REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai vasario mėnesį Lisos Marion kambariokai išsikraustė iš jos buto Toronte, ji pradėjo ieškoti kitų nuomininkų. Vietoje vieno ar dviejų nuomininkų, ji rado net 30 žmonių, norinčių apsistoti jos bute. Panelė Marion (26) naršė „airbnb.com“ tinklalapyje, kuris supaprastina paieškos procesą iki atskirų kambarių nuomos. Svetainė netikėtai pasiūlė jai nakvynės su pusryčiais ieškančio nuomininko, kuris už paslaugą buvo pasiruošęs mokėti 1 800 Amerikos dolerių per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

„Gauta pinigų suma padengiu visus komunalinius mokesčius ir man dar šiek tiek lieka, - „New York Times“ sakė ji. – Iš likusių pinigų galėjau atnaujinti savo namus, nudažyti sienas ir nusipirkti naujų baldų“.

REKLAMA

„Airbnb“, nuomos kompanija, siūlanti ne tik kambarių, butų, bet ir namų nuomą, per naktį apgyvendina iki 10 000 svečių.

Kitos įmonės, tokios kaip „Wimdu“, „9flats“, „Roomarama“ ir „iStopOver“ taip pat teikia panašias paslaugas ir tikisi pasipelnyti iš trumpalaikių nuomininkų sutarčių. Šios kompanijos tikina, kad padeda šeimininkams, tokiems kaip panelė Marion, tapti mikroverslininkais, tuo pačiu suteikdami galimybę turistams pamatyti, kaip gyvena žmonės Japonijoje ar  Los Andžele.

REKLAMA
REKLAMA

„Supratome, kad daugelis žmonių, sudarę sutartį su „Airbnb“ geba užsidirbti pragyvenimui, - sako 2008 metais drauge su kolegomis Joe Gebbia ir Nathan Blecharczyk „Airbnb“ kompaniją įkūręs, Brian Chesky. – Šiandien tai tapo vyraujančia kryptimi.“

Tie, kurie sutinka priimti nepažįstamuosius savo namuose, turi būti pasiruošę ne tik keisti rankšluosčius. Išnuomodami kambarį, šeimininkai rizikuoja susidurti su problemomis, jei, pavyzdžiui, jo kaimynai praneš atitinkamoms organizacijoms, apie nelegaliai nuomojamus kambarius. Pasak pastatų priežiūros departamento, tokios trumpalaikės nuomos sutartys yra nelegalios tik Niujorko mieste. Nuo praėjusių metų gauta iki 483 kaimynų ir kitų bendrasavininkų nusiskundimų apie šią nelegalią veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesą sakant, yra ir neprognozuojamų nuomininkų. Pasak panelės Marion, vienas svečias pavogė iš jos viskio butelį ir išgėrė jį vonioje (vėliau jis atėjo su gėlėm atsiprašyti). Kitas šeimininkas iš Bushwick regiono nebuvo patenkintas, kai grįžęs iš atostogų, rado pilną šiukšlių dėžę su pradėjusiomis pūti atliekomis. Svečiai, žinoma, taip pat turi ką papasakoti. Vienas „Airbnb“ klientas nuomojosi kambarį Manhatane  ir pasakojo, kad šeimininkas iki išnaktų žiūrėdavo televizorių lovoje, kurioje turėjo miegoti nuomininkas.

REKLAMA

„Airbnb“ norėdama sumažinti tokio neadekvataus elgesio atvejus, skatina šeimininkus ir klientus palikti atsiliepimus, panašiai kaip tai žmonės daro „eBay“ tinklalapyje. Vartotojai, kurie naudojasi „Facebook“ svetaine gali prisijungti prie „Airbnb“ grupės ir matyti potencialius nuomininkus bei šeimininkus ir atsiliepimus apie juos. Beje, šeimininkams leidžiama svečių prašyti užstato, kuris nebūtų gražinamas tik tuo atveju, jei kas nors būtų sugadinta ar sukeltos kitos problemos.

Kiekvienas apsilankęs „Airbnb“ svetainėje, gali surasti nuomojamas vietas jo/jos mieste. Jei išsirinkote jums patinkantį kambarį, svetainė automatiškai nusiunčia užklausą šeimininkui apie kambarį ir jo tikslią vietą. Tuomet nuomininkas gali apmokėti nuomos sumą kreditine kortele ar „PayPal“ paslauga. „Airbnb“ laiko pinigus iki tos dienos, kol svečių registracija yra patvirtinama. Kompanija pasipelno tik iš rezervacijos mokesčio.

REKLAMA

„Airbnb“ ir jų konkurentų fanai tikina, kad apsistoję nepažįstamųjų namuose jie ne tik sutaupo keletą dolerių, kuriuos sumokėtų už paslaugas viešbutyje, bet ir turi galimybę susipažinti su gyvenamojo regiono vietovėmis.

Zoelee Worsley (34) pasakoja, kad per paskutinę kelionę į Los Andželą ji su savo vyru negalėjo rasti nei vieno viešbučio, kuris būtų netoliese įdomių, lankytinų vietų. Būdami Los Andžele savo butą Londone jie išnuomojo ir tokiu būdu padengė kelionės išlaidas. „Nemanau, kad dar kada nors apsistosiu viešbutyje“, - sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Airbnb“ įkūrėjai tikina, kad jie tik papildo viešbučius ir suteikia turistams daugiau maršrutų, tokių kaip Niujorkas. Žinoma, tokie nuomininkai apeina tam tikrus mokesčius ir saugumo reikalavimus, kuriuos privalo atitikti kiekvienas viešbutis.

Niujorkas, vis dėlto, stengiasi suvaldyti tokį elgesį. „Miestas nenori, kad gyvenamųjų pastatų kambariai taptų viešbučio kambariais“, - sako Kathleen McGee. „Airbnb“ teigia, kad žmonės perkantys iš jų paslaugą, yra atsakingi už savo elgesį ir turi būti tikri, kad nepažeis vietinių įstatymų. „Mes nesame kvalifikuoti brokeriai, mes tiesiog parduodame paslaugas“, - sako ponas Chesky.

REKLAMA

*****

„Airbnb“ veikla prasidėjo San Fransiske, kai vienos konferencijos metu įkūrėjai nusprendė išnuomoti buto kambarį porai žmonių. Nuo to laiko, jie atidarė globalinę rinką su bene 100 000 nuomojamų vietų sąrašu, apimdami net ir tokias egzotines vietas kaip Graikija ar Fidži salos.

Naujoji „Airbnb“ 112 milijonų Amerikos dolerių investicija į „Andreessen Horowitz“ ir „Digital Sky“ technologas suteikia kompanijai milijardo Amerikos dolerių vertę. Pinigus kompanija planuoja investuoti į naujų nuomojamų vietų plėtrą visame pasaulyje.

REKLAMA

„Sequoia Capital“ kapitalistas, Gregas McAdoo, kuris nuo pat pradžių palaikė „Airbnb“ idėją, sakė, kad taip padarė todėl, kad kambarių nuomos paslaugos su laiku populiarėja, o vartotojai yra subrendę ir žinantys, ko nori. „Jei vieną dieną priėmėme žmogų ir išnuomojome jam pripučiamą čiužinį, šiandien jis gali būti vedęs ir sugrįžti pas mus su visa šeima, ieškodamas geresnės vietos apsistoti“, - sako jis.

Pagal Jenna Wortham, nytimes.com

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų