REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas antradienį atmetė Vilniaus laidojimo rūmų direktoriaus ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos prezidento Vitalijaus Gasperovičiaus skundą, kuriame jis prašė sušvelninti kardomąją priemonę. Buvusio advokato ir politiko Sergejaus Novikovo nužudymo organizavimu įtariamas verslininkas žemesnės instancijos teismo sprendimu yra suimtas trims mėnesiams. Dienraščio „Respublika“ tyrimas rodo, kad su asociacija siejamos įmonės ritualinių paslaugų rinką Vilniuje ir šalyje stengiasi užimti šantažu, reketu bei jėga.

REKLAMA
REKLAMA

„Štai šiame segtuve mano ranka surašytos visos istorijos apie grasinimus. Jei kas atsitiks su manimi, artimieji ras“, - vienos iš Vilniuje veikiančių ritualinių paslaugų bendrovių savininkė ir direktorė Gražina Tumosienė mosteli į ant stalo suguldytų segtuvų krūvą. Kas ten surašyta, moteris sako dar nenorinti atskleisti.

REKLAMA

„Vitalijus už grotų, tačiau maža kas“, - priduria moteris.

„Respublika“ jau rašė, kad į begrįžtančią iš darbo G. Tumosienę buvo pasikėsinta vieną vėlų rudens vakarą. Moters automobilį pasivijęs galingas visureigis tamsintais stiklais bandė verslininkę nustumti į šalikelėje esančią nuokalnę, kurios apačioje tyvuliuoja ežeras. Verslininkės teigimu, tąkart ją apsaugojo priešais atvažiuojantis automobilis.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų sausį į G. Tumosienės bendrovę atėjęs rusakalbis teigė esąs tarpininkas „tarp laidojimo verslo Vilniuje ir Maskvoje“ ir užsiminė apie neva verslininkės turimas skolas. Tačiau šiai atšovus, kad jokių skolų ji neturinti, atvykėlis rusiškai išrėžė „nusiplaunantis rankas“.

„Tai buvo atviras reketas“, - G. Tumosienė net nesvarsto, kad atvykėlis galėjęs sumaišyti adresus ir pasiklydęs. Tačiau apie detales, kodėl buvo reikalaujama pinigų, moteris sakė dar nenorinti kalbėti.

Verslininkės bendrovė ne kartą yra vežusi mirusiųjų kūnus iki oro uosto, iš kur jie būdavo skraidinami į Rusiją. Gal būtent tai ir nepatiko Maskvos verslininkams?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visos procedūros atliekamos dalyvaujant Rusijos ambasados Lietuvoje pareigūnams. Nemanau, kad tai galėtų užtraukti Maskvos mafijos rūstybę“, - G. Tumosienė sako dar nesiryžtanti sieti šių dviejų dalykų - reketo ir Rusijos piliečių palaikų gabenimo.

Prieš kelerius metus sustreikavus širdžiai mirė kruiziniu laivu į Klaipėdą atvykęs šešiasdešimtmetis ispanas. Velionio kūnas buvo pervežtas į Teismo medicinos ekspertizės Klaipėdos skyrių. Tuo metu ekspertai buvo laikinai įsikūrę UAB „Aterna“ patalpose.

Ši bendrovė - Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos narė. Velionio žmona pasirūpinti mirusiojo kūno pargabenimu į tėvynę įpareigojo vietos verslininką Liudą Statkų.

REKLAMA

Kai vyras iš Civilinės metrikacijos skyriaus jau buvo spėjęs gauti ispano mirties liudijimą, netikėtai prisistatė V. Gasperovičiaus vadovaujamų Vilniaus laidojimo rūmų „berniukai“. V. Gasperovičius teigė esą būtent jo bendrovė turi sutartį su tarptautine draudimo kompanija, kuri atstovauja ir bendrovei, apdraudusiai ispaną. Vilniečio teigimu, būtent jie įgalioti sutvarkyti mirusiojo palaikus ir juos pargabenti į Ispaniją. L.Statkaus teigimu, V. Gasperovičius neturėjo jokio įgaliojimo, tačiau klaipėdietis nutarė nusileisti - „Aterna“ palaikus atidavė vilniečiams.

REKLAMA

L. Statkus tąkart teigė esąs įsitikinęs, kad tokia situacija susiklostė ne be verslininkų iš Maskvos įsikišimo. Verslininko manymu, Maskva Vilniaus laidojimo rūmus „yra nupirkusi“.

„Patikėkite, aš dar noriu gyventi. Noriu, kad ir mano šeima būtų gyva“, - nesutiko šia tema kalbėti ir plačiau pasidalyti įtarimais dėl Vilniaus laidojimo rūmų galimų sąsajų su Maskvos mafija L. Statkus.

„Respublikos“ turimos dokumentų kopijos teigia, jog su „Vilniaus brigada“ siejama Lietuvos ritualinių paslaugų asociacija bei kai kurios jos palydovinės bendrovės jau seniai ketino monopolizuoti šalies laidojimo paslaugų rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 1998 metais Vilniuje, M.K.Čiurlionio gatvėje, įsikūrusi UAB „Amžinasis poilsis“, prisistatanti kaip laidojimo paslaugų centras, kitoms ritualines paslaugas teikiančioms bendrovėms išsiuntinėjo bendradarbiavimo sutartis.

„Atvykusi tarnyba nustatytų mirties faktą, išvežtų palaikus, artimieji namuose galėtų užsisakyti visas laidojimo paslaugas Vilniuje veikiančiose laidojimo kompanijose, kad nereikėtų vaikščioti po įvairias firmas“, - sutartyje teigia jos tuometis direktorius Viačeslavas Demidovas, jau tada svajojęs, kad jo vadovaujama bendrovė „mirusiųjų kūnus teiks centralizuotai“ ir bus Vilniuje tokia vienintelė.

REKLAMA

Greičiausiai norėdamas suvilioti verslininkus, V.Demidovas dokumente teigia, kad „mirusiojo palaikai iš namų į šaldytuvą ar lavoninę bus nuvežami nemokamai“ ir iš klientų - mirusiojo artimųjų - joks mokestis nebus imamas. Tiesa, vėliau užsimena, kad jo bendrovės veikla turėtų būti finansuojama iš laidojimo kompanijų gaunamų pajamų „pagal tarpusavyje suderintus įkainius“.

Verslininkė G.Tumosienė „Respublikai“ patvirtino, jog minimas dokumentas nėra falsifikatas.

UAB „Amžinasis poilsis“ ir šiandien veikia. Tik jos direktorius jau nebe V. Demidovas, o Jolanta Sprainaitienė. Ji - kartu ir UAB Vilniaus teritorinės lavoninės direktorė. Ši bendrovė siejama su šiandien už grotų atsidūrusiu V. Gasperovičiumi. Pareigūnų teigimu, ši firma - dar vienas suimtojo šeimos verslas. V. Gasperovičius yra įtariamas ne tik užsakęs S. Novikovo nužudymą. Velionis prieš mirtį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prašė išsiaiškinti, ar kartais V. Gasperovičius iš Vilniaus laidojimo rūmų nėra nugvelbęs apie 400 tūkstančių litų. „Respublika“ jau rašė, kad socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas V.Gasperovičiaus vadovaujamai asociacijai nepagailėjo iš rezervo fondo skirti net 2 milijonų litų ES paramos lėšų.

Taip pat skaitykite:

S. Novikovo nužudymo byla: V. Gasperovičius prašė išspręsti problemą


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų