REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus trauka žvaigždėms savo stiprumu prilygsta instinktui. Kažkam užtenka tuščio paplūdimio ir pilno žvaigždžių dangaus, o kažkas nori tuos pačius vaizdus stebėti pro galingus profesionalius teleskopus.

REKLAMA
REKLAMA

Observatorijų pasaulyje yra labai daug. Vienos jų įdomios lyg muziejai, kitos vertingos savo turima aparatūra, trečios įkurtos nuostabiose vietose. Žurnalas „Forbes“ išrinko 7 atviras visuomenei observatorijas skirtingose pasaulio vietose – nuo Kazachstano iki Arizonos, nuo miškingų ežerų iki senovinio Europos miesto.

REKLAMA

Molėtų observatorija ir etnokosmologijos muziejus (Lietuva, Molėtai)

Molėtų observatorija buvo atidaryta 1969 metais tam, kad pakeistų dvi senas Vilniuje esančias observatorijas, kurių viena buvo įkurta 1753 metais, kita – 1921 metais. Observatorijai buvo pasirinkta atokesnė vieta nuo miesto – šalia Kulionių kaimelio ant poros dešimčių metrų aukščio Kaldinių kalvos. Prieš kelis metus prie observatorijos buvo pastatytas ir etnokosmologijos muziejaus pastatas.

REKLAMA
REKLAMA

Naktiniai stebėjimai vyksta organizuojant muziejui – teleskopas montuojamas ant 45 metrų aukščio bokšto kupolo, o dieniniai saulės stebėjimai įmanomi ir muziejuje, ir observatorijoje.

Roque de los Muchachos observatorija (Kanarų salos, La Palma)

Ši viena svarbiausių šiuolaikinio mokslo observatorijų įsikūrusi 2,4 km aukštyje virš jūros lygio, netoli nacionalinio parko Caldera de La de Taburiente. Teleskopai čia naudojami labai griežtai – tik tyrimams, paprastiems mirtingiesiems jie nepasiekiami.

Tačiau tiems, kurie domisi astronomija ne tik kaip žvaigždžių stebėjimu, o kaip mokslu, apsilankyti čia tikrai verta. Mokėti už įėjimą nereikės, tačiau turite įspėti observatorijos administraciją likus mažiausiai dviem savaitėms iki numatomos vizito datos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tian Šanio astronomijos observatorija (Almata, Kazachstanas)

Bene svarbiausias dalykas, susijęs su šia observatorija, tai vieta, kur ji pastatyta – šalia nuostabaus grožio Didžiojo Almatos ežero. Apsuptas kalnų ežeras nuolat keičia vandens spalvą.

Observatorija yra 2,7 km aukštyje virš jūros lygio, 2,5 km aukštyje nuo ežero. Observatorija atidaryta 1957metais ir kadaise buvo vadinama „Šternbergo vardo valstybiniu astronomijos institutu“ (GAIŠ). Būtent šį trumpinį turėtumėte naudoti, jei norėtumėte, kad vietos gyventojai parodytų kelią iki observatorijos.

REKLAMA

Sonnenborgo observatorija-muziejus (Utrechtas, Olandija)

Prie kanalo stovinti observatorija neatsitiktinai panaši į tvirtovę – jos pastatas – dalis Utrechto bastioninės XVI amžiaus tvirtovės. Observatorija įkurta 1853 metais, kažkurį laiką čia veikė ir Karališkasis Olandijos meteorologijos institutas.

Sonneborgo observatorijoje-muziejuje laikomi vieni seniausių Europos teleskopai. Kadangi tai visuomeninė observatorija, žvaigždžių stebėjimas joje leidžiamas visiems nuo rugsėjo iki balandžio pradžios.

San Pedro slėnio observatorija (Bensonas, Arizona, JAV)

San Pedro slėnyje įsikūrusi ne tik privati observatorija, bet ir astronomijos entuziastų centras. Iki 2010 metų, kol nebuvo pasikeitę observatorijos savininkai, greta buvo ir mažas viešbutis, tačiau naujieji savininkai atsisakė jo ir dabar visi observatorijos lankytojai turi rasti kur prisiglausti gretimame mieste – Bensone.

REKLAMA

Tačiau stebėti žvaigždes čia galima visą parą bet kuriuo metų laiku. Tereikia susimokėti 130 JAV dolerių mokestį.

Astronomijos observatorija Givatayime (Givatayimas, Izraelis)

Ši observatorija viena seniausių ir, tiesą sakant, pagrindinė Izraelyje. Ji 1967 metais pastatyta ant labai žemišką pavadinimą – Kozlovsky – turinčio kalno. Šiandien observatorijos darbuotojai veda įvairaus lygio užsiėmimus – nuo astronomijos paskaitų studentams iki pamokų vaikams.

Kodaikanalo observatorija |(Kodaikanalas, Indija)

Viena iš trijų seniausių pasaulyje saulės observatorijų įkurta pietinėje Indijos dalyje. Observatorija pradėta statyti 1895 metais ant pačios aukščiausios kalvos šiose vietose. Kai tik observatorija, esanti 2,3 km virš jūros lygio, ėmė veikti, čia tuojau pat apsilankė britų mokslininkai. Kartu ši observatorija yra ir muziejus, ir biblioteka. Lankytojams ji atvira vieną ar du kartus per savaitę vakarais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų