REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškant galimų „Norvegijos skerdiko" Anderso Breiviko, išžudžiusio kone šimtą niekuo dėtų žmonių, poelgio priežasčių, priklausomybės nuo kompiuterinių  žaidimų prielaida daugeliui turbūt pasirodys pernelyg primityvi. Tačiau jos atmesti negalima: kai kurie specilaistai tokią priklausomybę laiko psichikos liga.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešimas apie tai, kad teroristiniais išpuoliais Norvegijoje kaltinamas Andersas Behringas Breivikas kompiuterinį žaidimą „Call of Duty“ rekomendavo kaip įrankį ruošiantis artėjančiam karui su islamu, neabejotinai vėl atnaujins karštus debatus apie galimą žaidimų poveikį pernelyg į juos įjunkusių žmonių psichinei sveikatai.

REKLAMA

A. Breivikas savo „manifeste" rašo, kad kitas kompiuterinis žaidimas „World of Warcraft“, kurį jis nuolat žaisdavo, puikiai pasitarnauja kaip maskuojanti istorija, kuria galima pateisinti laiką, kuris yra praleidžiamas planuojant ataką.

„Aš ką tik nusipirkau „Modern Warfare 2“ žaidimą, – rašė kaltinamasis, prisidengęs anglišku savo pseudonimu Andrew Berwick. – Greičiausiai, tai yra geriausias karinis simuliatorius ir vienas iš populiariausių žaidimų šiais metais. Šis žaidimas man yra tarsi treniruoklis. Žaidžiant jį daugiau ar mažiau galima imituoti realias operacijas.“

REKLAMA
REKLAMA

A. B. Breivikas teigė, kad jis praleido trejus metus rašydamas šiuos manifestus. Pirmaisiais metais jis įnirtingai žaidė „Wolrd of Warcraft“, gyveno „labai asketiškai“ ir nuo visų atsiskyręs. „Aš jaučiu, kad šis periodas buvo reikalingas tam, kad galėčiau atsiskirti nuo „žaidimo“, savo „buvusio lėkšto vartotojiško gyvenimo būdo“ ir pilnai susikoncentruoti ties dabartinėmis problemomis“, – rašė jis.

Šiame kontekste visai kitaip atrodo neseniai paskelbti priklausomybę nuo kompiuterinių žaidimų tyrinėjančio Australijos psichiatro Soumya Basu tyrimo rezultatai. Darvino mieste birželį vykusiame Australijos nacionaliniame psichiatrijos kongrese šis mokslininkas pareiškė, kad priklausomybė nuo kompiuterinių žaidimų ir interneto turėtų būti oficialiai pripažinta šalutiniu psichinės ligos efektu, pranešė „Medblits.com".  Pasak jo,  priklausomybė nuo kompiuterių dažnai maskuoja paauglių psichines ligas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Soumya Basu trejus metus stebėjo šešių pauglių, nenorinčių lankyti mokyklos ir pernelyg įnikusių į kompiuterinius žaidimus, elgesį. Jis nustatė, kad visi šie berniukai kentėjo nuo visos eilės sutrikimų, tarp jų autizmo spektro ir potrauminio streso sutrikimais, o taip pat nuo depresijos ir socialinės fobijos, sakoma pranešime.

Mokslininko teigimu,  Australijos paauglių priklausomybė nuo kompiuterių dažnai slepia psichikos ligas. Jo manymu, tokią priklausomybę reikėtų oficialiai laikyti šalutiniu psichikos ligų poveikiu. „Deja, priklausomybės nuo kompiuterių diagnozė nėra įtraukta į dabartinę diagnozavimo sistemą ir jos naudoti negalime",  – tvirtina psichiatras.

Tačiau S. Basu atkreipia dėmesį, kad kai kurios šalys, tarp jų Pietų Korėja ir Kinija, priklausomybę nuo kompiuterinių žaidimų ir apskritai kompiuterių jau laiko psichikos liga. Jo teigimu, šiuo pavyzdžiu turėtų pasekti ir Australija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų