REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga paskelbė karą trims pagrindinėms reitingų agentūroms: „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus vos savaitei po Portugalijos reitingo sumažinimo, agentūra „Moody's“ sumažino Airijos skolinimosi reitingą iki „spekuliacinio“ lygio ir įspėjo, kad šaliai tikriausiai prireiks dar vieno finansinės paramos paketo.

REKLAMA

Airijos vyriausybė, siekianti grįžti į kapitalo rinkas 2013-aisiais, kai baigsis turima ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteikta finansinė parama, teigia, kad toks „Moody's“ sprendimas prieštarauja kitų reitingų agentūrų įvertinimams.

„Mes darome viską, ką galime, kad pagerintume padėtį, o pažangą gali matyti visi“, – teigiama Airijos finansų departamento pranešime.

Europa supyko

Nepasitenkinimas reitingo agentūrų veikla Europoje auga kaip ant mielių. ES vidaus rinkos ir paslaugų komisaras Michelis Barnieras pagrasino nutraukti trijų pagrindinių beveik 90 proc. reitingų rinkos sudarančių reitingų agentūrų savavaliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Jo kolegė komisarė Viviane Reding sakė, kad reitingų agentūrų kartelis turėtų būti sugriautas, nes jos siekia nuspręsti Europos ir jos bendros valiutos likimą.

„Stebina, kad agentūros sumažina valstybės reitingą prieš tai neįspėdamos. Negalima valstybę vertinti kaip bendrovę ar produktą. Tai problema. Mes ją analizuojame“, – taip M. Barnieras atsiliepė apie agentūros „Moody's“ sprendimą sumažinti Portugalijos reitingą ir įvardyti ją naująja Graikija. Pasak jo, tai panašu į egzekuciją be pasigailėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrijos atstovai įsitikinę, kad problema ta, kad nė viena agentūra nėra europietiška, todėl nesuvokia euro zonos specifikos.

M. Barnieras pažadėjo, kad lapkritį paskelbs apie griežtas priemones, skirtas agentūrų galiai sumažinti. Jos būtų priverstos pagrįsti savo sprendimus, t.y. atskleisti analizės detales ir kriterijus.

Jau ne tik aukšto rango ES pareigūnai, bet ir vis daugiau paprastų piliečių klausia: kodėl privačiam verslui priklausančios agentūros turi galią lemti šalių likimus?

Anachronizmas

AAA – toks didžiausias kreditų patikimumo vertinimas, kurį Graikija buvo gavusi vos prieš metus (2010 metų kovą). Jo nusmukimas iki žemiausio CCC, daugelio kritikų akimis, liudija ne ką kitą, kaip abejotiną reitingų agentūrų patikimumą.

REKLAMA

Pastarųjų dešimtmečių anachronizmu reitingų agentūras pavadino Thomas Straubhaaras, Hamburgo tarptautinės ekonomikos instituto direktorius. Praėjusią savaitę jis ragino imtis priemonių prieš jų įtaką. Vokietijos ekonomisto, susijaudinusio dėl Graikijos ir Portugalijos reitingų sumažinimo, nuomone, Amerika primeta Europai savo taisykles, kurios pastarajai netinka. Jo pasisakymas sutampa su José Manuelio Barroso, Angelos Merkel ir kitų politikų nuomone, kad Europa turi susikurti savą reitingavimo sistemą.

Konkurencija ir interesai

Konkurencijos stygius dažniausiai yra pagrindinis veiksnys, lemiantis reitingo agentūrų viešpatavimą. Trijulės pasaulinio dominavimo pasekmė yra neįtikėtinai aukšta reitingavimo kaina, palyginti su jų abejotina kokybe.

REKLAMA

Šiomis dienomis reitingų agentūrų kritikai dažniausiai kalba apie skaidrumo stoką. Tuo tarpu agentūrų atstovai aiškinasi, kad patikimumo vertinimas susideda iš dviejų pagrindinių komponentų: kokybinės ir vertybinės analizės. Kokybinė analizė didžia dalimi liečia bendrovės (ar šalies) finansinius rodiklius, antroji apima įmonės (arba šalies) valdymo, jos konkurencingumo tam tikroje šakoje tyrimą, prognozuojamą tam tikros šakos augimą, jautrumą įstatymų pakeitimams, darbo rinkos padėtį ir technologines permainas.

Tačiau kritikai čia įžvelgia interesų konfliktą. Juk reitingų agentūroms dažniausiai už paslaugą moka klientas, suinteresuotas teigiamu įvertinimu, o ne investuotojai, kurie tikisi teisingos informacijos. Todėl kyla įtarimų, kad emitentas – juridinis asmuo, siūlantis leisti ar leidžiantis savo vertybinius popierius, – yra priverstas už geresnį įvertinimą mokėti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatsitiktinai tarp emitentų įsigaliojo reitingų pirkimo praktika, kai perkama kelių agentūrų paslauga, o tuomet pasirenkamas palankesnis vertinimas. Tai nemažai kainuoja. Kaip ir konsultavimo paslaugos, kurias už palankius vertinimus neretai iš šių agentūrų įsipareigoja nusipirkti klientai.

Skandalai

Su nepagrįstais agentūrų vertinimais susiję skandalai kyla ne tik per pastarąją krizę. Pavyzdžiui, Tailandas gavo labai palankų įvertinimą likus penkiems mėnesiams iki Azijos krizės, o „Enron“ prarado palankius reitingus likus vos kelioms dienoms iki bankroto.

AIG vadovas 2008 metų rugpjūtį kolegą iš investicinio banko „JPMorgan Chase“ informavo, kad „reitingų agentūra pažadėjo palaukti su AIG kredito vertinimo sumažinimu dar mėnesį”. Šis pokalbis įvyko likus beveik trims paroms iki reitingų kritimo iki „spekuliacinio“ lygio, kuris baigėsi 85 mlrd dolerių dydžio vyriausybės parama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų