REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių savivaldybėje – sprogusios bombos įspūdis. Su politikų palaiminimu Daušiškių kapinėms galėjo būti iššvaistyti beveik 9 milijonai litų, jau neskaičiuojant kitų Savivaldybės projektų, kuriems neteisėtai išleisti milijonai litų. O su šimtamilijoninių skolų kupra ir išpūstu biudžetu normali bendrovė jau būtų bankrutavusi.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių naujienoms“ pavyko gauti kruopščiai slėptas Savivaldybės auditorių išvadas.

Išvadas – slėpė

Šiaulių savivaldybės kontrolierius Arvydas Ušeckas balandžio mėnesį auditorėms Daivai Kerutienei ir Ingai Šimkūnaitei pavedė įvertinti Savivaldybės skolas. Birželio viduryje ataskaita jau buvo baigta, o apie šokiruojančius pažeidimus A. Ušeckas informavo miesto vadovus. Panašu, kad miesto vadovai nusprendė apie tai patylėti. Nors praėjo lygiai mėnuo, išvados taip ir liko nepaviešintos. O pradėjus domėtis „Šiaulių naujienoms“, Savivaldybėje kilo sąmyšis.

REKLAMA

Mero Justino Sartausko patarėjas Tomas Petreikis nuskubėjo pasitarti su miesto meru ir administracijos direktoriumi Vladu Damulevičiumi. Redakcijai pradžioje bandyta pakišti antraeilį raštą, tačiau vargais negalais pavyko išsireikalauti penkiolikos puslapių dokumentą, kuris šokiravo ir visko mačiusius politikus.

Išvados dėl kapinių – žudančios

Skaitant auditorių išvadas apie planuojamas Daušiškių kapines rėžiama, kad galėjo būti iššvaistyta 8,8 milijono litų. Auditorės atkreipė dėmesį į šių metų vasario mėnesį parengtą Daušiškių kapinių galimybių studiją. Joje kaip alternatyva įvardijama galimybė kapines įrengti kitoje vietoje ir tam būtų reikėję tik 3 milijonų litų. Tačiau pinigai už išpirktą žemę – 8,8 milijono litų – paskubomis sumokėti pernai. Kitaip tariant, Savivaldybė pirmiau išpirko žemę, o tik po to parengė galimybių studiją, kurioje paaiškėjo, kad už žemes permokėta.

REKLAMA
REKLAMA

Auditorės teigia šio sprendimo teisėtumo nevertinusios, tačiau pažymėjo: „8,8 milijono litų paskolų lėšų 2010 metų birželio-rugpjūčio mėnesiais sumokėta žemės savininkams, o detaliojo plano rengimo procedūros yra sustabdytos ir nėra aišku, kada jis bus iš naujo patvirtintas, kyla klausimas dėl lėšų panaudojimo efektyvumo ir rezultatyvumo (už paskolas jau mokamos palūkanos)“.

Be to, minėta paskola nebuvo įtraukta į apskaitą, tad dirbtinai sumažėjo Savivaldybės skolų našta.

Skolos išaugo dvigubai

Auditorės konstatuoja, kad per pastaruosius porą metų Savivaldybės įsiskolinimai išaugo dvigubai. Ir, lyginant su biudžetu, Šiauliai – viena iš labiausiai praskolintų šalies savivaldybių. Miesto biudžetas, kuris dabar aiškėja, kad yra išpūstas, „ant popieriaus“ - apie 220 milijonų litų. Buvusio mero Genadijaus Mikšio valdymo era baugėsi daugiau kaip 170 milijonų litų skola – tiek Savivaldybė buvo skolinga baigiantis 2010-iesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikra padėtis – nutylima

Paaiškėjo, kad tikroji informacija apie skolas Savivaldybėje slepiama jau seniai. Reali kreditorinė situacija neatsispindi nei Tarybos patvirtintame miesto biudžete, nei kituose Savivaldybės dokumentuose. Neteisingą informaciją, kuri skolas „sumažina“, mėginta pateikti ir auditorėms. Pavyzdžiui, biudžetinių įstaigų pateikta informacija apie skolas neatitiko „Šiaulių energijos“ pateiktų duomenų. Įstaigos skolas „sumažino“. Be to, paaiškėjo, kad šildymui skirtus pinigus išleido ne pagal paskirtį.

REKLAMA

Todėl Savivaldybės kontrolierius A. Ušeckas Savivaldybės direktorių paragino ateityje auditoriams pateikti tikslią ir išsamią informaciją.

Skolos pabrangins šildymą

„Šiaulių energijai“ per pastaruosius trejus metus biudžetininkai skolas užaugino nuo 8 milijonų litų iki 19 milijonų litų. Skolos auga dėl to, kad Savivaldybė neskiria pakankamai pinigų įsiskolinimams padengti, o ir gautus pinigus biudžetinės įstaigos taško ne pagal paskirtį. Todėl auditorės atkreipė dėmesį, kad dėl šios priežasties nukentės visi miesto gyventojai – įmonei teks didinti šilumos kainą. „Skolinimasis didina šilumos kainą, kurią turės mokėti visi vartotojai – ir tie, kurie tvarkingai atsiskaito už paslaugas“, - skelbiama ataskaitoje. Be to, gali žlugti naujosios kogeneracinės elektrinės statyba – dėl didėjančių skolų bankai gali atsisakyti finansuoti projektą.

REKLAMA

Pinigai išleisti neteisėtai

Neseniai kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad renovuojant antrąjį Gytarių mokyklos korpusą papildomai prireiks dar beveik dviejų milijonų litų. Tai pastebima ir audito ataskaitoje: „Kadangi Savivaldybės administracija negalėjo pateikti patikimų suvestinių duomenų apie vykdomus projektus ir jiems planuojamas ir panaudotas lėšas pagal šaltinius bei laikotarpius, o duomenys rodo, kad Savivaldybės biudžeto lėšų skolos projektams didėja, yra rizika, kad Savivaldybės lėšų projektams vykdyti yra panaudojama daugiau nei planuojama prieš įgyvendinant projektą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigai leidžiami ir pažeidžiant įstatymo raidę. Nors Taryba nusprendė nesudarinėti sutarčių, kol nėra pinigų, šis sprendimas nevykdomas. Neteisėtai pasirašyta 75 tūkstančių litų sutartis „Elnio“ teritorijos ekologiniams tyrinėjimams, Logistikos centro steigimo ekonominio vertinimo sutartis – 115 tūkstančių litų, Logistikos centro galimybių studija – dar 700 tūkstančių litų.

Pažeidinėjo įstatymus

Nors Savivaldybėje dirba vis didėjantis juristų būrys, miesto Tarybai buvo pateiktas svarstyti ir patvirtintas sprendimo projektas, kuris prieštarauja įstatymams. Tai – sprendimas skolintis iš banko pinigus, kuriais padengta skola keleivius vežančiai bendrovei „Busturas“ - 8 milijonai litų. Priimant įstatymo raidei prieštaraujantį sprendimą necyptelėjo ir Vyriausybės atstovo Šiaulių apskrityje tarnyba.

REKLAMA

Netinkamai pinigai panaudoti ir remontuojant Savivaldybės bei jos biudžetinių įstaigų pastatus – daugiau kaip 3 milijonai litų.

Biudžete – burbulas

Šiaulių valdžia jau dabar dejuoja, kad į biudžetą nesurenka suplanuotų lėšų. Ir nenuostabu – auditoriai konstatavo, kad Šiaulių miesto biudžetas, lyginant su kitų miestų, išpūstas labiausiai – net trečdalis suplanuotų gauti lėšų yra „orinės“.

„Atliekant patikrinimą nepavyko išsiaiškinti, kokiais duomenimis rėmėsi ir kokius pajamų šaltinius turėjo Savivaldybės administracija, planuodama Savivaldybės biudžeto pajamas“, - teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Iš viso suplanuota 25 milijonai litų nerealių pajamų, nes nepaisyta Mokesčių inspekcijos pateiktos informacijos. Vadinasi, beveik visas Šiaulių miesto biudžetas – viena didelė skolų skylė. O ateinančius metus auditoriai prognozuoja dar sunkesnius – per metus teks grąžinti beveik 25 milijonus litų skolų.

Siūlo kreiptis į prokuratūrą

„Šaunuoliai Savivaldybės auditoriai, tikras vyras Arvydas Ušeckas – už drąsą ir pilietiškumą. Daugiau tokių auditorių. Sąjūdžio pirmeivių klubo vardu garantuoju, kad visada jį palaikysime“, - audito išvadas komentavo Sąjūdžio pirmeivių Šiaulių klubo vadovė Irena Vasinauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto tarybos „vidinėje“ opozicijoje esančių socialliberalų lyderis Seimo narys Valerijus Simulik buvo kategoriškas: auditorių išvadas – perduoti prokuratūrai.

Komentaras:

Arvydas Mockus, Savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininkas:

– Auditorių ataskaita, tokia svarbi informacija nuo Tarybos narių, esu įsitikinęs, buvo nuslėpta. Ir įtariu, kodėl. Dirbdamas Taryboje pastebiu, kad informacija slepiama ne tik nuo auditorių, bet ir nuo Tarybos narių, žurnalistų, miestiečių. Politikai, kurie dar nėra viskam abejingi, priversti tikrinti valdininkų darbą, perskaičiuoti, ieškoti, kas ir kieno interesai slepiasi už sprendimų projektų. Sistema išsigimė – Tarybos narių darbas galvoti apie miesto ateitį, siūlyti idėjas, duoti užduotis tarnautojams, bet esame paversti tikrintojais, liaudies kontrole, žiūrėti, kad neapmautų.

Nors ir Tarybos nariai atostogauja, nematau kitos išeities, kaip skubiai sušaukti politikus ir apsvarstyti susidariusią situaciją. Tai – skandalas!

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų