursijoms po Lietuvą. Artimiausiu metu pristatysime 2 maršrutus po Biržų kraštą. Tai bus ne tik tradicinis objektų lankymas, bet ir pažintis su amatais ir t. t.

REKLAMA

- Kaip apibūdintumėte biržiečius kelionių prasme?

- Žmonės labai skirtingi, bet dauguma, galima sakyti, yra aktyvūs. Yra „etatinių" turistų, kurie daug keliauja ir į mus kreipiasi nuolat. Iš pastarųjų sulaukiame pasiūlymų dėl vienokių ar kitokių maršrutų. Daug biržiečių keliauja savarankiškai, pas mus užsuka tik reikalingos informacijos: žemėlapių, informacinių leidinių apie numatomas lankyti vietas ir pan. O yra žmonių, kurie prašo surasti nakvynę Palangoje. Kuo galime, tuo padedame. Turizmo informacijos centras dirba visą savaitę ir be pietų pertraukos, kad interesantams būtų patogu.

REKLAMA

- O kokie miesto svečiai? Kas jiems įdomu? Kokių atsiliepimų išgirstate?

- Sulaukiame turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš įvairių užsienio šalių. Pagal mūsų statistiką, Biržų kraštą dažniausiai lanko latviai, vokiečiai ir prancūzai. Atvyksta iš Suomijos, Švedijos, Rusijos, Izraelio ir kt. Šiemet iki liepos 1 d. užregistravome 1200 interesantų daugiau, negu pernai tuo pačiu metu. Užsieniečiai keliauja labai įvairiai. Vieni atskrenda į Vilnių, o iš ten važiuoja dviračiais, kiti vyksta kemperiais. Būna ir verslo turistų. Apskritai užsieniečiams aktualu žemėlapiai, nakvynė, maudyklos. Jie atvažiuoja iš interneto jau žinodami lankytinus krašto objektus ir net, pavyzdžiui, Karvės olos pavadinimą taria lietuviškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsiliepimų knygos neturime, bet blogų atsiliepimų kol kas girdėti neteko.

- Ar pasitaiko, kad biržiečiai labiau domėtųsi savo kraštu nei tolimesnėmis kelionėmis? Turiu galvoje Biržų kraštą ir Lietuvą apskritai.

- Pastebėjome, kad paskutiniu metu biržiečiai noriai keliauja po savo kraštą ir rodo jį kitiems. Tapo populiaru pas mus užsakyti gidą giminėms ar kitiems svečiams, susibūrimų dalyviams surengti ekskursiją po Biržų apylinkes su visais lankytinais objektais, programa. Mūsų gido paslaugos tikrai nebrangios (1 val. - 20 Lt), o ekskursijos trukmė - 2-2, 5 val.

REKLAMA

- Gal pastebite kokias nors ypatingas mūsiškių žmonių kelionių tendencijas? Ar jos kinta kasmet? Kas joms daro įtaką?

- Kaip minėjau, biržiečiai ima labiau domėtis savo kraštu. Nebebijo pas mus užeiti žemėlapių, lankstinukų, paprašo maršruto ar programos (Alaus kelias, muziejus, Kirkilai), gido. Taip pat sulaukiame daug pageidavimų suorganizuoti savaitgalio keliones prie jūros: į Palangą, Jūrmalą, Nidą. Nuvežti į Palangą artimiausiu metu tikrai planuojame. Mes organizuojame transportą ir nakvynę, visa kita - pačių turistų reikalas. Galima sakyti, kad jau sutarta dėl apgyvendinimo poilsio namuose, apie 900 m nuo pagrindinės J. Basanavičiaus gatvės.

REKLAMA

Į Jūrmalą kelionių neorganizuojame, nes tuo aktyviai užsiima privatininkai, bet, jei žmogui reikia, galime duoti bent privačių vežėjų telefono numerius. Labai populiari 2 d. kelionė į Nidą. Pirmą kelionės dieną lankomi objektai, antrą - Raganų kalnas Juodkrantėje, o likusi dienos dalis skiriama poilsiui prie jūros.

Sulaukiam ir išskirtinių užklausų, pvz., norinčių keliauti į Tailandą. Turime nuolatinių klientų, kurie perka tik lėktuvų bilietus.

Dabar žmonės, kurie ruošiasi kelionei, yra labai apsiskaitę, iš anksto sukaupę kone visą reikalingą informaciją ir labai savarankiški. Mes tą savarankiškumą ir skatiname. Pavyzdžiui, anksčiau organizuodavome plaukimą laivu iš Rygos į Švediją. Šiuo metu kelionės kaina dėl padidėjusio Skandinavijoje dirbančių lietuvių tranzito ir šiaip vasaros sezono yra sukelta, todėl biržiečiams siūlome patiems vykti į Rygą, o iš ten plaukti į Švediją, o jau čia imti žemėlapį arba gidą ir - pirmyn. Ten viskas ranka pasiekiama. Dabar nemaža dalis biržiečių būtent taip ir elgiasi. Turime žemėlapius, aprašymus, visą reikalingą informaciją ir susidomėjusiems tikrai galime padėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Galbūt kelionės pasirinkimui įtakos turi tuo metu vyraujanti „mada", pavyzdžiui, per žiniasklaidą išreklamuota, todėl turistų staiga masiškai pamėgta šalis, konkretūs objektai?

- Pernai ir užpernai buvo labai pigios kelionės į Turkiją, todėl šią šalį rinkosi didelė dalis biržiečių. Šiemet populiaresnė Graikija, konkrečiai - Kreta, nes keliauti į Rodo salą yra brangiau.

- Pastebėjau, kad vietiniuose laikraščiuose skelbiama itin lakoniška Turizmo informacijos centro informacija: kelionės vieta ir kaina, retu atveju trumpai apibrėžiamas kelionės tikslas. Kodėl išsamesnės informacijos apie biržiečiams siūlomas keliones neteikiate internete?

REKLAMA

- Dėti skelbimus į laikraščius kiekvieną sykį centrui kainuoja, todėl pateikiame tik pačią svarbiausią informaciją. Visa kita galima sužinoti pas mus užėjus arba paskambinus telefonu. Didžiausia mūsų svajonė - atsidaryti savo internetinę svetainę, tačiau tai taip pat nepigu, bet jau yra būtinybė. Galėtume dėti daugiau reklamos, kuriai dabar išleidžiame nemažai.

- Girdėjau, kad skelbta kelionė į Anykščius, Vyno šventę, neįvyks. Kodėl? Gal čia kaip tik ir pritrūko informacijos, kodėl kelionės kaina yra 60 litų, kas į šią sumą įskaičiuota? Galbūt kaip tik kaina ir išgąsdino dalį žmonių?

REKLAMA

- Kelionė neįvyko, nes nesusirinko žmonių skaičius. Į ekskursijos kainą buvo įskaičiuota transportas, apžvalginė ekskursija po Anykščių kraštą bei vyno degustacija, kurios kaina yra 20 Lt. Ekskursija planuojama rudenį, tiksli data dar nenustatyta.

- Ko palinkėtumėte, ką patartumėte, pasiūlytumėte niekaip negalintiems apsispręsti, kur ir kaip praleisti atostogas, biržiečiams?

- Pirmiausia žiūrim į žmogaus poreikius, kokio poilsio jis pageidauja - aktyvaus, pažintinio ar pasyvaus, tarkim, atostogas praleisti gulint prie jūros. Variantų daug.

Žinoma, pirmiausia keliauti ir pažinti reikia pradėti nuo savo krašto. Anykščiai, Pakruojo dvaras, Šiauliai pastaruoju metu taip susitvarkę... Daug ką turim čia, Lietuvoje.

Jurgita Ratkevičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų