REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros sezonas patvirtina faktą, kad viena iš svarbiausių aplinkybių, dėl kurių įvyksta avarijos,  yra vadinamas „žmogiškasis faktorius“. Esant geram keliui ir puikiam matomumui nelaimių keliuose, rodos, turėtų mažėti, tačiau statistika sako ką kitą – praėjusią savaitę automobilių avarijose žuvo net septyni žmonės. Apie tai, kad dauguma avarijų įvyksta dėl žmogaus kaltės,  kalbėjo ir Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Žuvusiujų keliuose statistikos „šuoliai“ – neprognozuojami

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per savaitę nuo liepos 11 iki 17 d. mūsų šalyje eismo įvykiuose žuvo 7 žmonės, iš jų 5 vairuotojai, vienas keleivis ir vienas pėstysis. Pranešama, kad visi žuvusieji – vyrai. Pirminiais duomenimis, įvyko 78 eismo įvykiai, sužeisti 102 žmonės, tarp jų 16 nepilnamečių. Kaip teigiamą rodiklį galima įvardinti tik 2 eismo įvykius, kuriuose dalyvavo neblaivūs vairuotojai. Aukų juose taip pat pavyko išvengti, tačiau sužeisti du žmonės.

REKLAMA

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko pavaduotojo Aleksandro Samulevičiaus teigimu, žuvusiųjų keliuose statistikos „šuolius“ prognozuoti sudėtinga. „Daugiau kaip 85 proc. eismo įvykių įvyksta dėl žmogaus kaltės:leistino greičio viršijimo, kelio ženklų reikalavimų nepaisymo, neblaivių vairuotojų, vairavimo įgūdžių stokos, per didelio pasitikėjimo savimi, galimos rizikos nesuvokimo, nepagarbos vienas kitam, saugos diržų, šalmų, taip pat atšvaitų, kitų šviesą atspindinčių elementų nenaudojimo tamsiuoju paros metu. Šias pagrindines eismo nelaimių priežastis ir problemas turime spręsti mes – visuomenė ir kartu kiekvienas asmuo“, ‒kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos mėnesio statistika geresnė nei birželio

Remiantis kelių policijos pateikta šių ir praėjusių metų eismo įvykių statistika šiltajam sezonui, itin avaringas buvo 2011 birželio mėnuo. Liepos mėnesio statistika kol kas atrodo geriau. Šių metų liepos 1–18 d., pirminiais duomenimis, užregistruoti 182 eismo įvykiai: žuvo 18 žmonių, 235 sužeisti. Tuo tarpu 2010 m. liepos mėnesio to paties laikotarpio avaringumo statistika: 214 eismo įvykių, žuvo 27 žmonės, 251 sužeistas.

Nuo 2006 m. rengiamos socialinės akcijos „Stop – karui keliuose“ rezultatų A. Samulevičius nekomentavo. „Šią akciją paskelbė žiniasklaida, dėl to ją komentuoti mūsų tarnybai būtų neetiška. Manome, kad žiniasklaida turėtų daugiau dėmesio skirti eismo dalyvių sąmoningumui ugdyti: visi eismo dalyviai turi ne tik teises, bet privalo vykdyti ir pareigas, reglamentuotas teisės aktuose“, ‒ sakė policijos tarnybos viršininko pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai vairuojantiems karštą vasaros dieną

A. Samulevičius priminė, kad, nors vairavimas yra daugeliui įprasta, tuo pat metu viena iš pavojingiausių kasdieninių užduočių, todėl net ir labiausiai savimi pasitikintiems vairtuotojams karštuoju sezonu jis patarė atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų:

1. Sėdint prie vairo pagrindinis darbas yra vairuoti, o ne kalbėti mobiliuoju telefonu, ieškoti pamesto daikto ar reguliuoti radijo imtuvą, užkandžiauti, dažytis lūpas.

2. Prie vairo sėsti tik blaiviam. Alkoholis, narkotinės medžiagos, vaistai sulėtina reakciją, suprastėja rega, gebėjimas vienu metu susikoncentruoti. Didžiulis saugaus vairavimo priešas – nuovargis, miego trūkumas. Vasarą taip pat vargina saulė.

REKLAMA

3. Turėti su savimi vandens atsigaivinti, tačiau jokiu būdu nevartoti svaigiųjų gėrimų.

4. Vėdinimui automobilyje – kondicionierius. Atsakingai žiūrėti į tai, kad keleiviai nevažiuotų iškišę rankų ar. Per atidarytus langus gali įskristi vabzdžiai, jų įgėlimas vairuotojui gali būti pavojingas.

„Kelionei reikia rengtis iš anksto ir ją apgalvoti. Taip pat vertėtų prisiminti, kad vasarą nuo karščio deformuojasi automobilių padangos ir kelio danga“, ‒ akcentavo A. Samulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų