REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čekija parėmė Lietuvą, protestuojančią prieš M.  Golovatovo paleidimą Austrijoje

Ketvirtadienį Čekija parėmė Lietuvą, protestuojančią prieš Austrijos valdžios sprendimą paleisti buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą, kuris 1991 metais vadovavo televizijos bokšto šturmui Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

„Asmenys, atsakingi už kitų žmonių mirtį diktatūrų laikais Vidurio ir Rytų Europoje, turi stoti prieš teismą. Teisingumo vardan moralinė kiekvienos Europos valstybės pareiga tokiais atvejais yra bendradarbiauti“, – sakoma oficialiame Čekijos URM pareiškime.

REKLAMA

„Čekijos diplomatijos vadovas Karelas Schwarzenbergas šiuo klausimu kalbėjosi telefonu su Lietuvos užsienio reikalų ministru Audroniu Ažubaliu ir parėmė Lietuvos poziciją“, – sakė naujienų agentūros ČTK cituojamas Čekijos URM atstovas spaudai Vitas Kolaras.

Anksčiau Lietuvą parėmė Latvija ir Estija.

A. Ažubalis dėkoja Čekijai už solidarumą

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis padėkojo Čekijos užsienio reikalų ministrui Karelui Schwarzenbergui už laiku pareikštą Čekijos paramą Lietuvos pozicijai dėl Austrijos valdžios sprendimo paleisti pagal Europos arešto orderį sulaikytą Sausio 13-osios bylos įtariamąjį.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuoširdžiai dėkoju už svarbią paramą mūsų teisėtam ir morale paremtam siekiui atkurti istorinį teisingumą ir nubausti tuos, kurie dalyvavo karo nusikaltimuose ir nusikaltimuose žmogiškumui“, – rašome A. Ažubalio laiške Čekijos diplomatijos vadovui.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, tokia Čekijos pozicija yra Europos solidarumo pavyzdys.

Austrijos skubotą sprendimą paleisti įtariamąjį A. Ažubalis ir K. Švarcenbergas ketvirtadienį aptarė per pokalbį telefonu. Čekijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad asmenys, atsakingi už diktatoriškų režimų nusikaltimus Vidurio ir Rytų Europoje, turi stoti prieš teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moralinį imperatyvą patraukti atsakomybėn įtariamuosius Sausio 13-osios žudynėse pabrėžė ir Europos Sąjungai šiuo metu pirmininkaujančio Lenkijos vadovybė.

„Asmenys, atsakingi už tragiškus 1991 metų sausio 13 dienos įvykius, turi būti pelnytai nubausti“, – teigiama Lenkijos užsienio reikalų ministerijos komentare Austrijos žiniasklaidai. Lenkijos teisingumo ministras Krzysztofas Kwiatkowskis interviu Austrijos dienraščiui pareiškė, kad žvelgti į Sausio 13-ąją reikia ne tik iš teisinės, bet ir iš moralinės perspektyvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų