REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Andersui Behringui Breivikui – pagrindiniam dviejų išpuolių Norvegijoje įtariamajam – po medicininės apžiūros gali būti skirtas priverstinis gydymas, trečiadienį pranešė švedų teisės ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 17:08] Advokatas Berntas Birkelandas pareiškė, kad, jeigu medicininės apžiūros rezultatai patvirtins, jog A. B. Breivikas yra psichiškai nesveikas, jis bus paguldytas į psichiatrinę ligoninę priverstiniam gydymui. Tačiau, jeigu bus įrodyta, kad jis yra psichiškai stabilus, kaltinamajam bus skirta laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

A. B. Breiviko advokatas Geiras Lippestadas antradienį teigė, jog „visa ši byla reiškia, kad jis (A. B. Breivikas) gali būti psichiškai nesveikas“.

Pasak prokuroro Christiano Hatlo, jeigu A. B. Breivikas bus pripažintas kaltu dėl nusikaltimų žmogiškumui, jam gresia maksimali 30 metų kalinimo bausmė. Remiantis Norvegijos įstatymais, teismo sprendimas gali būti persvarstomas dar ne kartą, todėl kalinimo bausmė taip pat gali būti pratęsta.

REKLAMA
REKLAMA

A. B. Breivikas laikomas kalėjime į vakarus nuo Oslo

Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)

Įtariamas dėl penktadienį įvykdytų teroro aktų Andersas Beringas Breivikas (Anders Behring Breivik) laikomas septynių kvadratinių metrų ploto kameroje Ilos kalėjime Sandviko mieste, kuris yra į vakarus nuo Oslo.

Tai trečiadienį pranešė laikraštis „Verdens Gang“.

A. B. Breivikas ten praleis keturias iš aštuonių suėmimo savaičių, t. y. pusę teismo paskirto laikotarpio. Jis bus izoliuotas ir stebimas visą parą, kad nenusižudytų, teigia Norvegijos leidinys savo interneto tinklalapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)

Anot kalėjimo direktoriaus Knuto Bjarkeido, įtariamojo kameroje yra tik viena lova, tualetas, kėdė ir stalas.

Pirmąjį suėmimo mėnesį A. B. Breivikas negalės bendrauti nė su vienu kitu kaliniu, tik su savo advokatu Geiru Lippestadu ir policijos pareigūnais.

A. B. Breiviką turi ištirti du teismo psichiatrai. Tai gali trukti net kelis mėnesius.

Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)Kalėjimas, kuriame laikomas A. B. Breivikas (nuotr. Elta)

A. B. Breiviko ūkyje likviduoti sprogmenys

[papildyta 13:46] Norvegijos policija Anderso Behringo Breiviko išsinuomotame ūkyje netoli Oslo rado sprogstamosios medžiagos.

REKLAMA

Ji vietoje likviduota kontroliniu sprogimu, agentūrai AFP sakė policijos atstovė. Kokia tai sprogstamoji medžiaga ir koks kiekis, ji duomenų nepateikė.

32 metų A. B. Breivikas, kuris penktadienį Osle ir Utiojos saloje nužudė mažiausiai 76 žmones, ūkį išsinuomojo, kad tariamai galėtų auginti daržoves. Tačiau, anot žiniasklaidos, skerdikas jį naudojo bomboms gaminti. Tam jis nuo gegužės pradžios įsigijo šešias tonas trąšų.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

REKLAMA

Norvegas žudikas Andersas Behringas Breivikas galėjo sukelti nepatogumų Rusijos ministrui pirmininkui Vladimirui Putinui, nes savo manifeste jį aprašo kaip vertą pagarbos ir vieną iš dviejų žmonių, su kuriais labiausiai norėtų susipažinti.

Laikraštis „Kommersant“ citavo V. Putino atstovą Dmitrijų Peskovą, kuris sakė, kad A. Breivikas yra įsikūnijęs velnias.

„Jis yra visiškai pamišęs ir nesvarbu, ką jis rašė ar sakė, tai yra pamišėlio svaičiojimai“, – sakė D. Peskovas.

A. Breivikas savo manifeste rašo, kad V. Putinas yra „teisingas ir ryžtingas lyderis, kuris yra vertas pagarbos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į savo paties klausimą, su kokiu žmogumi labiausiai norėtų susipažinti, A. Breivikas atsako, kad su popiežiumi arba V. Putinu.

Darbo partijai priklausantis advokatas nenoriai sutiko ginti A. B. Breiviką

Nužudęs 76 žmones, dauguma kurių – jauni Norvegijos Darbo partijos nariai, dešiniųjų pažiūrų fanatikas Andersas Behringas Breivikas paprašė, kad jį gintų Oslo advokatas Geiras Lippestadas.

G. Lippestadas yra gerai žinomas Norvegijoje, nes gynė kaltinamąjį žmogžudyste dėl rasinės neapykantos. Tačiau atrodo, kad A. B. Breivikas nežinojo, jog G. Lippestadas yra Darbo partijos narys – partijos, kurios rasinės tolerancijos ir kultūrų įvairovės politikos žudikas nekenčia.

REKLAMA

A. B. Breiviko advokatas G. Lippestadas (nuotr. SCANPIX)A. B. Breiviko advokatas G. Lippestadas (nuotr. SCANPIX)

„Kažkas turi atlikti šį darbą“, – sakė G. Lippestadas, kitą dieną po penktadienio išpuolių gavęs prašymą ginti nusikaltėlį. Advokatas atskleidė, kad prieš apsispręsdamas imtis bylos svarstė maždaug 12 valandų. Jis sakė pasitaręs su šeima, draugais bei kolegomis ir nusprendęs, kad turi imtis šios bylos, jei tiki demokratija. G. Lippestadas mano, kad A. B. Breivikas nežinojo apie jo ryšius su Darbo partija.

Norvego žudiko A. B. Breiviko ryšiai su Britanija nepatvirtinti

Norvegijos vidaus žvalgybos vadovė atskleidė, kad kol kas nerasta įrodymų, siejančių Andersas Behringas Breivikas su Jungtinės Karalystės dešiniaisiais ekstremistais, praneša BBC.

REKLAMA

A. B. Breivikas, kuris prisipažino penktadienį surengęs sprogimą ir ginkluotą išpuolį, rašė, kad prieš devynerius metus buvo susitikęs su Britanijos dešiniųjų grupuotėmis.

Norvegijos vidaus žvalgybos vadovė Janne Kristiansen sakė mananti, jog išpuolius jis įvykdė vienas.

„Šiuo metu galiu pasakyti: neturime įkalčių ir ženklų, kad jis yra didesnio judėjimo narys ar kad turėjo ryšių su kitomis grupuotėmis; neturime ir įkalčių, rodančių tokių grupuočių egzistavimą“, – sakė J. Kristiansen.

Ji tvirtino nemananti, kad A. B. Breivikas yra psichiškai nesveikas, kaip sako jo advokatas. Ji A. B. Breiviką apibūdino kaip viską apskaičiuojantį ir blogą žmogų, kuris siekia būtį dėmesio centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. B. Breiviko advokatas Geiras Lippestadas sakė, kad dar anksti pasakyti, ar jo klientas teisme sieks būti pripažintas nepakaltinamu, nors „iš visos bylos matyti, kad jis yra psichiškai nesveikas“.

„Jis tiki, kad kariauja, ir mano, kad kariaujant galima daryti tokius nusikaltimus ir neprisiimti kaltės“, – sakė advokatas.

Norvegijos policija pradėjo skelbti išpuolių aukų pavardes. Keturi vardai jau paskelbti ir tikimasi, kad ketvirtadienį bus paskelbta daugiau.

Taip pat skaitykite:

Norvegijos tragedija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų