REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama dar neseniai galingiausia vadintos Daktarų gaujos byla – ne paskutinė. Kalbama, kad pamažu jau lipdomos ir kitų praeities nusikaltimų bylos, kuriose vėl ilgus metus žiniasklaidoje linksniuotos vilijampoliečių gaujos nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Jungtinės Karalystės sostinėje Londone policijos pareigūnams įkliuvo paskutinis nuo teisėsaugos besislapstęs, laisvėje dienas leidęs senosios Kauno Daktarų gvardijos narys.

REKLAMA

Šampaniniu pravardžiuojamas 49 metų Kęstutis Martuzevičius buvo sulaikytas Batersio rajono. Kol kas nėra duomenų, kokia veikla lietuvių emigrantų pamėgtoje šalyje vertėsi kaunietis, ar šiame Londone rajone jis gyveno ar tiesiog atsitiktinai buvo suimtas.

Batersio rajonas yra netoli stambiausių verslo ryklių centro Kanari Vorfo, kuris iš tolo Londono svečių žvilgsnius patraukia spindinčiais dangoraižiais ir garsiausių pasaulyje verslo bendrovių, bankų filialais.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp Londone įsitvirtinusių lietuvių sklando pačios įvairiausios nuomonės apie Batersio rajoną. Jis vertinamas dviprasmiškai. Kaip man teigė vieno lietuviams skirto spaudos leidinio atstovai, tai prestižiniu laikomas, prabangiais būstais ir gyvenamaisiais namais garsėjantis rajonas. Jis nėra paplitęs tarp daugybės atvykėlių iš Lietuvos. Tačiau kiti daugiau nei dešimtmetį Londone gyvenatys lietuviai pasakojo, kad Batersio gatvėse knibždėte knibžda „juodukų“ ir daugybė kitų neaiškaus plauko tipelių.

Įtariamas saviškių žudynėmis

Trejus metus nuo teisėsaugos besislapsčiusiam K. Martuzevičiui pateikti įtarimai dėl dvigubos žmogžudystės - anksčiau Henriko Daktaro, pravardėmis Henytės arba Henos sėbrų gaujai priskirtų vyrų – Alvydo Mučinkso, pravarde Mačialka ir Karabaso pravarde anuomet žinomo Roberto Borcherto sunaikinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pateikti įtarimai ir dėl tokių nusikaltimų, kaip priklausymo organizuotai nusikaltėlių gaujai, ginkluoto apiplėšimo, šantažo ir vagystės.

„Mūsų dėmesį patraukusių Daktarų nusikaltimų yra gerokai daugiau nei šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamoje byloje. Nenorėčiau plėstis ir šnekėti faktais, tačiau pamažu baigiami tirti ir kiti šios grupuotės seni nusikaltimai, kuriuose minimas ir neseniai Anglijoje sulaikytas K. Martuzevičius. Galiu patvirtinti, kad jo atžvilgiu byla bus išskirta“, - portalui Balsas.lt teigė patikimas šaltinis iš Policijos departamento.

REKLAMA

Jeigu K. Martuzevičius neprieštaraus, jis artimiausiu metu bus atgabentas į Lietuvą. Bet paprastai tokio lygio kriminalinio pasaulio veikėjai, kaltinami sunkiais nusikaltimais atsisako būti išvežami iš užsienio kalėjimų, tad Šampaninio ekstradicijos procedūra greičiausiai užtruks iki dviejų mėnesių. Jo sulaikymu besidžiaugiantys pareigūnai mano, kad jau rugsėjį lietuvis bus apgyvendintas mūsiškėje įkalinimo įstaigoje.

„Tačiau jis tikrai bus parvežtas į Lietuvą. Dabar tiktai laiko klausimas – kada tai nutiks“, - pareiškė senus Daktarų nusikaltimus narpliojantys pareigūnai.

REKLAMA

Ketvirtasis laimikis

K. Martuzevičius – ketvirtasis nuo teisėsaugininkų svetur slapstęsis Daktarų gaujos veikėjas.

2008-ųjų gruodį plačiai pasklidus žinioms apie baigiamus atkapstyti praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje padarytus Vilijampolės gaujos nusikaltimus, iš Lietuvos nusprendė trauktis net pats H. Daktaras. Kaip žinia, jis 2009-ųjų rugsėjį po beveik 9 mėnesius trukusių paieškų buvo sulaikytas kurortiniame Varnos mieste, Bulgarijoje.

„Taip ir lieka nebeaišku, nuo ko H. Daktaras tada slapčia traukėsi iš Lietuvos. Nuo policijos ar nuo pasenusių „senių“ taisyklių absoliučiai nepaisančių konkurentų“, - svarstė šiuo metu advokato praktika besiverčiantis Egidijus Bičkauskas, buvęs prokuroras, Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vėliau skelbta žiniasklaidoje, H. Daktaras ruošėsi ilgam įsikurti Bulgarijoje. Jis domėjosi kokios nekilnojamojo turto objektų ir žemės sklypų kainos Varnoje. Kalbama, kad persikelti į Bulgariją pamažu rengėsi ir Daktarų moterys – žmona Ramutė Daktarienė ir jauniausios šeimos dukterys.

2008-ųjų gruodžio 19 dieną Suomijoje, tik išlipęs iš Estijos atplaukusio kelto buvo suimtas artimiausias Henos bendražygis, ilgus metus Daktarų bendrą „kasą“ saugojęs Egidijus Abarius, pravarde Goga. Nors teigiama, kad Goga su šeima į Suomiją vyko slidinėti, tačiau neatmetama, kad rinkdamasis tokį maršrutą Daktarų veteranas ketino sprukti į gerokai tolimesnę ir slėpynėms nuo policijos palankesnę šalį.

REKLAMA

Primename, kad H. Daktaras, E. Abarius – vieni iš nedaugelio (be jų vis dar tyli ir Rolandas Zaveckas, pravarde Džempis - red.past.) buvusios Daktarų gaujos narių, kurie nesutiko duoti parodymų teisėsaugininkams ir iki šiol yra laikomi Lukiškių kalėjime.

2010-ųjų kovo 15-ąją Čikagoje (JAV) Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai sulaikė Daktarų jaunimui priskiriamą Arūną Šimėną, pravarde Kiška, kuris į Lietuvą buvo atvežtas lygiai po dviejų mėnesių. Jis sutiko geranoriškai bendradarbiauti su Kriminalinės policijos biuro pareigūnais ir atvirai pasakojo apie įvairias buvusių bičiulių nuodėmes.

REKLAMA

Henos kenkėjai?

Pagal šiuo metu uostamiestyje nagrinėjamą Daktarų gaujos bylos medžiagą teigiama, kad maždaug 1993-iųjų vasarą K. Martuzevičius tapo Šampaninių gaujos lyderiu.

„Vadovą rinktis mums patarė H. Daktaras, o mes nežinojome, ką pasirinkti, buvome daugmaž visi lygūs. Kadangi Kęstas buvo vyresnis, jis tapo lyderiu. Nuo jo pravardės mūsų grupuotė buvo praminta Šampaniniais“, - taip bylos medžiagą surinkusiems kriminalistams kalbėjo vienas buvęs šios gaujos narys, kaltinamas keliomis žmogžudystėmis, tačiau irgi noriai bendradarbiaujantis su teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugininkai sako, kad K. Martuzevičius niekada nebuvo ryškus veikėjas tiek Šampaninių, tiek Daktarų gretose.

Kaskart Vilniaus apygardos teisme dėl kardomosios priemonės – suėmimo pratęsimo atvesdintas H. Daktaras susirinkusiems žurnalistams aiškina, kad jam inkriminuojami senais laikais padaryti Šampaninių gaujos nusikaltimai. Viename paskutiniųjų teismo posėdžių Hena pareiškė, kad kadaise Šampaniniai plėšė, vogė, reketavo, prisidengami jo vardu. Daktarų „įžymybės“ žodžiais, net patekę už grotų Šampaninių vaikinai, kurių amžius siekia maždaug 35 metus, visą kaltę suvertė būtent jam, sutiko prieš jį liudyti.

REKLAMA

Hena ne kartą piktinosi, kad minėti asmenys vaikšto laisvėje, vis dar turi didžiulius namus, dvarus, kurių teisėsauga nekonfiskuoja.

Kruvinų „renginių“ dalyvis

Baudžiamojoje byloje parašyta, kad net keli buvę H. Daktaro patikėtiniai esą matė kaip K. Martuzevičius 1994-ųjų vasarą savo rankomis galimai pasmaugė A. Mučinską. Šis pranyko po to, kai buvo iškviestas pokalbiui į tuomet gaujos vyrų pamėgtą „Vilijos“ restoraną ilgainiui tapusį daugelio Daktarams neįtikusių kauniečių egzekucijos vieta.

„K. Martuzevičius rankose laikęs kažką panašaus į virvę, nieko nesakęs užmetė ją Mačialkai ant kaklo, užveržė, pargriovė Mačialką ir pasmaugė... V. Siaurusevičius (Vidmantas Siaurusevičius, - 2000-aisiais nuo narkotikų perdozavimo Nidoje miręs Daktarų veteranas, - aut.past.) ir Martuzevičius nutempė lavoną iki jau iškastos duobės, įmetė į duobę ir užkasė... Aš važiavau su Martuzevičiumi, klausiau jo, dėl ko taip įvyko. Jis man sakė tiek, kad Mačialka jam gyvenimą sugriovė“, - taip byloje pasakoja vienas svarbius parodymus suteikęs buvęs Kauno kriminalinio pasaulio veteranas.

REKLAMA

Pagal analogišką scenarijų: iš pradžių įviliojus į „Vilijos“ restoraną neva pašnekesiui, o jame žiauriai sumušus, kankinus ir išvežus į atokesnę vietą bei nužudžius, taip pat 1997-ųjų sausį buvo „patvarkytas“ ir tada iš kalėjimo vos tik sugrįžęs R. Borchertas. Tiesa, sudarkytas Karabaso kūnas netrukus buvo surastas vienoje mėgstamiausių vilijampoliečių banditų įvairiausių „renginių“ vietų – Lampėdžiuose.

Ne paslaptis, kad Karabasas seniai buvo priklausomas nuo kvaišalų, tad Daktarai greičiausiai su juo susidorojo baimindamiesi, kad vieną dieną jis palūž ir teisėsaugai atskleis tamsiausias gaujos paslaptis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau koks buvo Šampaninio vaidmuo žudant R. Borchertą, nėra žinoma, nes Daktarų byloje liudijantys buvę gaujos nariai pateikia prieštaringus parodymus.

Nors ateinantį pirmadienį prasideda antrasis Daktarų teismo proceso „raundas“ Klaipėdos apygardos teisme, tačiau panašu, kad atskirai išskyrus Šampaninio ir kitų mažiau žinomų veikėjų nusikalstamus epizodus, jų kruvinieji praeities nuotykiai dar mažiausiai penkerius metus bus narpliojami ir garsinami ne tik Klaipėdoje, bet ir kitų šalies didmiesčių teismuose.

TIK FAKTAI

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamą Daktarų baudžiamąją bylą sudaro 73 tomai.

Šioje  byloje yra 43 nusikalstamos veikos epizodai, dėl kurių apklausta daugiau kaip 160 asmenų. Tarp jų ne tik senieji gaujos autoritetai, eiliniai nariai, bet ir žinomi verslo, teisėsaugos pasaulio žmonės.

H. Daktaras ir 15 bendrininkų kaltinami 8 žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 4 asmenis, neteisėtu laisvės atėmimu, 9 plėšimais, turto prievartavimais ir kitokiais nusikaltimais, padarytais 1993–2000 metų laikotarpyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų