REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kroatijos serbų karo vado Gorano Hadžičiaus areštas yra svarbus Serbijos ateičiai Europos Sąjungoje (ES), nes tai buvo paskutinis karo nusikaltimų šešėlis, neleidęs Serbijai siekti ES narystės.

REKLAMA
REKLAMA

Serbija tikisi, jog, norint įtikinti ES, kad šalis yra pasiruošusi siekti narystės, užteks įvykdyti teisingumą G. Hadžičiui - paskutiniam Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolo ieškomam bėgliui.

REKLAMA

Derybos dėl narystės ES paprasta trunka ne vienerius metus. Iki šiol Serbija atsilieka nuo savo kaimynių, nes derybų su ES dar nepradėjo. Serbijos prezidentas Borisas Tadičius pripažino, kad karo nusikaltėlių sulaikymas yra tik viena iš ES iškeltų sąlygų deryboms pradėti. Vis dėlto prezidentas tikisi pažangos iki spalio mėnesio, kai Europos Komisija (EK) paskelbs kasmetį pranešimą apie kandidates į ES narystę.

"Tai nebus lengva, nes, norit įgyti kandidatės statusą ir susitarti dėl įstojimo datos, reikia vidaus reformų, - kalbėjo B. Tadičius. - Manau, kad iki rugsėjo įmanoma pasiekti neblogų rezultatų".

ES diplomatai teigia, kad Belgradas demokratinių ir rinkos reformų srityje galbūt jau pasiekė pakankamai.

Vienas iš neišspręstų klausimų yra, kaip ES vertins Belgrado santykius su Kosovu. Kosovas 2008-aisiais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, Belgradas Kosovo nepriklausomybės nepripažįsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų