REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sėdimas darbas gali būti kur kas pavojingesnis nei anksčiau galvojote. Daugybė darbų, kuriuos kasdien atliekate darbe, gali jus po truputį žaloti ir būti daugelio fizinių ir  protinių sutrikimų priežastimis.

REKLAMA
REKLAMA

1. Sėdėjimas prie stalo visą dieną

Ilgi sėdėjimo periodai žalingi jūsų kūnui. Nuolatiniai raumenų skausmai, laikysenos sutrikimas - tai tik pradžia, tačiau iš tiesų tai gali paskatinti ankstyvą mirtį. Jūs visada būsite didesnėje raumeninių ir kaulinių audinių sutrikimų, nutukimo, diabeto, vėžio ir širdies ligų pavojaus grupėje.

REKLAMA

2. Blogas oras jūsų darbo vietoje

Aplinkos apsaugos valdyba tai vadina „nesveiko pastato sindromu“. Oras pastate gali būti iki 100 kartų nešvaresnis nei lauke, o jūs kasdien kvėpuojate nesveikomis dujomis ir chemikalais. Blogiausia, kad jos niekur neišsisklaido, o nuolat sklando pastato, kuris yra prastai prižiūrimas, viduje.

3. Spausdintuvai ir kopijavimo aparatai

Kopijavimo aparatai, kurių filtrai nėra keičiami periodiškai, yra potencialūs mirtino ozono šaltiniai. Tai gali sukelti krūtinės ląstos skausmą ir jos veiklos sutrikimą. Lazeriniai spausdintuvai savyje taip pat turi kenksmingų dalelių, kurios, patekusios į jūsų kvėpavimo takus, o iš jų į kraują, gali sąlygoti daugelį plaučių ligų sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA

4. Daug laiko praleidžiate prie kompiuterio

Daugelis žmonių, kurie darbo vietoje naudojasi nešiojamuoju kompiuteriu,  patiria odos problemų, atsirandančių nuo karščio, ypač jei kompiuterį laikote ne ant stalo, o ant kelių. Niujorko universiteto mokslininkai nustatė, kad nešiojamieji kompiuteriai vyrams gali sutrikdyti normalią kapšelio temperatūrą, o tai savo ruožtu paveikti spermos kiekybę.

5. Dirbate 10 valandų per dieną

Europos tyrėjai nustatė, kad žmonės, dirbantys po 11 ir daugiau valandų turi 60% didesnę riziką išsivystyti širdies, kraujagyslių problemoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Nepaliaujamas žiūrėjimas į kompiuterio ekraną

Nors kompiuteriai ir nespinduliuoja radiacijos, ilgas žiūrėjimas į ekraną gali sukelti regėjimo problemų, kai kurios iš jų, tiesą sakant, yra laikinos. Be to, jums gali atsirasti galvos skausmai bei migrena.

7. Per didelis patalpos apšvietimas

Labai ryškus patalpos apšvietimas taip pat gali sąlygoti daug sveikatos sutrikimų. Per didelį apšvietimą mūsų organizmas traktuoja kaip tamsą, o tai gali sujaukti mūsų biologinį laikrodį. Tai gali sukelti nuovargį, stresą, kraujospūdžio svyravimus ir padidinti vėžio riziką.

REKLAMA

8. Galutinis terminas

Pasak „Science Daily“, griežti galutiniai terminai, iki kurių reikia užbaigti ar pristatyti tam tikrus darbus gali sukelti stresą ir sutrikdyti atmintį. Tokia įtampa gali trukti savaitę ar net mėnesį.

9. Nuobodulys

Pasak mokslininkų, nuobodulys gali sutrumpinti jūsų gyvenimą. Londono Universiteto kolegijos tyrimai parodė, kad žmonės, dažnai besiskundžiantys nuobodžiaujantys, padidina savo ankstyvos mirties ir širdies priepuolio tikimybę.

10. Purvina klaviatūra

Klaviatūra gali būti puiki vieta veistis bakterijoms. Mikrobiologai nustatė, kad klaviatūroje, kuria naudojamasi nuolat, gali būti susikaupę 5 kartus daugiau bakterijų ir nešvarumų nei, pavyzdžiui, vonioje. Tokios bakterijos kaip e.Coli, koliformai ir stafilokokai gali sukelti daugybę ligų ir infekcijų.

REKLAMA

11. Kitos mikrobų veisimosi vietos

Ne tik klaviatūra yra baterijų veisykla. Durų rankenos, čiaupas prausykloje, lifto ir spausdintuvo mygtukai yra nuolat liečiami daugybės žmonių, o tai savo ruožtu sudaro sąlygas veistis mikrobams ir bakterijoms. Yra tokių rūšių mikrobų, kurie gali sukelti mirtinas ligas.

12. Teksto rinkimas

Dažnas spausdinimas, darbas klaviatūra ar spausdinimo mašinėle sukelia riešo tunelio sindromą (CTS). Jūsų riešas tampa skausmingas ir jaučiama nuolatinė įtampa. CTS gali išvystyti nervų ir raumenų ligas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13. Naudojimasis kompiuterio pele

Jei jūsų pelė visą dieną išlieka tame pačiame taške jūs galite būti linkęs į pasikartojantį įtampos sutrikimą (RSI). RSI atsiranda tada, kai jūsų rankos sausgyslės būną įtemptos ilgą laiką.

14. Naudojimasis išmaniuoju telefonu

Žmonės, kurie išmaniaisiais telefonais naudojasi net tada kai reikia pasitikrinti ar atrašyti į elektroninio pašto laiškus gali išvystyti nykščio sindromą, kuris yra vienas iš RSI tipų. Skausmas gali būti toks didelis, kad apims riešą ar net visą galūnę.

15. Greitas maistas pietums

Daugelis žmonių, dirbančių ofisuose dažnai užkandžiauja ir pietums renkasi greitą, nesveiką maistą. Porcija nesveiko maisto paprastai turi dvigubai daugiau kalorijų bei oksiduotų riebalų nei įprasto maisto porcija. Tai gali sukelti širdies ligas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų