REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi ekonominiai rodikliai gerėja, išskyrus tas sritis, už kurias atsakinga Vyriausybė, pirmadienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje teigė Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

REKLAMA
REKLAMA

LLRI, atlikęs rinkos dalyvių tyrimą, pateikė 2011 ir 2012 metų ekonomikos prognozę. Joje teigiama, kad ateinančiais metais BVP augs sparčiau, šiemet prognozuojamas 4,9 BVP augimas, kitąmet – 4,6. Taip pat tikimasi, kad ir toliau gerus rodiklius rodys eksportas ir importas. Tačiau nepaisant šių gerųjų žinių, nedarbo, šešėlio ir kainų augimo fronte – nieko naujo: kainos kils greičiau, nedarbas mažės lėtai, o šešėlis ir toliau graso suvalgyti kone trečdalį į valstybės biudžetą turinčių tekėti pajamų.

REKLAMA

Kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ir gelžbetoninis kodeksas

Anot LLRI tyrime apklaustų rinkos dalyvių,  55 ekspertų, kurie neskirstomi pagal atstovaujamas veiklos rūšis, įmones ar regionus, 2011 metų pab. nedarbo lygis išliks aukštas ir sieks 14,6 proc. 2012-ųjų pabaigoje darbo neturės 12,8 proc. darbo jėgos.

„Nedarbas gali dar labiau išaugti, jei bus nuspręsta didinti minimaliąją mėnesinę algą ir apriboti veiklą pagal verslo liudijimus“, - teigė LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl taip lėtai kitąmet turėtų mažėti nedarbas, LLRI prezidentė Rūta Vainienė aiškino, kad rinkoje tvyro neaiškumas, pavyzdžiui, kad ir dėl galimų progresinių mokesčių.

„Įmonės galėtų ir norėtų priimti specialistą, bet dar laukia rudens, aiškumo, ir nepriima. Dar viena problema įmonės, kurios priimtų, tačiau neranda kvalifikuotos darbo jėgos“, - priežastis vardijo R. Vainienė. Ji taip pat metė akmenuką į socialinių išmokų daržą – jos, anot ekspertės, taip pat vis dar yra per didelės ir neskatinančios rinktis darbą. LLRI atstovė kritikavo ir pernelyg griežtą darbo kodeksą : „Darbo kodeksas yra gelžbetoninis, jeigu jo visi laikytųsi, verslas būtų paralyžiuotas“, - teigė R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos šešėlis plečiasi

Tyrimo duomenimis, didele problema Lietuvoje išlieka ir šešėlinė ekonomika. Ji, rinkos dalyvių teigimu, šiemet sieks 29 proc. nuo BVP, o kitąmet sumažės iki 27 proc.

Tyrimo duomenimis, bent dalį savo veiklos šešėlyje šiemet vykdė 45 proc. ūkio vienetų, kitąmet šis rodiklis turėtų sumažėti iki 42 proc.

Apie trečdalį (35 proc.) sudaro cigarečių, degalų ir kitų prekių kontrabanda, kone po ketvirtadalį – neoficialus darbo užmokestis „vokeliuose“ ir nelegalus darbas.

„Matome, kad net trys pagrindinės šešėlio dalys yra didelės mokesčių naštos pasekmė", - aiškino LLRI ekspertas V. Žukauskas.

REKLAMA

Namų ūkių finansinė padėtis gerės, bet augs ir kainos

LLRI prognozuoja, kad vidutinis atlyginimas šiemet turėtų augti apie 4 proc., 2012-aisiais – apie 5 poc. Dar greičiau augs namų ūkių disponuojamos pajamas, jos 2011-aisiais augs dešimtadaliu (apie 11 proc.), 2012 m. – 7 proc.

„Manoma, kad namų ūkių pajamos 2012-ųjų metų pab. pasieks 2007 m. prieškrizinį lygį“, - tyrimo duomenis komentavo V. Žukauskas.

„Pajamos augs, kainos padidės taip pat. Jeigu didelę namų ūkio vartojimo dalį sudarys produktai, kurių kainos auga, tai gali dalį pajamų padidėjimo suvalgyti infliacija, jeigu vartojimo struktūra yra kitokia, tai gali būti ir įtaka kitokia“, - aiškino R. Vainienė, paklausta, kaip šiemet ir 2012 metais keisis žmonių finansinė padėtis.

REKLAMA

V. Žukauskas pridūrė, kad tyrimo duomenys gauti įvertinus atlyginimų augimo ir infliacijos didėjimo rezultatus: „Pagrindinis argumentas yra tas, kad žmonių pajamas auga greičiau negu infliacija, šiais metais prognozuojamas namų ūkių pajamų augimas dešimtadaliu, o infliacijos augimas – 5 proc., iš to ir daroma tokia išvada“.

Tačiau LLRI ekspertai pripažino, kad sektorių analizės, kuriuose auga atlyginimai, institutas neatliko.

„O kur didės į priekį (atlyginimai – aut. past.), apibendrintos informacijos turbūt ir būti negali, nes tai yra rinkos dalyvių savarankiškas sprendimas, kaip jie elgsis“, - sakė R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų