REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai Šiauliuose dvi nepilnametės merginos sukapojo savo bendraklasę, prabilta apie ritualinės žmogžudystės versiją, tačiau Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo valdybos viršininko pavaduotojas Eugenijus Metlovas, dirbantis teisėsaugoje  daugiau nei trisdešimt metų metų, tikino: „Laimei, Lietuvoje to dar nėra. Tikrai, nesieju ir Šiaulių atvejo su ritualinėmis apeigomis“.

Pasak jo, būdavę atvejų, kai nužudymai įvykdyti kapinėse, jų prieigose, ten išvartomi paminklai.  Prieš kelis metus žmogžudystė įvykdyta Rasų kapinėse. Radus ten vyro kūną buvo manyta, jog įvykdytas ritualas, tačiau vėliau paaiškėjo, jog žudikas ir auka kartu vartojo alkoholį, paskui tarp jų kilo  kivirčas, per kurį  panaudotas peilis.

REKLAMA
REKLAMA

Pirma priežastis – psichikos sutrikimai

Pernai Radviliškyje prie kapinių rasta nužudyta pusnuogė moteris, greta kriminalistai rado kryžiumi sudėtus akmenukus.  Manyta, jog žmogžudystę įvykdė satanistai, tačiau vėliau paaiškėjo, jog nužudytoji tapo girto vyro auka.

Kai Kaune 2004 metais krantinėje praeivis rado merginos galvą, policija tyrė ir ritualinio nužudymo versiją. Sulaikius įtariamąjį Robertą Ivanovą paaiškėjo, jog vyras turi psichikos sutrikimų, mat sirgo šizofrenija.

Paprastai, anot pareigūnų,  galvos pjaunamos norint nuslėpti aukos tapatybę. Taip pasielgė ir „Tulpinių“ gaujos sėbrai, subjauroję Gedimino ir Valdo Kiesų, jų vairuotojo Alfonso Galmino palaikus.

REKLAMA

Satanistinis pavojus

Buvęs sostinės Nusikaltimų tyrimų skyriaus viršininkas Viktoras Braknys prisiminė, jog prieš kelis metus didelį nerimą kėlė sektos, kurių veikla privedė prie savižudybės kelis jaunuolius.

Anot komisaro, 2004 metais į policiją kreipėsi šešiolikmetės tėvas, kuris teigė, jog satanistų sektos atstovė kalbino jo dukrą atvykti  į kapines, persipjauti venas ir leisti kitiems gerti jos kraują.

Vyriškis teigė, jog ateiti į Bernardinų kapines dukrą kalbino tamsiais rūbais pasidabinusi mergina. Nurodytą dieną ir valandą į kapines nuvykus pareigūnams ten niekas neaptiktas, tačiau dėl kurstymo nusižudyti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Psichikos ligonių auka

Incidentai, siejami su satanistų veikla, pastebėti ir Klaipėdoje. 2003 metais laukymėje sumuštas ir mirtinai subadytas peiliu 24 metų Andrejus Arpentijus.

Policija sulaikė du draugus, kurie tikino jaunuolį njužudę religiniais sumetimais. Aiškino, jog jis, kaip satanistas, privalo nužudyti krikščionį. Į nužudytojo A. Arpentijo kišenes jie prigrūdo religinių paveikslėlių, stačiatikų ikoną ir kryžių.

Vėliau paaiškėjo, jog abu įtariamieji serga psichikos ligomis.

„Sektų įtaką darant panašius nusikaltimus yra didelė, jų veiklą stebi Valstybės saugumo departamentas (VSD)“, - sakė V. Braknys.

Anot jo, žmogų itin lengvą priversti nužudyti kitą darant jam psichologinę įtaką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sektos „plauna“ smegenis

Su šiais teiginiais sutiko ir buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus. Pasak jo, ypatingas sektų klestėjimas vyko Lietuvoje 1997 - 1999 metais. Tuomet sektantai darė stiprią įtaką jauniems žmonėms.

„Į mūsų tarnybą kreipėsi nemažai tėvų, susirūpinusių savo atžalų elgesiu. Ypatingai stipri sekta veikė Visagine, tačiau tais laikais nebuvo sukurtas įstatyminis mechanizmas, kuriuo būtų galima kovoti su sektų veikla. Tačiau galėjome tik stebėti“, - prisipažino M. Laurinkus.

Anot jo, Visagine nepilnamečiai buvo rimtai žalojami psichologiškai, sektos nariai planavo masinį vaikų išvežimą į „Dievo namus“, vertė vartoti narkotikus, haliucinogeninius preparatus.

Dauguma žmonių, priklausančių sektoms, iki šiol laikomi dingę be žinios. Policija tyrė ne vieną savižudybės atvejį.

Daug rupesčių pridarė ir satanistai, nevengiantys ritualų su kraujo gėrimu. Gauta duomenų, jog jaunuoliai pjovėsi venas ir gerdavo vienas kito kraują.

„Dabar, kai veikia įvairūs socialiniai tinklai, tėvai turėtų būti ypač atidūs, mat įvairiuose sektantų forumuose taip pat galima priversti žmogų nužudyti kitą arba nusižudyti pačiam“, - įspėjo buvęs saugumiečių vadovas.

REKLAMA

Sektantų raktas – psichologinė manipuliacija ir narkotikai

Panašios nuomonės laikosi sostinės Psichologijos ir psichoterapijos centro „InVito“ klinikinis psichologas Andrius Kaluginas, mokantis žmones nepasiduoti kitų manipuliacijoms.

„Manipuliuojant nesubrendusio jauno žmogaus psichika galima priversti padaryti bet ką - apiplėšti banką arba nužudyti kitą žmogų. Sektose veikia itin geri psichologai, galintys priversti paklusti jų valiai ne tik bendraujant gyvai, bet ir per socialinius tinklus. Kai kuriose aukos verčiamos vartoti psichotropinius preparatus“,  - tikino A. Kaluginas.

Paprastai greičiau įtakai pasiduoda psichologiškai palūžę paaugliai, kuriems stinga dėmesio, bendravimo su tėvais, meilės ir šilumos, jie dažnai jaučiasi vieniši.

Sektų psichologai įteigia, jog žmogui pagelbės  kiti sektos nariai, kurie, esą, dabar viena šeima.

REKLAMA

Ragina apsivalyti

Į sektantų rankas patekę žmonės tampa subtilios psichologinės manipuliacijos aukomis, teigia psichologas,  ypač, jeigu jaučiasi vieniši, sutrikę, negali išspręsti finansinių problemų: „Tokius galima lengvai priversti parduoti butą, atiduoti santaupas, veltui dirbti, nusižudyti ar nužudyti kitą“.

„Praplauti smegenis“, anot A.Kalugino įmanoma bendraujant įvairiuose socialinių tinklų forumuose. Ten įteigiama, jog norint apsivalyti, reikia atlikti kokį nors ritualą. Tik tai atlikus jaunuolis taps pilnaverčiu kokio nors judėjimo ar sektos nariu.

„Anksčiau egzistavo satanistų tinklapis, skatinantis jaunimą elgtis destruktyviai, niekinti katalikų religiją“, - dalijosi žiniomis psichologas.

Taip psichologiškai paveiktus žmones lengva priversti dirbti tik už sriubos lėkštę, juos lengva privesti prie savižudybės, paskatinti nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tampa vergais

Vienas A. Kalugino pacientas skundėsi, jog jo žmona ir vaikai priklauso sektai ir jis bejėgis juos iš ten ištraukti. Galop vyras, nenorėdamas prarasti šeimos, pats atėjo į sektą, pradėjo gyventi bendruomenėje, dirbo tik už valgį.

„Į sektą ar kitą bendruomenę patekti labai lengva, tačiau ištrūkti iš jų gniaužtų beveik neįmanoma. Retas atvejis, kai žmonėms pavyksta atsikratyti priklausomybės. Neveltui JAV yra taip vadinamų išėjimo psichologų, padedančių žmonėms praregėti ir grįžti į normalų gyvenimą“,  - tikina A.Kaluginas.

Dažniausiai, anot jo, kalti būna tėvai, manantys, jog atžalai bus geriau, kai priklausys kokiam nors judėjimui ar sektai: „Tai geriau už narkotikus ar alkoholį, vaikai nesišlaisto gatvėmis“. Taip galvoja tėvai, tačiau, kai susirūpina, būna jau vėlu".

Vaikai jau buna paversti zombiais, jie priversti aklai vykdyti žiaurius ritualus, sektos nariai gąsdinami ir terorizuojami. Neveltui, anot A.Kalugino, kuriami propaguojantys kurias nors sektas filmai, kuriamos laidos, knygos, kurios reklamuojamos socialiniuose tinkluose.

REKLAMA

KGB užkirsdavo kelią sektoms

Anksčiau KGB propagandos skyriuje dirbęs Aleksandras K. teigė, jog kovai su sektomis buvo mestos geriausios pajėgos: „Įvairių sektų nariai stengėsi pakliūti į SSSR, tačiau jiems kelias buvo užkertamas. Daugybė agentų stebėjo sektantų judėjimą, jie buvo priskirti rizikos grupei“.

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje Lietuvoje pasirodė pirmieji satanistinio judėjimo atstovai, kurie vertė jaunimą atlikti įvairių ritualų, užfiksuota nemažai nužudymu, savižudybių.

Aleksandras K. prisiminė atvejį, kai religinės euforijos apimtas vilnietis nužudė žmoną, vaikus ir savo motiną. Jis gydytas psichiatrijos ligoninėje.

Kai kurie sektantai verbuodavo mokinius ir jų tėvus mokyklose, tiesiog gatvėje. Vėliau sektantai išėjo iš pogrindžio, jų galima buvo pamatyti gatvėse kalbinančius žmones.

Taip pat skaitykite:

Septyniolikmetės nužudymas atskleidė valstybės puvėsius

Šiauliuose dingusios gimnazistės kūnas rastas padalintas į kelias dalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų